Startsida / Inlägg

Frankfurt förlorade – men klättrade i tabellen

av Pierre Wingren, reporter

20 poäng är mycket, särskilt när man leder ligan med så mycket och det bara är åtta omgångar (24 poäng) kvar. Tio poäng är ganska mycket, särskilt för ett lag som har ryckt lite och tagit grepp om andraplatsen. Sex poäng är helt okej när man håller en lite högre nivå än 15 andra lag. Men nio poäng är ta mig fan ingenting ibland – om man ligger fyra som nykomling, till exempel.

Det är alltså Bayern München som leder överlägset, Borussia Dortmund som er ut att kunna spela hem den där andraplatsen och Bayer Leverkusen trivs ganska bra på plats tre i tabellen. Det är ändå tre klubbar som spelar på en annan nivå än konkurrensen. Framför tycks långvariga kollapser vara något som de lagen kan undvika. På ungefär samma sätt är Greuther Fürth och TSG Hoffenheim notoriskt dåliga. Bottenkonkurrenten FC Augsburg sjuder av liv jämfört med Fürth och Hoffenheim – det är också anledningen till att de sakta men säkert klättrar mot säker mark. Kanske kan de börja strida med Fortuna Düsseldorf om den där säkra platsen, efter helgens omgång skiljer det bara fem poäng. Det i sin tur betyder förstås att Werder Bremen och VfL Wolfsburg kan bli indraget i en överlevnadskamp.

Det som dock är smått fantastiskt med tabellkonstellationen den här säsongen är att Werder Bremen, på 14:e plats, lika gärna kan avsluta säsongen som fyra. Fjärdeplatsen är givetvis åtråvärd, en kvalplats till Champions League är lockande för vilket lag som helst. Eintracht Frankfurt har länge prenumererat på den där platsen, men också utmanats av lag som Schalke, SC Freiburg och Hamburger SV. Nu är läget mer bisarrt än tidigare under säsongen.

När en säsong inleds brukar det ta ett tag innan ”tabellen sätter sig”. Galet nog så har inte någon tabell satt sig trots att vi har spelat 26 omgångar. När Eintracht Frankfurt laddade upp inför söndagens match mot VfB Stuttgart fick de se Schalke 04 gå och förlora på lördagen – med hela 0-3 mot 1. FC Nürnberg. Det innebar att Armin Vehs nykomlingar klättrade i tabellen, de tog över fjärdeplatsen igen. Anledningen: Schalke hade plötsligt en sämre målskillnad.

I går förlorade Eintracht Frankfurt mot ett VfB Stuttgart med krisstämpel. Det sammanfattar läget i tabellen ganska väl. Inget lag är dåligt nog för att bli avhängt i den här klungan, inget lag är bra nog för att ta kontroll. Schalke förlorade mot Nürnberg, Hamburg förlorade mot Augsburg, Mainz kryssade mot Hoffenheim och Wolfsburg delade på poängen med Düsseldorf. Så här har det sett ut hela säsongen.

Frankfurt har alltså bara nio poäng ner till Bremen på plats 14. Det som kittlar är just att alla slår alla, samtidigt bör vi räkna med att något eller några lag faktiskt kommer in i en formtopp. Då kan den här tabellen snabbt kastas om. I det här fallet är inte nio poäng någonting. Ett annat bra exempel är Borussia Mönchengladbach som i omgång 20 förlorade mot Nürnberg, spelade oavgjort mot Leverkusen därefter och sen förlorade man mot Hamburger SV. Lucien Favres lag hade svårt att skapa målchanser och det patenterade försvarsspelet var som bortblåst. Hur skulle det här sluta?

Sen spelade Gladbach oavgjort mot Dortmund och Bremen, De gick och vann mot Frankfurt och nu senast Hannover 96. Som på beställning är depressionen bortblåst och den där sista Champions League-platsen är bara ett poäng bort.

Det är galet och ni kan bara tänka er vilket tillstånd supportrarna runt om i Tyskland befinner sig i. De kan inte vara säkra på någonting, de kan drömma om det mesta. Allt de vet, allt jag vet, är att varje match räknas. Det är inte ofta vi blir bortskämda med det när säsongen närmar sig sitt slut, det brukar finnas en ”nedre halva” som inte har någon större chans till något alls. Glöm det.

Nio poäng har aldrig varit så här lite.

Ni får tabellen också (utan målskillnad, utförlig tabell hittar ni här):

1. Bayern München 69p
2. Borussia Dortmund 49p
3. Bayer Leverkusen 45p

4. Eintracht Frankfurt 39p

5. Schalke 04 39p
6. FSV Mainz 05 38p

7. Borussia Mönchengladbach 38p
8. Hamburger SV 38p
9. SC Freiburg 36p
10. Hannover 96 34p
11. 1. FC Nürnberg 34p
12. VfB Stuttgart 32p
13. VfL Wolfsburg 31p
14. Werder Bremen 30p
15. Fortuna Düsseldorf 29p

16. FC Augsburg 24p

17. TSG Hoffenheim 20p
18. Greuther Fürth 15p

Jag känner att jag måste ge er ett exempel till på hur löjligt oförutsägbart det är. Ni ser Stuttgart va? 32 poäng och ändå häng på Europa-platserna. Och ni ser Frankurt? 39 poäng och ligger på kvalplatsen till Champions League.

Då ber jag er att titta på följande resultat:

VfB Stuttgart – 2013 – 9 matcher (inledde våren som nia)
6 förluster, 1 oavgjord och 2 vinster

Eintracht Frankfurt – 2013 – 9 matcher (inledde våren som fyra)
4 förluster, 3 oavgjorda och 2 vinster

I ett normalt slutskede av säsongen borde något eller några lag har utnyttjat detta och tagit över Europa-platserna och hakat av några lag på nedre halvan. Men Frankfurt ligger fortfarande fyra i tabellen och Stuttgart har goda chanser att nå en Europa-plats. Ett getingbo. Något säger mig att vi kommer att bjudas på stor dramatik den här våren.

Resultat omgång 26

VfL Wolfsburg – Fortuna Düsseldorf 1-1
1. FC Nürnberg – Schalke 04 3-0
Borussia Dortmund – SC Freiburg 5-1
TSG Hoffenheim – FSV Mainz 05 0-0
Hamburger SV – FC Augsburg 0-1
Werder Bremen – Greuther Fürth 2-2
Bayer Leverkusen – Bayern München 1-2
Eintracht Frankfurt – VfB Stuttgart 1-2
Borussia Mönchengladbach – Hannover 96 1-0

***

Joachim Löw och Tyskland får klara sig utan Lars Bender, Sven Bender och Toni Kroos som stannar hemma på grund av skador och sjukdomar. Sin vana trogen så har inte Löw kallat in några ersättare för spelarna. Återstår att se om den gode förbundskaptenen väljer att efternominera någon innan matcherna mot Kazakstan den 22 och 26 mars. Själv kan jag tycka att någon yngre förmåga kunde fått chansen att visa upp sig i landslagssammanhang.

***

Dieter Hecking lämnade 1. FC Nürnberg för VfL Wolfsburg i vintras. Tillsammans med sportchefen Klaus Allofs skulle han för Wolfsburg till nya och stabila höjder. Det vore orättvist att skriva ett facit redan nu, det mesta handlar trots allt om att rädda säsongen. Spelet har inte blivit särskilt mycket bättre och inte heller mer konstant. Vi kan dock se att det finns tydligare taktiska riktlinjer och en annan laganda, en bättre laganda. Det kan bli bra, men 1-1-matchen mot Fortuna Düsseldorf var en bekräftelse på att mycket jobb återstår.

Michael Wiesinger, 40, tog över Nürnberg när Hecking lämnade. Han har fått oförtjänt lite uppmärksamhet. Bara en förlust på nio matcher för den nye tränaren och en smakfull 3-0-seger mot Schalke senast. ”Min målsättning är att förbli tränare i Bundesliga, helst i 1. FC Nürnberg förstås”, säger Wiesinger. Framtiden är dock osäker och klubben vill ta sig en funderare i lugn och ro.

Jag kan förstå det, det är trots allt svårt att veta hur mycket Wiesinger profiterar på Dieter Heckings tidigare arbete. Men han har bevisat att han är smart nog att utnyttja de förutsättningar som finns – och han har visat ett starkt ledarskap när han bänkade poängspelaren Kiyotake då japanen hade tränat för dåligt.

Oavsett, Michael Wiesinger förtjänar lite beröm, jag lyfter på min digitala hatt.

***

Nuri Sahin är tillbaka. Vi minns väl hur mittfältaren dominerade matcherna när Borussia Dortmund vann ligan 2011. Tiden i Real Madrid och Liverpool var en besvikelse för 24-åringen. Han återvände till Jürgen Klopps famn i vintras och nu börjar han äntligen likna sitt gamla jag. SC Freiburg tog rättvist ledningen i lördagens match, men efter ungefär 40 minuter kom Dortmund in i matchen. Tre mål innan halvtid och saken var biff. Nuri Sahin och Robert Lewandowski imponerade mest och den turkiske mittfältaren krönte insatsen med två mål och ett assist. Dortmund, och Bundesliga, har fått tillbaka en artist av världsklass.

***

Och Mario Gomez då, vilket mål han gör, en spelare som Gomez går aldrig ur tiden. Okej, Pep?

***

Det blev 280 mållösa Bundesliga-minuter för Hamburgs svenske anfallare Marcus Berg, 26, den här säsongen. Han höftopererades i helgen och HSV räknar med att svensken är borta i tre månader – därmed är Bergs säsong över utan att egentligen ha börjat. Tråkigt, så klart. Enligt HSV gick operationen bra.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB