Startsida / Inlägg

Lysande uppvisning mot Juventus

av Pierre Wingren, reporter

FC Bayern München är klart för semifinal i Champions League. Precis som de tyska konkurrenterna Borussia Dortmund. De båda lagen har imponerat stort i årets turnering, de tyska rekordmästarna har även imponerat stort i Bundesliga. De har, nästan, varit oslagbara.

Jag förväntade mig en tuff uppgift för München mot Juventus. Det blev det inte. FC Bayern gled förbi den här kvartsfinalen. Nu önskar sig klubben Borussia Dortmund i semifinal – och den stora frågan är förstås: är Málaga mycket sämre än Juventus? Eller är FC Bayern så fantastiskt bra den här säsongen att inget lag orkar rå på dem?

Det svaret har vi inte än. Vad vi dock vet är att Dortmund fick det riktigt tufft mot spanjorerna, FC Bayern å andra sidan hade förvånansvärt få problem med Juventus. Mötet i Tyskland slutade 2-0. I går öppnade Juventus med mer energi och fjolårets Bayern München hade garanterat släppt in minst ett mål under de första 20 minuterna. Förra säsongen fanns det dock ingen Dante, ingen hårt arbetande Arjen Robben och inget fullständigt lugn. Det finns i år. Det är svårt att rå på FC Bayern och störa dem på allvar – fråga bara Conte och Juventus. Det är ett nytt Bayern München i år.

Juventus behandlade Bastian Schweinsteiger på samma sätt som tyskarna hade behandlat Andrea Pirlo i första mötet. Resultatet: den osynligaste Schweinsteiger på länge. Men det kändes nästan som om att Juventus ligger efter även på ett fysiskt plan, de orkade inte pressa på samma sätt efter 30 minuter.

Bayern München å andra sidan skapade bättre målchanser trots att Juventus spelade bättre. Efter en halvtimme tog de dessutom över matchen och i andra halvlek höll sig en vansinnigt kämpande Mario Mandzukic framme och nickade in 1-0-ledningen för FC Bayern. Anfallaren missar nästa match i Champions League på grund av en avstängning. Hans möjliga ersättare, Claudio Pizarro, fick lite speltid i Turin och visade vilken känsla för mål han har: 2-0 på tilläggstid.

Det här dubbelmötet skulle bli ett riktigt test för suveränt Bayern München. Det blev det aldrig, Juventus orkade inte hota på allvar. Och om Bayern München är så bra som dubbelmötet skvallrar om, ja, då lär vi ha den kommande CL-segraren i södra Tyskland.

Jag kan bara lyfta på hatten. Även om jag inte kan uttala mig om Juventus egentliga kvalitet så kan jag åtminstone konstatera att få lag dominerar ett dubbelmöte i en Champions League-kvartsfinal av den här kalibern.

Jag anar nästan att nytryckta uppslagsverk har en bild på säsongens FC Bayern som förklaring till ordet ”suveränitet”.

I morgon klockan 12:00 lottas semifinalerna. Det ser vi fram emot – för första gången någonsin är två tyska lag med i det här skedet av turneringen.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB