Startsida / Inlägg

Katja Kraus – den smala kvinnan?

av Pierre Wingren, reporter

Det är inte så där överdrivet jätteroligt superkul att kliva upp i ottan för att tåga till Stockholm. Det finns förstås värre saker. Trots brist på tid tänkte jag dock bjuda på en liten blogg.

Dagen till ära, snarare morgondagen till ära, borde jag som vanligt försjunka i derbyläge och bjuda på något smaskigt om Schalke 04 – Borussia Dortmund. Detta Revierderby är något alldeles extra. Så mycket känslor, så otroligt mångårig tradition av fotboll. Men jag nöjer mig med att bjuda på gamla alster för er som vill ladda upp inför lördagens knall:

Berättelsen om derbyt – alla derbys moder
När Andreas Möller vände upp och ner på Ruhr

Varför? Jo, för dagen till ära tänkte jag bjuda på något helt annat. Det är trots allt internationella kvinnodagen så varför inte berätta om Katja Kraus.

Vem? För er som inte är HSV- eller Frankfurt-supportrar så säger kanske inte namnet så mycket. För tillfället är hon på tapeten eftersom att hon har skrivit boken ”Macht” (makt), som i princip handlar om makt och förlorad makt inom politiken och företagsverksamheten. Men Katja Kraus förtjänar uppmärksamhet av en annan anledning: som första kvinna tog hon plats i ett Bundesliga-lags styrelse.

Följaktligen inleds många journalistiska alster med ”den smala kvinnan med brunt hår står och tittar ut över gräsplanen”. Inte helt nödvändigt kan jag känna, men fortfarande ack så typiskt. Givetvis måste man få beskriva personer i fråga, men var och varannan artikel om Jupp Heynckes inleds knappast med ”mannen med rött ansikte och grått hår”.

Jag för min del tänker inte lägga någon vikt vid Katjas utseende – men jag tycker att det kan vara på sin plats att uppmärksamma henne en dag som denna. För hon mina vänner, hon jobbade i en mansdominerad värld. Och vem vet – en dag får vi kanske se henne i Bundesliga igen?

”Jag trivs väldigt bra med mitt liv som det är just nu, och jag vill inte ändra på något. Men jag älskar fotboll, kanske kommer en annan tid någon gång”, säger Katja Kraus.

I dag är hon 42 år gammal och har varit utan fotbollen sedan den 16 mars 2011. Kraus föddes i Offenbach am Main den 23 november 1970. Som barn hade hon aldrig någon tanke på att spela fotboll. Men det fanns en granne i bygden som hemskt gärna ville spela fotboll med henne. Katja själv drömde om att bli författarinna (och det löste sig det också). Det är klart att man vill leka som barn, men grannen Bert ställde inte upp på att leka kurragömma om han inte fick skjuta lite skott på den ofrivilliga målvakten. Och kanske var det just målet (garageporten) som formade Katja.

”Jag utvecklade en vilja att fånga bollen eftersom det dånade så öronbedövande högt när bollen dundrade i garageporten”, säger hon.

Då var Katja nio år. När hon var 16 år debuterade hon för FSV Frankfurt i Bundesliga, som målvakt förstås. Det blev ytterligare 219 ligamatcher för Frankfurt, tre mästerskapstitlar och fyra cuptitlar. En lite småhyfsad karriär så där. Katja Kraus har även sju landslagsmatcher på kontot – och kan titulera sig som Europamästare och VM-silvermedaljör.

Innan Katja Kraus tog plats i Hamburgs styrelse jobbade hon som presschef för Eintracht Frankfurt. I mars 2003 plockade HSV:s dåvarande klubbordförande, Bernd Hoffmann, in Katja i styrelsen efter att ha hört så mycket gott om henne. Som första kvinna satt hon nu med i ett Bundesliga-lags styrelse. Inledningsvis arbetade hon med kommunikation och jobbade efter mottot ”HSV är Hamburg”. Katja och övriga styrelsen lyckades göra Hamburger SV till Tysklands mest omsättningsstarka klubb näst efter Bayern München.

”Det enorma motstånd som jag inledningsvis möttes av i Eintracht Frankfurt har jag sluppit här i Hamburg”, säger hon.

Allting förflöt dock inte smärtfritt, särskilt inte mot slutet då Bernd Hoffmann och hans högra hand (mycket riktigt: Katja) fick lämna klubben i mars 2011. De hade först fått veta att deras kontrakt inte skulle förlängas efter årsslutet, men i det sportsliga kaoset utan sportchef, en sparkad Armin Veh och bittra nederlag fick även Bernd Hoffmann och Katja Kraus lämna sina poster med omedelbar verkan.

Många som stod HSV nära såg Bernd Hoffmann som en smart affärsman, men med ett litet HSV-hjärta. Missförtroendet växte och till sist var inte situationen hållbar längre och de båda styrelsemedlemmarna fick lämna arbetsplatsen i Hamburg.

Katja fick erbjudanden från andra klubbar, och får det än i dag, och hon har positiva minnen från tiden i HSV även om hon inte är intresserad av att jobba med fotboll för tillfället. Och Katja Kraus kan stolt minnas hur hon åtminstone ställde upp dörren på glänt för fler kvinnor inom fotbollen.

***

TSG Hoffenheim och Tim Wiese tycks vara ett avslutat kapitel. Säga vad man vill om målvaktens misslyckade insatser i sin nya klubb och sitt stundtals tveksamma beteende utanför planen – det här hundhuvudet förtjänar han inte att bära. Sportchef Andreas Müller borde kanske ta sig en funderare på om han är rätt man för yrket. Hur som helst, det står nu klart att Wiese får träna på egen hand framöver. Inte med proffstruppen, inte med amatörlaget. Bara med målvaktstränaren. I sommar lär vi absolut se Tim Wiese någon annanstans.

Men hey, vi får väl tacka Wiese för att han ägnade ett år av sin karriär till att sabotera för Hoffenheim då.

***

I dag kan jag även meddela att SC Freiburgs offensive mittfältare Jan Rosenthal, 26, är klar för Eintracht Frankfurt. Han ansluter gratis till sommaren och är säkert en del i Frankfurts investeringsplaner för att få behålla tränaren Armin Veh. Ett tråkigt tapp för Freiburg förstås.

***

Bundesliga omgång 25

Fredag 20:30

FC Augsburg – 1. FC Nürnberg
Bottenlaget från Bayern har spelat in tolv poäng på de senaste sju matcherna, de har helt klart vaknat till liv och om inte Nürnberg ser upp kan klubben dras in i bottenstriden. Inför mötet skiljer det sju poäng mellan lagen. Nürnberg har för all del inte förlorat så mycket på sistone – men fyra oavgjorda matcher i rad skvallrar om lagets problem: anfallet. Nu saknas dessutom Sebastian Polter på grund av avstängning, högerbacken Chandler är dock redo för spel igen. Augsburg får klara sig utan Baier.

Lördag 15:30

FSV Mainz 05 – Bayer Leverkusen
Ett lite kittlande möte när André Schürrle återvänder till sin före detta arbetsgivare. Två lag som jagar en Europa-plats, Leverkusen satsar på Champions League och Mainz drömmer om Europa League. Men det är också ett lustigt möte då Mainz inte har vunnit någon av sina fyra senaste hemmamatcher, Leverkusen har å andra sidan inte vunnit någon av de fyra senaste bortamatcherna. Thomas Tuchel måste klara sig utan Zabavnik, dessutom är Junior Diaz, Soto och Kirchhoff tveksamma till spel. Leverkusen får klara sig utan mittbacken Wollscheid.

SC Freiburg – VfL Wolfsburg
Ingen Naldo i ett Wolfsburg-försvar som åter har börjat skaka. Och ingen lugn och ro heller för den delen, inför matchen har Wolfsburg bara sex poängs försprång ner till Augsburg. ”När vi väl tar ett steg framåt, tar vi genast två steg bakåt”, säger Ivica Olic och beskriver situationen ganska väl. I Freiburg är däremot stämningen på topp: ligans näst bästa försvar och blott en förlust på elva matcher. Mot alla odds ligger Freiburg fortfarande på en EL-plats – och det helt välförtjänt.

Greuther Fürth – TSG Hoffenheim
En förlust för något av lagen och dörren till 2. Bundesliga står vidöppen. Greuther Fürth har för all del börjat spela bättre och plocka några poäng, men det har inte hjälpt mycket då Augsburg har prickat in en bättre form. En vinst är ett måste för båda klubbarna – det är det som gör matchen så het på förhand. Fürth har ännu inte vunnit på hemmaplan, och Hoffenheim kan bli  en tuff nöt att knäcka om de kan spinna vidare på insatsen mot FC Bayern förra helgen. Beck och Polanski återvänder efter avstängningar för Hoffenheim.

Schalke 04 – Borussia Dortmund
Derbyt med stort D. Dags för Ruhrderby igen och Dortmund har en gås att plocka med Schalke efter 1-2-förlusten på hemmaplan i höstas. Då såg Klopps lag svagt ut. Nu tycks båda klubbarna ha hittat formen och självförtroendet igen och vi kan räkna med en riktigt het duell. Schalke måste klara sig utan tuffingen Jermaine Jones som är avstängd, Dortmund dras med skador på sina två defensiva mittfältare Bender och Kehl. Om Schalke skulle lyckas vinna på lördag blir det klubbens 400:e hemmaseger i Bundesliga. Vilket tillfälle.

Bayern München – Fortuna Düsseldorf
”Vi måste ta poäng”, säger Fortunas sportchef. Tuff målsättning, minst sagt. FC Bayern leder Bundesliga med ett försprång på 17 poäng ner till tvåan Dortmund. ”Jag vill bara bli mästare så tidigt som möjligt”, säger Toni Kroos. Fortuna behöver förstås poäng eftersom att FC Augsburg har vaknat till liv och jagar de andra lagen. Men Bayern München är svårast möjliga motstånd – laget har bara släppt in ett enda mål i Rückrunde, det var i 6-1-segern mot Bremen.

Lördag 18:30

Borussia Mönchengladbach – Werder Bremen
Gladbach har inte direkt fått sina motståndare att lida av yrsel på sistone – det är för lite fart i lagets anfallsspel. Men det hindrade inte Favres lag från att plocka tre fina och viktiga poäng när de 1-0-vann mot Frankfurt förra helgen. Kanske kan även Juan Arango vara redo för spel igen, Marx är däremot avstängd. Offensivt ska Europa-jagande Gladbach kunna hota ändå – Werder Bremen har ligans näst sämsta försvar med 48 insläppta mål. Dessutom måste tränare Schaaf klara sig utan mittbackarna Prödl och Sokratis. Nedflyttningskampen närmar sig.

Söndag 15:30

Hannover 96 – Eintracht Frankfurt
Hannover klarar inte alls av att spela på bortaplan den här säsongen, men på hemmaplan går det finfint och därför har Mirko Slomkas lag fortfarande goda chanser att säkra en Europa-plats. Söndagens motstånd utgörs av ligafyran Frankfurt som dock har börjat tappa fler och fler poäng. Anledningen till det är 414 mållösa minuter i rad. I Hannover får Armin Veh dessutom klara sig utan mittfältaren Rode, som är avstängd. En het Europa-duell.

Söndag 17:30

VfB Stuttgart – Hamburger SV
Hemmalagets tränare, Bruno Labbadia, har ett förflutet som spelare och tränare i Hamburger SV. Men på söndag behöver han se till att hans nuvarande klubb spelar hem tre poäng. Stuttgart kommer in i matchen med en tung och sen 1-2-förlust mot Leverkusen och ett 0-2-nederlag mot Lazio. Stämningen och självförtroendet kunde ha varit bättre. Läget är dock lite liknande för Thorsten Fink och HSV. Så fort klubben närmar sig en Europa League-plats låser det sig och de nödvändiga poängen uteblir. I Stuttgart vill de åter ta sikte på de åtråvärda platserna.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB