Startsida / Inlägg

”Det är ingen drömlottning”

av Pierre Wingren, reporter

I dag lottades Champions League-kvartsfinalerna. För tysk del ser det ut så här:

2/4
Bayern München – Juventus

3/4
Malaga – Borussia Dortmund

9/4
Borussia Dortmund – Malaga

10/4
Juventus – Bayern München

Vi ska dock ta en sak i taget. I går åkte det sista tyska laget ut ur Europa League. Inför tomma läktare försökte VfB Stuttgart vända 0-2 till seger mot Lazio. Men Bruno Labbadias lag var milslångt från att lyckas. Kozak gjorde två snabba mål och sen kunde hemmalaget luta sig tillbaka. Stuttgart försökte åtminstone rädda hedern i andra halvlek och Tamas Hajnal lyckades reducera efter 62 minuter. I slutet av matchen slog dock Kozak till igen och Lazio vann helt välförtjänt med 3-1 (5-1).

Nu står det tyska Europa-hoppet till Bayern München och Borussia Dortmund. De tyska storklubbarna har imponerat så här långt i Champions League och har goda chanser att fixa en plats i semifinalerna.

Uefa lyckades undvika misstänksamma rubriker i dag när lottningen faktiskt blev annorlunda än den provlottning som gjordes i går. FC Bayern fick Juventus, Borussia Dortmund fick Malaga. Det innebär att en önskan gick i uppfyllelse för båda lagen – de ville inte möta varandra i kvartsfinal.

”Det är ingen drömlottning”

Bayern München är ett av turneringens starkaste lag och får ses som knappa favoriter mot Juventus. Men de italienska ligaledarna ska inte underskattas, det är ett fint lag som Antonio Conte har fått ihop nere i Turin. Mötet blir lite extra kittlande då flera spelare var med i EM-semifinalen i somras.

Två klassiska klubbar, ett möte att se fram emot. Och det är säkert ingen nackdel för FC Bayern att ställas mot tufft motstånd – risken för att de ska slappna av är minimal.

”Jag har ofta tittat på lagen den här och förra säsongen. För tillfället är de Italiens bästa lag. De är defensivt starka, men har också stor kvalitet offensivt: Pirlo, Vidal och många andra”, säger FC Bayerns tränare, Jupp Heynckes, efter lottningen.

 ”Det är ingen drömlottning. Vi har olika erfarenheter (av Juventus), sist vann vi med 4-1. Vi kommer att behöva göra två bra matcher för att nå semifinal”, säger Karl-Heinz Rummenigge.

Det är klart att Bayern München har stor respekt för Juventus, men de är nog ganska nöjda med lottningen ändå.

”Ett överraskningslag i semifinal”

Borussia Dortmund har äntligen visat sig från sin bästa sida även i Europa och klubben är i kvartsfinal för första gången på 15 år. Dortmund har haft otur med lottningarna tidigare den här säsongen, men i dag hade de mer flyt. Spanska Malaga står för motståndet och de tyska mästarna får dessutom inleda på bortaplan. Jürgen Klopps lag får ses som klara favoriter i det här mötet – men det är också just det som kan sänka dem.

”När Borussia Dortmund och Malaga ställs mot varandra möts två av Champions Leagues överraskningslag, då är det åtminstone säkert att vi får en överraskande semifinalist. Sättet som de slog ut FC Porto på tyder på att det finns stor kvalitet i detta lag”, säger Dortmund-tränaren Jürgen Klopp.

”Vi är nöjda med lottningen, framför allt med tanke på att vi börjar borta. Men vi är medvetna om Malagas framgångar den här säsongen. Det är uteslutet att vi underskattar ett sådant lag i kvartsfinal i Champions League”, säger lagkapten Sebastian Kehl.

Borussia Dortmund är givetvis helnöjda med lottningen. Det finns inget enkelt motstånd i den här turneringen längre, men på papperet är trots allt Malaga ett av de svagare lagen. Dessutom får Dortmund börja på bortaplan – precis som de ville.

Bundesliga omgång 26

Fredag 20:30

VfL Wolfsburg – Fortuna Düsseldorf
Ett viktigt bottenmöte väntar i kväll. Wolfsburg (12) och Düsseldorf (15) vill givetvis hoppa upp i tabellen och slippa blicka neråt. 5-2-vinsten mot Freiburg gav Wolfsburg nytt mod förra helgen, men Perisic skadade sig och Diego är avstängd, med andra ord tvingas Dieter Hecking bygga om igen. Fortuna har spelat med mycket hjärta de senaste matcherna, senast 2-3-förlusten mot FC Bayern, men de lyckas helt enkelt inte vinna matcherna. Nu saknas lagkapten Lambertz och sjuke Fink.

Lördag 15:30

1. FC Nürnberg – Schalke 04
Ett kompismöte för fansen och ett tillfälle för två interrimtränare att bedriva egenreklam. Nürnbergs Michael Wiesinger har inget att skämmas för, blott en förlust på åtta Bundesliga-matcher är bra. Men det ryktas om att Huub Stevens kan vara ett namn för ”der Club” till sommaren. Jens Keller och Schalke åker berg- och dalbana, en stigande formkurva toppades med en härlig derbyseger mot Dortmund, men så kom det bittra nederlaget mot Galatasaray. Hur ska Schalke ha det den här säsongen? Huntelaar saknas fortfarande och det återstår att se vem som får förtroendet på topp.

Borussia Dortmund – SC Freiburg
Många negativa ord ekade i Gelsenkirchen efter derbyförlusten i lördags, Klopp och spelarna sågade sig själva. Nu är det dags att visa upp sig från en bättre sida när Freiburg kommer på besök. Sven Bender och Sebastian Kehl ser ut att missa matchen vilket kan betyda att Nuri Sahin får sin första match från start sedan förlusten mot HSV. Freiburg har gjort en strålande säsong, mycket tack vare ett finfint försvar. Förra helgen förlorade Christian Streichs lag med hela 2-5 mot Wolfsburg dock – även Freiburg behöver visa sig från en bättre sida.

TSG Hoffenheim – FSV Mainz 05
Har krislaget Hoffenheim insett att varje minut som är kvar av säsongen är viktig, värd att kämpa för? Kanske. De visade tecken på liv när de vann den oerhört viktiga bottenmatchen mot Greuther Fürth med 3-0. Nu vill de håva in nästa seger när ett skadedrabbat Mainz kommer på besök. Trots att Caligiuri, Zabavnik och Juior Diaz är tveksamma till spel så kan spelarna se tillbaka på hur bra det gick förra helgen – då lyckades man besegra Leverkusen med 1-0.

Hamburger SV – FC Augsburg
Så här långt in på säsongen är alla matcher viktiga, inget undantag här. HSV behöver verkligen ta en Europa-plats för att få lite sköna intäkter, och för att återvända dit de hör hemma förstås. Hamburgs problem har dock varit att laget inte är konstant nog, men nu ligger de än en gång väldigt bra till och kan till och med klättra upp på plats fyra i tabellen. Det kan dock gå lika snabbt neråt. Augsburg är under enorm press, klubben har sju poäng upp till säker mark och har inte råd att förlora några matcher – och bakom närmar sig Hoffenheim. 1-2-förlusten mot Nürnberg påminde om den svaga hösten, men mot HSV är speldirigenten Baier tillbaka.

Werder Bremen – Greuther Fürth
Thomas Schaaf ställde upp ett extremt defensivt Werder Bremen och lyckades få med sig en poäng mot Gladbach förra helgen. Tränaren insisterar på att den defensiva filosofin kvarstår, vilket jag kan förstå med tanke på hur många mål laget har släppt in – men mot Greuther Fürth borde Bremen trots allt satsa på lite offensivare spel. Frank Kramer hämtades in från Hoffenheim och gör debut som Fürths nye tränare. ”Det är inte lönt att prata om plats 15 eller 16 längre. Nu tittar vi på vilka spelare vi kan börja den nya säsongen med”, säger Fürths president, Helmut Hack. Hemmalaget hade däremot mått bra av tre poäng.

Lördag 18:30

Bayer Leverkusen – Bayern München
En toppmatch som dock är lite avslagen på förhand. Ettan mot trean, visst, men FC Bayern leder ligan med 20 poäng. Jupp Heynckes väljer dessutom att vila Mandzukic, Müller, Lahm och skadade Ribéry. Däremot får vi kanske se talangen Höjbjerg göra debut – den offensive mittfältaren är född 1995. Leverkusen har förstås allt att spela för då de kämpar med Dortmund om andraplatsen. De vann med 2-1 på Allianz Arena, men möter också ett FC Bayern som har vunnit alla åtta vårmatcher i ligan.

Söndag 15:30

Eintracht Frankfurt – VfB Stuttgart
”Vi har fått nog”, skanderade Stuttgart-fansen efter 0-1-förlusten mot HSV. Och jo, Stuttgart är inne i en negativ trend. Klubben har bara tagit fyra poäng i Rückrunde – med det ligger de sist i vårtabellen. Torsdagens Europa League-match mot Lazio var knappast någon moralhöjare heller, men nu har de bara Bundesliga att fokusera på. Höstens överraskningslag, Eintracht Frankfurt, står för motståndet. Men det har gått grus i klubbens offensiva maskineri, Armin Vehs lag har inte fått måljubla på 505 minuter. Vilket lag tar sig ur krisen?

Söndag 17:30

Borussia Mönchengladbach – Hannover 96
Söndagen bjuder oss på en Europaduell, en perfekt avslutning på veckan. Gladbach och Hannover var med i Europa League men fick säga adjö efter 16-delsfinalerna. Men båda lagen är också på jakt efter en ligaplats som ger en ny chans i Europa. Inför omgången ligger hemmalaget nia, bortalaget tia. I teorin kan det räcka med tre poäng för Gladbach för att återta en kvalplats till Europa League. En viktig duell med andra ord. Och det kan nog bli en nervös tillställning: Gladbach har förbaskat svårt att göra mål och Hannover vantrivs på bortaplan.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB