Startsida / Inlägg

Schalke tog ett jättekliv

av Pierre Wingren, reporter

Bayern München, Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen. De lagen har vetat vad de vill och hur de ska göra det. Därför ligger de också högst upp i tabellen. Kampen om de andra Europa-platserna har varit komisk hela säsongen. Inget lag har riktigt lyckats stabilisera sig. Det har varit berg- och dalbana i 31 omgångar. Två vinster här, två förluster där. Ett tränarbyte där, två tränarbyten där. Fantastiska insatser har blandats med bedrövliga.

Givetvis är en av anledningarna att Bundesliga är en väldigt jämn historia. Dagsform och skadeläget avgör ofta. Men den här säsongen har ändå bjudit på ovanligt mycket höga berg och djupa dalar. Ja, det är jämnt, men det har också blivit uppenbart att en del klubbar arbetar för dåligt med de givna förutsättningarna.

För oss som följer fotbollen i Tyskland är det här förstås bara roligt. Men supportrarna till de inblandade lagen lär gå omkring skalliga allihopa efter att ha slitet av sig håret. Nu återstår det bara tre omgångar – nio poäng – innan säsongen är över. I går tog Schalke 04 emot Hamburger SV och efter Klaas-Jan Huntelaars uppvisning tog de ett gigantiskt kliv mot den där Champions League-kvalplatsen. Okej, de har bara tre poäng ner till Eintracht Frankfurt, men de har också mest kvalitet på papperet. De bör klara av det.

Matchen var egentligen ganska talande för hela säsongen – stor underhållning, märkliga ingripanden och oväntade vändningar. Hamburg inledde bäst och med mest energi, och det skulle inte dröja länge innan målet kom. Schalke-spelarna stod och sov på en hörna och till sist fick Marcel Jansen nicka in bollen. 0-1. Men det här var Huntelaars comeback – och det skulle HSV bli varse om.

Han serverade Bastos till 1-1, då hade vi spelat tio minuter. Efter det där målet tog Schalke över matchen och Hamburg-spelarna förvandlades till samma viljelösa typer som så många andra gånger under säsongen. Ett mysterium, men ett problem som Thorsten Fink måste lösa till nästa säsong. När matchen var slut hade Huntelaar gjort tre mål – han hade dessutom kommit till fler avslut än hela bortalaget tillsammans. Om Schalke hade varit effektivare framför mål så hade Hamburg-spelarna fått bjuda in till grillfest igen.

Den där matchen var väldigt talande för hela säsongen. Av många olika anledningar. Efter Schalkes djupdyk och formsvacka borde de inte ens haft chansen att halvsäkra fjärdeplatsen. Lika lite borde HSV haft chansen att gå upp på fjärdeplatsen. Det har varit en sån säsong, en säsong där nästan alla slår nästan alla. En säsong där HSV kan vinna med 4-1 mot Borussia Dortmund för att sedan förnedras av FC Bayern och tappa poäng mot Greuther Fürth. Det har helt enkelt varit förbannat svårt för oddssättarna på spelbolagen.

Känslan är att inget lag vill spela ute i Europa – men så är det självklart inte. Det är bara det att ingen, men ändå alla, kan. Förbluffande.

Det händer även saker lite längre ner i tabellen. Greuther Fürth förlorade mot Hannover och går nu en framtid i 2. Bundesliga till mötes. Lilla Fürth har bara en chans till att äntligen vinna på hemmaplan i Bundesliga – då ska vi ändå komma ihåg att till och med Tasmania Berlin vann två hemmamatcher.

TSG Hoffenheim har vaknat till liv med ny tränaren Gisdol. De ligger fortfarande på en nedflyttningsplats (27 poäng) men har bara tre poäng upp till FC Augsburg på kvalplats. Och FC Augsburg har bara fyra plusmål upp till Fortuna Düsseldorf på säker mark.

Och så har vi Werder Bremen. Stora, stolta Werder Bremen. Klubben som utmanade FC Bayern under många år och som mer eller mindre prenumererade på en Europa-plats. Klubben med trotjänaren Thomas Schaaf. Nu har de inte vunnit på tio ligamatcher och har bara spelat in ynka 32 poäng. Elia och Arnautovic åkte fast för fortkörning och har stängts av av klubben. Det råder kaos och panik och frågan är faktiskt om de kan undvika kval den här säsongen.

Tre mycket spännande omgångar återstår av Bundesliga – så mycket vet jag i alla fall.

Bundesliga omgång 31

Greuther Fürth – Hannover 96 2-3
Nu är det helt klart: Fürths äventyr i Bundesliga är över – och de har bara en chans på sig att åtminstone vinna en hemmamatch. Tungt. Hemmalaget var det bättre laget mot Hannover, men det var effektiviteten som skulle avgöra matchen. Bortalaget tog ledningen genom Abdellaoue, Djurdjic kvitterade innan halvtid. I andra halvlek var det Fürth som skapade flest och bäst chanser, men Hofmann nickade in 1-2 på en hörna. Hemmalaget orkade resa sig en gång till och kämpade in 2-2-målet, men Hannover gjorde till sist tre mål på lika många chanser. Drömmen om Europa lever ett tag till.

Bayern München – SC Freiburg 1-0
Jupp Heynckes valde att rotera hela laget, nästan. Det var bara Boateng kvar jämfört med startelvan mot Barcelona. Det gjorde inte Bayern något. Det blev aldrig någon särskilt bra match, hemmalaget kontrollerade händelserna mot ett ganska uddlöst Freiburg. Shaqiri (eller Can?) gjorde 1-0-målet och det var först mot slutminuterna som Freiburg lyckades skapa lite tryck mot Bayern-målet. För lite och för sent.

Bayer Leverkusen – Werder Bremen 1-0
Kevin de Bruyne skadad och Arnautovic och Elia hade kört bort sig själva från laget. Ett klart försvagat Bremen alltså, men de stod upp bra mot hemmafavoriterna. Leverkusen behövde en högst tveksam straff för att säkra ledningen och de tre poängen. Kießling har nu gjort 22 mål och hans Leverkusen har skaffat sig ett behagligt avstånd ner till fjärdeplatsen. Thomas Schaaf och hans Bremen har nu gått utan seger tio matcher i rad och nedflyttningskapen har definitivt inletts.

VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach 3-1
Dieter Hecking och Wolfsburg tycks verkligen ha kommit i gång, bortsett från nederlaget mot Bayern i cupen, men i Bundesliga har de inte förlorat på sju matcher. Brouwers ställde till det för sitt Gladbach och plötsligt ledde hemmalaget med 1-0. Men Mlapa skulle kvittera tidigt i andra halvlek och ge nytt hopp till en Europa-plats. Diego och Olic ville annorlunda och sänkte tillsammans gästerna.

TSG Hoffenheim – 1. FC Nürnberg 2-1
Nilsson och Klose saknades och Nürnberg tvingades ställa upp med ett nytt mittbackspar, något som Hoffenheim snabbt utnyttjade. Trots 0-5-förlusten mot Leverkusen inledde hemmalaget positivt och tog en 2-0-ledning genom Weis och Salihovic. Hoffenheim gjorde även ett tredje mål, men det dömdes bort. Nürnberg reducerade på straff och efter Simons mål blev det nervöst ett tag, men hemmalaget behöll de tre poängen och har fortfarande chansen att överleva.

FC Augsburg – VfB Stuttgart 3-0
Stuttgart hade vunnit tre ligamatcher i rad och ville göra livet surt för Augsburg som slåss för sin överlevnad. Som så många gånger förr fick vi dock se ett helt annat Stuttgart, ett svagare Stuttgart. Det tog drygt en timme innan Mölders fick hål på bortalaget, men efter följde ytterligare två mål. En välförtjänt seger för Augsburg som därmed håller Hoffenheim bakom sig i tabellen – och plötsligt är det inte så långt upp till säker mark.

Fortuna Düsseldorf – Borussia Dortmund 1-2
Fortuna visste förstås att Hoffenheim och Augsburg hade vunnit sina matcher och de kämpade för att fixa åtminstone en poäng. Precis som Jupp Heynckes roterade Jürgen Klopp hela laget förutom Mats Hummels. Sahin gav Dortmund ledningen med ett vackert distansskott och när Blaszczykowski kom in i andra halvlek gjorde han mål direkt. Mot slutet av matchen lyckades dock Fortuna skapa lite tryck och Bodzek gjorde ett mycket viktigt mål, Latka borde ha gjort ett till men Langerak stod för en kalasräddning. Düsseldorf har nu samma poäng som Augsburg, men en något bättre målskillnad.

FSV Mainz 05 – Eintracht Frankfurt 0-0
Mål och målchanser var en bristvara, även om andra halvlek bjöd på några fina lägen. Mainz var det bättre och aktivare laget sett över 90 minuter, men utan skadade Szalai saknades ofta genomslagskraften i offensiven. Frankfurts försvarsspel fungerade bra, bättre än anfallsspelet. Rode och Meier fick dock två fina chanser som räddades av Wetklo. Inget lag som riktigt kan klaga över resultatet.

Schalke 04 – Hamburger SV 4-1
En härligt intensiv inledning på matchen resulterade i ett tidigt HSV-mål när Jansen nickade in bollen. Men Schalke-spelarna tog sig i kragen och bjöd upp till kamp. Båda lagen visade upp ett bristande försvarsspel, men bortalagets var aningen sämre och det skulle Huntelaar utnyttja. Holländaren gjorde tre mål i sin comeback efter att Bastos öppnat målskyttet. En välförtjänt seger för Schalke som tog ett stort kliv mot CL-kval. René Adler hann dra på sig ett gult kort och är nu avstängd nästa helg.

Tabellen för den intresserade.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB