Startsida / Inlägg

Boah!

av Pierre Wingren, reporter

Eilmeldung: I skrivande stund säkrade Eintracht Braunschweig en plats i Bundesliga till nästa säsong. Damir Vrancic sköt en frispark på tilläggstid och säkrade därmed avancemanget. 1-0 mot FC Ingolstadt efter full tid. Vi välkomnar Eintracht Braunschweig tillbaka till Bundesliga – som de var med och grundade.

***

Jag älskar fotboll. I synnerhet tysk. Det gör jag verkligen. För den utomstående är det säkert svårt att förstå hur det här kan skänka glädje och eufori. Minnen och berättelser. Förtvivlan och depression. Hur det kan sysselsätta någon varje vaken timme om dygnet. Hur hjärtat kan slå. Vänskap uppstår, kontakter knyts. Livet kretsar kring en sport som omsätter miljarder.

Men den här veckan har pissat på mig, på sporten och på så många andra. Bayern München körde över Barcelona på ett historiskt magnifikt sätt, Borussia Dortmund pulveriserade Real Madrid. I Champions League. I semifinal. Hur fantastiskt var inte det? Hur många bebisar kommer till världen om ungefär nio månader?

Det borde ha varit känslan som låg i luften. Det borde ha varit huvudtemat. Den tidigare omtalade euforin borde ha spritt sig.

Boah! Jäklar. Om jag läser tyska tidningar och fotbollsforum tror jag det inte. Om jag blickar mot Sverige och de förhållandevis få tyska supportrar som finns så märker jag det inte. Om jag kliver in i min egen hjärna och rotar omkring så finner jag det inte.

Det hade varit helt okej om anledningen hade varit att fokus hade flyttats till Bundesliga. Här har vi fem lag som slåss om den där kvalplatsen till Champions League. Det är tolv poäng kvar att spela om, sommarsolen har presenterat sig och säsongen är snart slut. I botten av tabellen hittar vi FC Augsburg och TSG Hoffenheim som slåss för sin överlevnad. Vi finner Fortuna Düsseldorf och Werder Bremen som mycket väl kan behöva kämpa mot nedflyttning om bara några dagar. Det är värt att fokusera på, det hade varit en duglig ursäkt. Ursäkt? Inte ens det – det hade varit en självklarhet.

Men inte fasen är det många som bryr sig om att Schalke 04, SC Freiburg, Eintracht Frankfurt, Borussia Mönchengladbach och Hamburger SV slåss om Europa-platserna. Vi har historiskt stora Schalke som ständigt ställer det för sig. Vi har lilla SC Freiburg med ligans näst minsta lönebudget. Vi har nykomlingen Eintracht Frankfurt som har överraskat alla. Vi har gamla storklubben Mönchengladbach som tycks vara tillbaka på rätt spår och vi har Bundesliga-dinosaurien som försöker hitta rätt väg i den nya tidsåldern. Mycket att diskutera, mycket att njuta av. Lidelse, spänning och frustration.

Det finns så mycket att hämta. Så mycket att njuta av.

Tyvärr så handlar precis allting om Bayern München och Borussia Dortmund. Inte att klubbarna gjorde det fantastiskt bra i Champions League, nej då, det handlar om Mario Götze och Robert Lewandowski.

Sportsidorna och debattsidorna är sprängfyllda. Mario Götze är klar för Bayern München, Robert Lewandowski sägs vara klar antingen i sommar eller nästa sommar. Poängen med det här inlägget är inte att demonisera Bayern München, poängen är inte heller att berätta om Borussia Dortmunds eventuellt ljusa framtid trots allt. Poängen är inte att ifrågasätta spelarnas val eller klubbarnas agerande.

Jag bara undrar varför det ska behöva vara så här? Det borde vara totalförbjudet att göra klart och offentliggöra affärer innan det väsentliga är över: nämligen fotbollssäsongen. Matcherna som ska spelas. I stället för dramatik och eufori matas vi med 13 496 745 artiklar om hur FC Bayern köper Dortmunds stjärnspelare. Fokus flyttas från sporten.

Det är illa nog att fotbollen hamnar i skymundan. Ännu värre är egentligen det faktum att Bayern München mycket väl kan ställas mot Borussia Dortmund i en Champions League-final. Hur mycket förstörs inte av Mario Götze redan är klar och att Robert Lewandowski kanske är det? Det är bisarrt.

Om det hade varit förbjudet att förhandla och göra klart affärer innan säsongsslutet så hade vi inte haft det här problemet.

Nog gnällt. En ny Bundesliga-helg är här. Som tidigare nämnt har vi en härlig Europa-kamp att följa och en dramatisk nedflyttningsstrid. Låt oss njuta av det för en stund.

Bundesliga omgång 31

Fredag 20:30

Greuther Fürth – Hannover 96
Fürth vill vinna en hemmamatch i Bundesliga innan äventyret är över, i kväll känns chanserna ganska goda. Hannover har trots allt fått ge upp drömmen om Europa och matchen känns som ett motivationskrig.

Lördag 15:30

Bayer Leverkusen – Werder Bremen
De Bruyne är ytterst tveksam till spel och Arnautovic och Elia har stängts av efter att de kört för fort. Ett skakat och försvagat Bremen med andra ord, ett Bremen som faktiskt krigar för att undvika kvalplats eller direktnedflyttning. Laget har inte vunnit på nio matcher och tränare Schaaf är ifrågasatt på allvar. Leverkusen ligger bra till och har sju poäng ner till fjärdeplatsen.

TSG Hoffenheim – 1. FC Nürnberg
Markus Gisdol tog över krislaget Hoffenheim och ett nytt hopp tändes – i två matcher. Sen kom Leverkusen och körde över laget med 5-0. Orkar Hoffenheim resa sig en gång till och utmana Augsburg om kvalplatsen? Polanski saknas på grund av avstängning. Nürnberg får klara sig utan Pelle Nilsson, svenske mittbacken är avstängd. Dessutom kan Klose och Chandler tvingas stå över. Nürnberg har en ”revansch” att utkräva efter förlusterna mot Fürth och FC Bayern.

Bayern München – SC Freiburg
Super-Bayern – vilket lag ska stoppa dem? Jupp Heynckes lär rotera en del som vanligt men vad gör det när kvalitén är så hög? Allt utom en förlust skulle dessutom säkra ett nytt rekord: mästaren med mest poäng genom tiderna i Bundesliga. Freiburg kämpar för att nå en Europa-plats, och de kämpar för att behålla sitt lag. Rosenthal, Kruse, Caligiuri och Flum är redan borta, precis som sportchefen Dirk Dufner.

VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach
Ska vi på allvar kunna tro att Dieter Hecking har fått ordning på Wolfsburg nu (åtminstone i ligaspelet)? Sex matcher utan förlust är bra, och i Arnold har fansen hittat en ny favorit. Något händer i Wolfsburg helt enkelt. Men även Gladbach och Lucien Favre verkade ha kommit förbi ett tungt hinder när laget äntligen spelade offensiv fotboll mot Augsburg. Och dessutom: Xhaka gjorde en finfin insats! Kan bli en trevlig tillställning.

FC Augsburg – VfB Stuttgart
Stuttgart har rest sig och lämnat nedflyttningshotet, dessutom är de klara för cupfinal och vill förstås tanka självförtroende i ligan. Augsburg lär väl dock ha ett och annat att säga till om. Laget har gjort en magnifik uppryckning under våren men läget är spänt: Hoffenheim hotar bakifrån, samtidigt är det bara tre poäng upp till säker mark. Vogt saknas på grund av avstängning.

Lördag 18:30

Fortuna Düsseldorf – Borussia Dortmund
Ingen Piszczek, troligtvis ingen Gündogan och säkert en hel del rotation. Dortmund har säkrat en CL-plats och tänker säkert en hel del på matchen i Spanien. Ett gyllene läge för Düsseldorf att överraska och plocka viktiga poäng i bottenstriden. Det gäller för hemmalaget att minimera misstagen bara – eller ”bara” och ”bara”.

Söndag 15:30

FSV Mainz 05 – Eintracht Frankfurt
Mainz vill ta sista Europa-chansen, klubben har sex poäng upp till en EL-plats inför omgången. Vilket lag som ligger och lurar där? Mycket riktigt: Eintracht Frankfurt. Mainz har haft problem med målskyttet på sistone och befinner sig i en liten formsvacka. Frankfurts självförtroende har återvänt efter den viktiga segern mot Schalke. Det blir fortsatt spännande att följa 17-årige Stenderas framfart i Bundesliga, där har Armin Veh en spännande talang till sitt förfogande. Mittbacken Zambrano är avstängd.

Söndag 17:30

Schalke 04 – Hamburger SV
Helgens höjdpunkt. Två stora traditionsföreningar som krigar om kvalplatsen till Champions League. En duell mellan HSV och Schalke, mellan van der Vaart och Huntelaar. Schalkes tränare Jens Keller tycker sig ha ont i fötterna efter att ha sparkat så många i baken – han vill se ett hungrigare och aggressivare Schalke. Schalkes Höger och Hamburgs Diekmeier missar matchen på grund av avstängning. Förhoppningsvis bjuds vi på lite fotbollsgodis.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB