Startsida / Inlägg

FCB – FCB & MÖ10 – MG10

av Pierre Wingren, reporter

Två tyska klubbar är med när Champions League-semifinalerna spelas. Det har aldrig hänt förr. När Ruud van Nistelrooy klev fram till de hemlighetsfulla bollarna, efter vad som kändes som en evighet av värdelöst Uefa-snack, var min enda önskan att Bayern München skulle få slippa Borussia Dortmund och vice versa. Den enda fördelen med ett heltyskt möte redan i semifinal hade förstås varit att ett tyskt lag hade fått spela final. Nu finns förvisso chansen att finalen blir heltysk, men också en risk att den blir helspansk.

Oavsett har vi fått två fantastiska dubbelmöten att se fram emot.

Borussia Dortmund – Real Madrid (24/4 och 30/4)
Bayern München – Barcelona (23/4 och 1/5)

Det finns en hel del spännande aspekter att titta på, något vi också ska göra när matcherna närmar sig. Anmärkningsvärt är dock att Real Madrid och Borussia Dortmund trivs att kontra – och de är regerande ligamästare utan chans att försvara titeln…

…och de där ligatitlarna tas i stället över av FC Barcelona och FC Bayern München. Två lag som trivs mycket bättre med att styra matcherna, hålla mer i bollen.

Fantastiskt trevligt.

Det blir alltså Tyskland mot Spanien. På landslagsnivå har Spanien varit ett nummer för stort för Tyskland, men nu är det ländernas främsta klubblag som ska mäta krafterna.

Borussia Dortmund – Real Madrid

På sätt och vis hade säkert Barcelona passat bättre för BVB. Av olika anledningar. Jürgen Klopps svartgula gäng älskar att pressa högt och intensivt för att sedan sätta igång blixtsnabba och livsfarliga anfall. Men den största anledningen heter kanske trots allt José Mourinho. En slug räv, en mästartränare. Han blir inte överraskad igen, han arbetar på ett motgift i detta nu. De spanska jättarna kommer garanterat inte att underskatta Borussia Dortmund. Jag är övertygad om att vi får se ett annat Dortmund än det som kämpade med Málaga – och den enkla anledningen stavas underhund. Ruhrlaget älskar att slå ur underläge.

Samtidigt vet Dortmund att de kan slå Real Madrid. De vet att motståndet är överkomligt så länge allting stämmer. De har lärt sig att Mesut Özil står för poängen när lagen möts, men de vet också att Mario Götze kan skapa magi. Det blir en skön batalj mellan MÖ10 vs MG10, CR7 vs MR11, FC5 vs MS29 och så vidare.

Jag förväntar mig en intensiv och vidöppen match, inte helt olik semifinalen för ett år sedan när FC Bayern stod för motståndet. Fotbollsfest att vänta där Real får ses som favoriter.

Jürgen Klopp, tränare Borussia Dortmund: ”Jag är glad att vi vet vilka vi ska möta. Nu ska det spelas fotboll! Jag behöver inte betona att Real Madrid är ett svårt motstånd, men av de tre möjliga lagen är de det enda som vi har vunnit mot en gång den här säsongen”.

Michael Zorc, sportchef Borussia Dortmund: ”Det är en bra lottning, båda semifinalerna är optimala för den europeiska fotbollen. Vi går in i mötet som knappa outsiders, men vi har vunnit mot dem en gång den här säsongen. Då spelade vi till oss mycket respekt. Det blir två absoluta höjdpunktsmatcher. Naturligtvis hade vi önskat oss att få börja på bortaplan”.

Barcelona – Bayern München

Den andra semifinalen blir den mellan två kommande ligamästare. Mellan två lag som är mer bollkära än de andra två semifinalisterna. Jag kan tänka mig att FC Bayern gärna hade undvikit Barcelona och för en gångs skull hade de nog gärna börjat på bortaplan i stället. Samtidigt är inte Barcelona så stabilt och ohyggligt bra som de en gång var, FC Bayern däremot har spänt musklerna ordentligt och får ses som knappa favoriter i mötet.

Bayern München kan egentligen tacka Barcelona för mycket. Hade det inte varit för det förnedrande 0-4-nederlaget i Champions League 2009 vet vi inte hur FC Bayern hade sett ut i dag. Uli Hoeneβ var rasande och gjorde sig av med Jürgen Klinsmann och sen öppnade han plånboken – målet var att bli ett europeiskt topplag. Och där är man i dag.

Jupp Heynckes har bra koll på den spanska fotbollen och vill absolut klara sig utan Pep Guardiolas hjälp. Vi lär få se en match med ett något mindre tempo, men samtidigt en duell i ögonhöjd. Två lag som vill föra spelet. Jag tror och förväntar mig förvisso att FC Bayern låter Barcelona ta över bollinnehavet. De tyska rekordmästarna är snabbare och vassare i djupet efter bollvinst.

Största huvudbryet för Jupp Heynckes heter Mario Mandzukic. Tyskarna måste få med sig ett bra resultat från Allianz Arena men med en skadad Mandzukic försvinner en anfallare som är oerhört viktig för lagets defensiva spel. Och det andra är: vad händer med det här laget när kniven vilar mot strupen? Ett ljuvligt dubbelmöte att vänta.

Jupp Heynckes, tränare Bayern München: ”Bayern mot Barcelona, det är ett gigantmöte i den finaste europeiska turneringen. För oss blir det en enormt stor utmaning att spela mot det här laget, det här laget som har begeistrat och kontrollerat den europeiska fotbollen med sitt fantasifulla och kreativa spel”.

Matthias Sammer, sportchef Bayern München: ”En trevlig lottning. Barcelona är ett underbart lag. Jag är övertygad om att få uppleva två grymma fotbollsaftnar. Jag ser det inte som en nackdel att få börja på hemmaplan. Vi behöver en god matchplan och en god dagsform två gånger om. Barcelona är starka, utan tvekan, men vi blir starkare hela tiden”.

Så, kära läsare, då är frågan: vilka lag går vidare och vilket dubbelmöte lockar mest? Personligen kan jag knappt vänta – vilka pangkvällar vi kommer få uppleva.

Bundesliga omgång 29

Fredag 20:30

SC Freiburg – Hannover 96
En vägvisande och spännande Europa-duell mellan femman Freiburg och nian Hannover. Om lilla Freiburg lyckas vinna i kväll går de upp på samma poäng som Schalke på plats fyra. Christian Streichs lag har tidigare lyckats avfärda konkurrenterna HSV och Gladbach. Nu är det Hannovers tur att försöka göra något åt Freiburg. Målproduktionen har gått lite i baklås för Mirko Slomkas lag och vi kan förvänta oss en tät kvällsmatch.

Lördag 15:30

Bayern München – 1. FC Nürnberg
FC Bayern säkrade ligatiteln förra omgången men siktar fortfarande på fler Bundesliga-rekord och en fortsatt god form inför DFB-Pokal och Champions League. Super-Bayern tar alltså emot der Club i ett bayerskt derby, det finns inte mycket som talar för att den här matchen ska vara avslagen. Nürnberg har chans att nå spel i Europa och är ett av vårens bästa lag, men frågan är om inte serien på nio matcher utan förlust tar slut i München?

VfL Wolfsburg – TSG Hoffenheim
Två klubbar som har investerat stora summor pengar – men den sportsliga framgången har uteblivit. Wolfsburg ligger åtminstone på säker mark i tabellen och har inte förlorat på fyra matcher (dock bara vunnit en). Hoffenheim ligger under kvalstrecket men har bara en poäng upp till Augsburg efter förra helgens 3-0-vinst mot Düsseldorf. Säsongen går ännu att rädda. Fagner saknas i Wolfsburg, Hoffenheim får klara sig utan skadade mittbacken Abraham och målvakten Gomes.

FSV Mainz 05 – Hamburger SV
Van der Vaart har tagit över kaptensbindeln, men i övrigt rådet det dystra tider i norra Tyskland. Tre raka förluster, bland annat 2-9-förnedringen i München, och plötsligt plats elva i tabellen. Klubben noterar ett tvåsiffrigt miljonminus. Det har upplevts stoltare och härligare tider i HSV. Nu väntar ett Mainz som fortfarande har siktet inställt på Europa, klubbens största problem är dock att spelarnas målsikte är snett inställt.

Greuther Fürth – Borussia Dortmund
Fürth har en matematisk chans att klara sig kvar i Bundesliga, men det är det ingen som riktigt tror på. Laget försöker i stället spela fri fotboll och jobba inför nästa säsong – och givetvis vill de ta sin första hemmaseger i Bundesliga. Borussia Dortmund kan inte vinna ligan längre, men andraplatsen vill de behålla så att de senare kan skona spelare inför CL-matcherna mot Real Madrid. Zimmermann är avstängs och Frank Kramer får leta fram en annan högerback.

Fortuna Düsseldorf – Werder Bremen
Källarduell mellan Fortuna (15) och Werder (14). Nykomlingarna från Düsseldorf har fem poäng ner till kvalplats och sex poäng ner till Hoffenheim inför omgången. Tre mycket viktiga poäng står på spel då inget av laget vill dras in i den absoluta bottenstriden. Düsseldorf har inte vunnit på sex matcher, Bremen har inte vunnit på sju. Sitter trotjänaren Thomas Schaaf kvar säsongen ut?

Lördag 18:30

Schalke 04 – Bayer Leverkusen
Omgångens toppmatch äger rum på lördag kväll. Bayer Leverkusen ligger trea inför omgången och tar emot jagande Schalke 04, som ligger fyra. Fyra poäng skiljer lagen åt. Roman Neustädter är avstängd och missar matchen, Farfan missar på grund av skada och Jones är tveksam till spel för Schalke. Leverkusen saknar å andra sidan Reinartz och Boenisch – båda spelarna är avstängda.

Söndag 15:30

VfB Stuttgart – Borussia Mönchengladbach
Ingenting är omöjligt men för Stuttgart är Europa-platserna utom räckhåll, det är åtminstone min känsla. Men de ligger trots allt ganska tryggt till i tabellen och kan i stället fokusera på den mycket viktiga cup-semin mot SC Freiburg på onsdag. Mönchengladbach vill förstås ut i Europa igen och inför omgången ligger de bara ett poäng bakom Frankfurt på sista EL-platsen.

Söndag 17:30

FC Augsburg – Eintracht Frankfurt
Augsburg lider av stress, det här är en otroligt jobbig del av säsongen. Hoffenheim har bara en poäng upp till Augsburg inför omgången, samtidigt har Augsburg ”bara” fem poäng upp till räddande mark. Jag behöver väl knappast påpeka att tre poäng på hemmaplan hade varit viktiga. Frankfurt står för motståndet, överraskningslaget har dalat lite i tabellen men ligger fortfarande på en EL-plats. De kan även glädja sig över ytterbacken Sebastian Jung som har förlängt sitt kontrakt till 2015. För Armin Veh blir det ett kärt återseende med den klubb där han inledde sin spelar- och tränarkarriär. Fotbollssöndag när den är som bäst.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB