Startsida / Inlägg

Stor fest i Gelsenkirchen – depp i Dortmund

av Pierre Wingren, reporter

Ett Ruhrderby, två verkligheter.

De var nere i avgrunden, de hånades av sina egna supportrar. Schalke 04 har en tung tid bakom sig, mycket tung. Jens Keller och sportchef Horst Heldt fick ta en hel del skit, spelarna likaså. Schalke-skeppet bara sjönk och sjönk. När alla floskler var sagda, när hoppet tycktes vara förlorat, ja, då började klubben resa sig igen. Sakta men säkert, men i helt rätt riktning. Det blev några segrar i Bundesliga och plötsligt ett viktigt 1-1-resultat i Turkiet.

I lördags sprudlade hela Gelsenkirchen och Schalke av eufori. Det hela började med att lagkapten Benedikt Höwedes eldade igång hemmasupportrarna då han meddelade att ett nytt kontrakt är påskrivet – mittbacken skrev på till sommaren 2017. Och så kom de bittra rivalerna från Dortmund på besök.

Schalke inledde modigast och med så mycket mer vilja. När de vann bollen stack hela laget, förutom mittbackarna och Neustädter, upp för att avsluta anfallet. Farfan och Uchida upptäckte att det fanns en hel del ytor på högerkanten och 1-0 kom när den japanske högerbacken serverade det unga spelgeniet Julian Draxler. Hemmapubliken var i extas. Schalke malde på och fick också 2-0 genom Klaas-Jan Huntelaar, än en gång stod Uchida för leveransen. En perfekt första halvlek, Dortmund hade knappt hotat.

I andra halvlek blev det svettigare och jobbigare. Men hemmalaget trodde på det här och sjönk hem och stod kompakt. Borussia Dortmund skapade en hel del chanser, men även Schalke stack iväg på farliga kontringar. Robert Lewandowski gjorde matchen spännande med sitt 2-1-mål. Men det här var Schalkes dag och hemmalaget tog tre välförtjänta poäng.

Stor glädje och fest. Formkrisen tycks vara bortblåst, dubbel derbyseger mot Dortmund och en härlig Champions League-kväll på tisdag.

/

De har hyllats till höger och vänster i två säsonger, den här säsongen har de dominerat i Champions League. Det går dock inte lika bra i Bundesliga, de tappar onödiga poäng. Borussia Dortmunds supportrar har dock förståelse för det, men någonstans går gränsen. Och den överträddes i lördags. Att inte hota ett suveränt FC Bayern i ligan är en sak, men att göra två plattmatcher mot Schalke 04 är inte okej. Plötsligt ser det allt jobbigare ut för Dortmund i ligavardagen.

Det hela började några timmar innan matchen mot Schalke. Mats Hummels var frisk igen efter en influensasväng, han gav sitt ok till spel. Jürgen Klopp valde att spela med Hummels, och han satsade även på en sedvanligt derbysvag Großkreutz i stället för Marco Reus.

Jürgen Klopp gick inte bort sig på samma sätt som i höstderbyt, åtminstone inte formationsmässigt. Tränaren är dock känd för att kunna motivera sitt lag. Det verkade inte så. Borussia Dortmund gjorde precis som mot FC Bayern i kvartsfinalen, de ställde i princip bara ut skorna på gräsmattan. Schalke ville mer, de vågade mer. Och Dortmund slarvade mer. Ett rättvist 0-2-underläge i halvtid och vad backlinjen sysslade med vid 0-2-målet var det ingen som förstod.

En skadad Mats Hummels fick stanna kvar i omklädningsrummet, Nuri Sahin och Marco Reus byttes in och även Großkreutz fick lämna planen. Nu växlade bortalaget upp och började spela fotboll, Robert Lewandowski reducerade och matchen levde. Dortmund skapade fler bra chanser, men det ville sig inte helt enkelt. Det brukar dock gå så när man bara spelar fotboll i 45 minuter.

Irritation och depression i Dortmund. Supportrarna hade hoppats på mer insats, mer vilja. Dubbel derbyförlust mot Schalke och Champions League känns som en av få höjdpunkter för tillfället.

/

Säga vad man vill om lagen. Ett klassiskt och härligt Revierderby fick vi uppleva. Dessutom meddelade polisen att det mesta hade gått lugnt till, bara en sån sak.

***

Har nyligen lämnat Stockholm efter en helg i huvudstaden. I dag passade jag på att besöka mina vänner på Euro Talk – lika trevligt som vanligt.

Nu väntar det två Champions League-matcher i veckan. Schalke 04 tar emot Galatasaray och Bayern München välkomnar Arsenal. Det känns väldigt ovisst i Gelsenkirchen, den matchen kan gå lite hur som helst. Det andra mötet känns avgjort.

Jag vill dock höja ett varningens finger: ingen Boateng, ingen Schweinsteiger och en skadad Frankc Ribéry dessutom. Om Arsenal gör ett snabbt mål kan det mesta kastas huller om buller – särskilt i en turnering som Champions League.

***

Bundesliga omgång 25

FC Augsburg – 1. FC Nürnberg 1-2
Augsburg har spelat mycket bättre fotboll på sistone och i fredags väntade en viktig match mot Nürnberg. Och nog gjorde bottenlaget en bra match mot der Club, men bortalaget var effektivare framför mål. Kiyotake inledde målskyttet efter 20 minuter, en kvart senare stod målvakten Schäfer för ett smärtsamt misstag på Werners nick: 1-1. I andra halvlek fick Esswein på en volleypärla som färdades i lite mer än 100 km/h och 1-2 för Nürnberg var faktum. Nu skiljer det tio poäng mellan Augsburg och Nürnberg.

Bayern München – Fortuna Düsseldorf 3-2
En underhållande match som länge luktade skräll – men till sist stod FC Bayern som klara vinnare och med 20 (!) poängs försprång ner till andraplats. Det var dock bortalaget som tog ledningen genom nyförvärvet Bolly, men Müller satte till sist 1-1 efter flertalet chanser. Men Lambertz gav åter ledningen till Fortuna – det var hans första Bundesliga-mål i karriären. Hemmalaget gick inte bort sig och kvitterade matchen, strax före slutet gjorde dessutom Boateng 3-2. Och nu måste Jupp Heynckes bjuda laget på middag eftersom att mittbacken gjorde sitt första mål.

Schalke 04 – Borussia Dortmund 2-1
Julian Draxler firade 100 Schalke-matcher och Schalke firade klubbens 400:e hemmavinst i Bundesliga – och i Gelsenkirchen fick man fira ännu en derbyvinst. Hemmalaget spelade modigt och offensivt i första halvlek och Dortmund bjöd på ett par misstag i defensiven. Julian Draxler och Huntelaar hade fixat en välförtjänt 2-0-ledning innan halvtid. I andra halvlek började Dortmund spela lite mer energiskt och skapade en hel del farligheter – men det blev inte mer än ett Lewandowski-mål. Huntelaar och Hummels skadade sig i matchen och missar nu några veckors fotboll.

SC Freiburg – VfL Wolfsburg 2-5
En vansinnig match som faktiskt började med ett rekordsnabbt Freiburg-mål då Kruse fixade 1-0 efter drygt 93 sekunder. Men Wolfsburg, pressat av ett jagande Augsburg, kom in i matchen levererade några riktigt snygga mål. Makiadi kvitterade matchen med ett självmål, sen stod bland annat Ivica Olic för ett snyggt mål när han cykelsparkade in bollen. Även Vierinha bjöd på en volley av överjäkliga dimensioner. 5-2 slutade matchen och det var trots allt ett rättvist resultat. Freiburg är inblandat i en het Europa-kamp, Wolfsburg skaffade sig viktig luft neråt.

FSV Mainz 05 – Bayer Leverkusen 1-0
Leverkusen misslyckades än en gång med att passera Dortmund i tabellen, Mainz lyckades äntligen vinna på hemmaplan igen. Matchens enda mål gjordes av Ivanschitz som satte en straff. Det ska dock sägas att straffen var mycket hårt dömd då Friedrich knappast kan spela fotboll utan armar. Men straff blev det och Mainz utnyttjade det. Inför ögonen på Joachim Löw brände Kießling ett jätteläge.

Greuther Fürth – TSG Hoffenheim 0-3
Nu krävs det ett mindre mirakel om Greuther Fürth ska klara sig kvar i Bundesliga. Matchen mot bottenkonkurrenten var givetvis oerhört viktig och det fanns ett visst hopp i Fürth efter två fina insatser mot Leverkusen och HSV. Men försvarsspelet såg skrämmande svagt ut och Hoffenheim utnyttjade det med två snabba mål. I början av andra halvlek punkterade Weis matchen när han gjorde 3-0 för bortalaget. Det var Hoffenheims andra bortaseger för säsongen – en mycket viktig sådan.

Borussia Mönchengladbach – Werder Bremen 1-1
Thomas Schaaf insåg att laget släpper in på tok för många mål och valde att starta matchen utan spelare som Arnautovic, Hunt och Elia. Hemmalaget jagar en Europaplats och satsade på en mer offensiv inställning. Hemmalaget gjorde också 1-0 i första halvlek men målet dömdes korrekt bort för offside. I andra halvlek kunde dock Mlapa ge Gladbach en regelrätt ledning. Men Ignjovski kvitterade strax därefter. Mlapa borde ha avgjort matchen mot slutet, men det slutade 1-1.

Hannover 96 – Eintracht Frankfurt 0-0
Snön vräkte ner i Hannover och mycket mer än så behöver vi inte säga om första halvlek. I andra halvlek började båda lagen skapa lite målchanser och matchen fick nytt liv. Zieler och Trapp fick göra några räddningar och eventuellt hade Hannover dessutom en boll inne – men domaren dömde inte mål. 0-0-resultatet innebär att Armin Vehs Frankfurt nu har gått mållöst  i 504 minuter.

VfB Stuttgart – Hamburger SV 0-1
Första halvlek bjöd inte på många heta chanser, men Adler i HSV-målet fick göra en fin räddning på Holzhäusers frispark. Det var dock Sven Ulreich som släppte in matchens första och enda mål. Fem minuter in i andra halvlek drog Rudnevs på med en stenhård drömvolley som borrade upp sig i nättaket. Efter det tog Hamburg kontroll över matchen och Stuttgart hade svårt att skapa ytterligare farligheter. HSV är åter på en Europa League-plats.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB