Startsida / Inlägg

FC Bayern besegrade det gulsvarta spöket

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München bjöd upp till dans på Allianz Arena, med de måste ha skrivit fel i inbjudan till Borussia Dortmund. De regerande mästarna drev omkring och dansade vals, det tog 45 minuter innan de insåg att FC Bayern inte alls hade tänkt sig någon högtidlig och långsam tillställning – de hade bjudit in till bugg, rave eller vad de olika temporika danserna kan tänkas heta. Ni förstår vad jag menar.

Borussia Dortmund var inte med i matchen de första 45 minuterna. Hemmalaget visade däremot stolt upp att de hade gjort sin läxa. Dortmunds fantastiska spel mot bollen förde klubben till två ligatitlar och flertalet vinster mot Bayern München. Men i går var det Jupp Heynckes lag som krympte ytorna och spelade med en fantastisk press. Som tack för det vann de äntligen mot Dortmund i en viktig tävlingsmatch. Matchen slutade 1-0, men det är ärligt talat smickrande siffror. Roman Weidenfeller gjorde några fina räddningar och höll nere resultatet.

Jürgen Klopp sa mycket riktigt efter matchen att ”det räcker inte att spela fotboll i 45 minuter om man ska slå Bayern”. I andra halvlek såg Dortmund bättre ut, men FC Bayern försvarade sig exemplariskt och spelade till sig farligare målchanser.

En välförtjänt Bayern München-seger på alla sätt. De spelade modigare och de pressade högt. Bastian Schweinsteiger vann mittfältskampen mot Ilkay Gündogan, Mario Mandzukic utklassade Robert Lewandowski i anfallet. Dante var en vägg i backlinjen, Felipe Santana kunde inte ersätta Mats Hummels. Marcel Schmelzer gav Arjen Robben bollen inför 1-0-målet (som var fantastiskt), David Alaba gav inte någon målchans till Dortmund.

Det var klasskillnad, framför allt i första halvlek. Och nu har Bayern München äntligen besegrat det där gulsvarta spöket. Det kan mycket väl ha varit det sista mentala hindret. Bundesliga-titeln är säkrad, Dortmund är besegrat – nu kan man fokusera fullt ut på Champions League. Det kan mycket väl bli en trippelvinnare som Pep Guardiola tar över i sommar.

I går fick vi se två av Europas bästa lag, följden av det blev ett Allianz Arena som påminde mer om en handbollsplan än en fotbollsplan. Det var galet att se hur ytorna så effektivt kunde raderas ut av båda lagen.

Glädje i München efter slutsignalen. Gladast av dem alla var Arjen Robben som fick sin personliga revansch.

Besvikelse i Dortmund. Robert Lewandowski var den största besvikelsen, han bjöd på en viljelös insats och det är inte märkligt att spekulationerna blir fler. Har han bestämt sig för FC Bayern?

Det blir oerhört viktigt för Dortmund nu att hitta sitt spel igen, hitta det där tempot och tanka lite självförtroende. Vi vet vad de är kapabla till. På tisdag väntar en viktig match mot Sjachtar, innan dess en tuff match mot Hannover i ligan. Nästa helg är det Ruhrderby mot Schalke. Det räcker att blicka mot rivalerna från Gelsenkirchen för att se hur snabbt saker kan förändras i fotboll.

Bayern München vann den viktiga cupmatchen mot Dortmund på ett övertygande sätt – och det betyder mycket för dem. Förbannelsen är bruten.

***

VfB Stuttgart vann med 2-0 mot VfL Bochum i den andra kvartsfinalen. Ingen spektakulär historia, det var en klassisk arbetsseger – något som givetvis inte ska underskattas. Bochum försökte hela tiden, men Stuttgart var det klokare laget. 1-0 gjordes av Gentner och 2-0-målet gjordes, så klart, av Vedad Ibisevic.

Vi gratulerar VfL Wolfsburg, VfB Stuttgart, Bayern München och SC Freiburg till framgångarna i DFB-Pokal. Semifinalerna lottas på söndag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB