Startsida / Inlägg

Det var annat då: ”De spottade på oss”

av Pierre Wingren, reporter

Juanitos anda. Stora, stolta Real Madrid. Bernabéu en storslagen fotbollsscen. Semifinal. Tyska Borussia Dortmund kommer på besök. Ett 1-4-underläge måste vändas. Om Real och José Mourinho tror att det går? Självklart. Om Borussia Dortmund tänker tillåta det? Givetvis inte.

Jag förstår att ni som läser det här törstar efter något att underhålla er med inför matchen. Kollega Erik Niva har skrivit det här om ”Juanitos anda”, inför gruppspelsmatchen skrev jag det här om ”målfallet i Madrid”.

Och Borussia Dortmund har ni redan koll på. Den ”lilla” klubben i sammanhanget, det billiga laget. BVB som nästan gick i konkurs för mindre än tio år sedan, den karismatiske Jürgen Klopp. Den galna publiken. Sagan.

Men också de senaste dagarnas skrämselskott: Mario Götze till Bayern München, Robert Lewandowski någonstans, laget ska falla samman och så vidare. Mitt i den orkanen av kaos spelades den första semifinalen mellan Borussia Dortmund och Real Madrid. Orosvindarna ven utanför arenan, utanför laget. Jürgen Klopp skickade ut en aggressiv bisvärm med ett enda mål: nu får det vara slutsnackat. Stick.

Det är någonstans här dagens blogg tar vid. En vecka har gått sedan de tyska lagen piskade upp de spanska. Det är klart att tankarna har dragit iväg ibland och landat på en heltysk final i London. Men jag har också gått och funderat på de här återstående matcherna – absolut ingenting är klart. FC Bayern har förvisso halva kroppen i final, Dortmund har ”bara” ett ben. Temat har helt enkelt varit Real Madrid och deras fantastiska bragder och vändningar ute i Europa.

Då kommer jag osökt att tänka på Borussia Mönchengladbach i Uefa Cupen 1985. Jupp Heynckes tränade laget och vi kunde hitta spelare som Frank Mill, Ewald Lienen och Wilfried Hannes i truppen. De ställdes mot Real Madrid i åttondelsfinalen, tyskarna vann enkelt med hela 5-1 på hemmaplan.

I returmötet, i den spanska huvudstaden, var det 70 sekunder kvar av matchen när hemmalaget gjorde 4-0. Mönchengladbach var utslaget, Real Madrid hade vänt. Igen. Det var inte första eller sista gången.

Det finns dock en väsentlig skillnad på då och nu. Borussia Dortmund i dag är inte Borussia Mönchengladbach från då. Real Madrid i dag är inte Real Madrid från då – och Bernabéu-Stadion är inte lika skräckinjagande ändå.

1985 hade Borussia Mönchengladbach förlorat matchen innan den ens hade börjat.

”Det började redan på väg mot stadion. Det kastades tomater, ägg och gud vet vad på vår buss. Dessutom sågs Real som extremt hemmastarka. Säsongen tidigare hade laget förlorat med 0-3 i Anderlecht – och vunnit returmötet med 6-1. Det visste vi förstås”, säger Christian Hochstätter till 11 Freunde.

Och det blev bara värre och värre.

”I omklädningsrummet funderade jag över varför Kurt Pinkall satte på sig benskydd. ’Kurt, vad håller du på med?’, frågade jag. ’Du har ju aldrig benskydd när du spelar’. ’Grabben’, svarade han, ’jag är för ung för att dö’”, minns han.

Rädsla på bussresan, rädsla i omklädningsrummet. Kunde det bli värre? Klart det kunde. På planen spelade Madrid oerhört tufft, de armbågades och smällde på. De spelade ut sitt motstånd. Mönchengladbach hade inte modet att sätta emot, inte rutinen.

”Den där kvällen utstrålade Real en vilja att vinna till varje pris. Innan vi gick ut på planen, stod Valdano (Reals målvakt) högt upp på trappan och skrek något på spanska. Jag pratar inte spanska, men vissa saker förstår man ändå. På den tiden fanns det ett staket i mitten av spelartunneln. Vi stod på vår sida, plötsligt öppnades dörren till Real-omklädningsrummet och spelarna störtade ut. De hängde på staketet, skrek och spottade på oss. Vi kanske borde ha spottat tillbaka. Det gjorde vi dock inte”, säger Hochstätter.

Det är inte så svårt att förstå att matchen redan var förlorad.

Det är där vi har skillnaden. Borussia Dortmund har inte förlorat matchen innan den har börjat.

”Jürgen Klopp, kommer dina spelare stelna?”

Klopp: ”Nej”.

Real Madrid spelar på den rätta scenen i kväll, frågan är om de har vapnen och nycklarna som behövs? En storslagen fotbollsafton är att vänta, det är gott nog just nu.

Därför låter jag Jürgen Klopps träffande ord avsluta inlägget: ”Det är helt säkert att något historiskt sker. Antingen så går vi vidare – det vore historiskt. Eller så åker vi ut – även det vore historiskt. Därför kommer vi att ge allt. I morgon ska alla se att Borussia Dortmund vill till final”.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB