Startsida / Inlägg

Häftigaste anfallaren och Allofs känga

av Pierre Wingren, reporter

En ny Bundesliga-omgång står för dörren. Tyskland frågar sig när Bayern München officiellt blir mästare, det kan ske redan i mars. Bayer Leverkusen och Borussia Dortmund försöker rycka ifrån de andra lagen för att på så sätt säkra de där direktplatserna till Champions League. Vi har en otroligt stor klunga som slåss om Europa-platserna, dramatiken kommer att bli stor i den här kampen. Slutligen har vi FC Augsburg, TSG Hoffenheim och Greuther Fürth som slåss om den där kvalplatsen. Augsburgs stora hopp står till ligans häftigaste anfallare – Sascha Mölders, 27.

Född i Essen och uppväxt på ortens grusplaner. Om det passade Mölders, eller om det snarare formade Mölders, vet jag inte riktigt. Men Sascha Mölders är en fantastiskt charmant fotbollsspelare, en med dagens ögon sett otypisk anfallare. Tekniskt limiterad, stora och yviga rörelser och en järnvilja. Han är inte den där ädelteknikern, han är inte den som ökar fotbollsturismen. Men Sascha Mölders är en anfallare som får hemmapubliken att vråla. Han är en anfallare som förkroppsligar den kamp ett bottenlag befinner sig i. Han slänger sig in i närkamperna, med eller utan blödande näsa. Och ta mig tusan: han gör mål.

Sascha Mölders är en anfallare som ett lag som TSG Hoffenheim saknar i nedflyttningskampen. Precis som tränare Marco Kurz sa efter lagens möte förra helgen: ”Mölders syntes mer än mina tre offensiva spelare tillsammans”. Det säger en hel del.

FC Augsburg vann den där viktiga matchen mot TSG Hoffenheim med 2-1. Augsburg spelade med mer vilja och mer mod. Mölders stod för det viktiga 2-0-målet. Innan målet ville Augsburg-tränaren Markus Weinzierl byta ut Sascha Mölders eftersom att anfallaren hade fått en kraftig smäll i ansiktet. Med ett illa åtsittande förband över näsan spelade 27-åringen vidare, kastade sig in i duellerna. ”Jag hade en blodig nästa, inte en blodig fot”, sa han. Och så gjorde han det där förlösande 2-0-målet.

Sascha Mölders är en häftig typ, en sån typ av spelare som lyckligtvis inte har gått under på grund av den moderna fotbollen.

Det var inte många, antagligen inte ens Mölders själv, som trodde att vi skulle få se anfallaren leda sitt FC Augsburg mot säkrare mark i Bundesliga. Säsongen 2007/08 spelade han för MSV Duisburg i Bundesliga. Två starter och nio inhopp senare stod Mölders utan mål och Duisburg flyttades ned till 2. Bundesliga.

Sascha Mölders flyttade hem till Essen. Han representerade Rot-Weiss Essen i Regionalliga och fick till en fin kvot – 42 mål på 52 matcher. Nästa klubb i karriären blev således FSV Frankfurt i 2. Bundesliga, dit flyttade han i januari 2010. Säsongen därpå blev en succé, Mölders tog plats och var ett irritationsmoment för motståndarna. 15 mål senare valde FC Augsburg att satsa på Sascha Mölders när nu klubben skulle ta klivet upp i Bundesliga.

Redan förra säsongen blev Mölders en viktig spelpjäs i sin nya klubb. Han gjorde fem mål och Augsburg höll sig kvar i Bundesliga.

Den här säsongen började inte som planerat för vare sig Augsburg eller Mölders. Anfallaren var skadad och laget inledde väldigt svagt. 185 centimeter Mölders kastades in mot de regerande mästarna från Dortmund i den elfte omgången. Augsburg förlorade matchen med 1-3, men Mölders hade fixat tröstmålet på bara tolv minuter.

Nu är vi här, mitt i den heta bottenstriden och Sascha Mölders skänker hopp till supportrarna, och han tar kampen. Han för laget framåt med sitt uppoffrande spel.

Faktum är att Sascha Mölders är effektivare än spelare som Robert Lewandowski, Stefan Kießling, Bas Dost, Artjoms Rudnevs eller Klaas-Jan Huntelaar (nåja). Mölders gör ett Bundesliga-mål per 114:e minut. Endast Bayern Münchens anfallare, Mario Mandzukic, har en bättre statistik i det avseendet (94).

Av 20 Augsburg-mål har Sascha Mölders gjort nio stycken. Hans största styrka är hans otvivelaktiga segerhunger – och den mår Augsburg mycket bra av.

Visst är det härligt att se en piruett av Götze, en cykelspark av Mandzukic eller en långskottskanon signerad van der Vaart – men inte mycket slår en vilt kämpande Mölders jubla med en näsa som blöder.

Sascha Mölders ska alltid vinna närkamperna.
Sascha Mölders ska alltid vinna närkamperna.

***

Felix Magath lyckades inte med mycket när han återvände till VfL Wolfsburg. När nu Klaus Allofs pratar lite om framtiden kan han inte låta bli att skicka en känga mot Felix Magath. Han nämner visserligen inga namn. Men Magath kan nog ta åt sig en del när Allofs säger att ”vi har betalat för mycket pengar för medelmåttiga och dåliga spelare förr i tiden. Det ska vi försöka ändra på”, säger han till Sport 1.

Aj, Felix Magath. Låt oss se som Klaus Allofs och Dieter Hecking lyckas föra Wolfsburg mot toppen igen. Klart är att de inte tänker sluta lägga ut mycket pengar på nyförvärv – men de vill göra bättre affärer.

***

Bundesliga omgång 24

Fredag 20:30

Eintracht Frankfurt – Borussia Mönchengladbach
Armin Veh och hans Frankfurt virvlade fram i höstas, gjorde mål efter mål. Nu har dock laget gått mållöst i 325 minuter – något som kanske förändras när nu Lakic och Inui är tillbaka i truppen. Frankfurt kämpar för en CL-plats, kvällens motstånd kämpar för en EL-plats. Gladbach har spelat svagt på sistone men har bara tre poäng upp till en Europa-plats. Även Lucien Favre kan glädjas över spelare som återvänder till truppen: Arango och Herrmann.

Lördag 15:30

Borussia Dortmund – Hannover 96
Dortmund har en bitter vecka bakom sig: ett onödigt kryss mot Gladbach och ett 0-1-nederlag mot FC Bayern i cupen. Hummels är fortfarande tveksam till spel, däremot kan Klopp åter spela med Lewandowski på topp då anfallarens avstängning reducerades till två matcher i dag. Hannover tankade gott om självförtroende när Hamburger SV besegrades med 5-1. Slomka vill störa de regerande mästarna, men får klara sig utan poängspelaren Huszti.

1. FC Nürnberg – SC Freiburg
Nürnberg samlar poäng i jakten på helt säker mark i Bundesliga, men det slutar oftast med en poäng. Fem oavgjorda matcher på de sju senaste är klubbens facit. Man trivs dock bra på hemmaplan, men Wiesinger måste bygga om i backlinjen då Chandler är avstängd. Ett glatt och svårspelat SC Freiburg kommer på besök. Den tunna truppen har 120 minuters fotboll i benen efter cupfajten i tisdags, en mänga eufori också förstås. På förhand känns det som en ganska tillknäppt tillställning.

Werder Bremen – FC Augsburg
Inför omgången har Augsburg nio poäng upp till säker mark, tränare Markus Weinzierl har som mål att fixa ett nytt Bundesliga-kontrakt utan att behöva kvala. En tuff uppgift och då måste ett sårat Bremen besegras. Werder förlorade med 1-6 mot FC Bayern och fick dessutom mittbacken Sebastian Prödl avstängd. Och det är just försvaret som är Schaafs stora problem, som vanligt. Laget har släppt in näst flest mål i Bundesliga – 47 stycken närmare bestämt. Bremen vill förstås vinna för att undvika snabbt om nedflyttningskamp.

Hamburger SV – Greuther Fürth
Thorsten Fink var inte nådig efter 1-5-nederlaget mot Hannover, han tyckte att spelarna måste fråga sig om det beror på dem att föreningen har haft så lite framgång på sistone. Hårda ord. Nu gäller det att visa att förra helgen är historia, en vinst på hemmaplan mot Fürth måste man kunna spela in om man vill ut i Europa. Men det ska sägas att tillfällige tränaren Ludwig Preis fick sitt unga Fürth att kämpa riktigt ordentligt i 0-0-matchen mot Leverkusen. En strimma hopp finns fortfarande i Fürth.

VfL Wolfsburg – Schalke 04
Både Wolfsburg och Schalke har visat upp en viss förbättring på sistone. Heckings Wolfsburg ser framför allt taktiskt smartare ut och försvaret har blivit stabilt. På lördag väntar ett annat lag med en försiktigt stigande formkurva, vi kan dock inte påstå att Schalkes försvar ser stabilt ut. Målet är att nå ut i Europa, men just nu är det Schalke som har en mycket bättre chans till det. Kan bli en trevlig tillställning det här.

Lördag 18:30

Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart
Leverkusen har några tunga veckor bakom sig. Uttåg ur Europa League och 0-0 mot bottenlaget Fürth. Hyypiä/Lewandowskis lag såg lite okoncentrerat ut. Men nu är det bara Bundesliga som gäller och det lär inte vara något fel på motivationen när Stuttgart kommer på besök. Bruno Labbadias gäng har visat upp en positiv trend på sistone och vann även mot Bochum i cupen i onsdags. Det kanske viktigaste är att Vedad Ibisevic avslutade måltorkan. Niedermeier missar matchen på grund av en knäskada.

Söndag 15:30

TSG Hoffenheim – Bayern München
En match som känns avgjord på förhand, något man aldrig ska säga när det handlar om fotboll förstås. Särskilt inte tysk fotboll. Men faktum är att Bayern München har spelat en superb fotboll, Hoffenheim å andra sidan har sett riktigt uselt ut. För Hoffenheim saknas dessutom försvararna Beck och Delpierre – båda är avstängda. Bottenlaget måste börja vinna snart, men FC Bayern är knappast det enklaste motståndet. I Bayern-lägret är lyckan total efter Dortmund-vinsten. Frågan är om Jupp Heynckes roterar lite i startelvan – och vad händer med matchhjälten Robben nu när Ribéry får spela?

Söndag 17:30

Fortuna Düsseldorf – FSV Mainz 05
FSV Mainz har inte vunnit på fyra matcher i Bundesliga och i DFB-Pokal blev det ett bittert nederlag mot SC Freiburg efter 120 minuter. Men det finns egentligen ingen anledning till oro, klubben ligger bra till i ligan och oavgjort mot lag som Schalke och Wolfsburg är normalt bra för Mainz. Düsseldorf kämpar på som vanligt och springer otroliga distanser – men det är sällan de får någon belöning för det. På söndag ska dock Kruse kunna spela igen, vilket vässar till nykomlingens offensiv.

/Wingren

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB