Startsida / Inlägg

Juventus tillbaka på stora scenen

av Pierre Wingren, reporter

Det sägs att Sascha Lewandowski är trött på den professionella fotbollen och att Sami Hyypiä därför tar över huvudansvaret som tränare i Bayer Leverkusen.

TSG Hoffenheim vill ”back to the roots” och sparkade i dag sportchef Andreas Müller och tränare Marco Kurz. Åtta poäng på tio matcher var inte bra nog, förstås, och nu upphör samarbetet. Klubben anställer Markus Gisdol som ny tränare, han kommer närmast från Schalke 04 där han var Huub Stevens assisterande tränare fram till december 2012. 2. Bundesliga är nära för Hoffenheim nu – är det kanske det som är back to the roots?

29-årige mittfältaren Andreas Ivanschitz får inte något nytt kontrakt med FSV Mainz 05. Målvakten Christian Wetklo förlänger dock till 2014.

Som ni ser har dagen bjudit på en del fotbollsnyheter i Tyskland – men det är förbannat svårt att inte fokusera på kvällens stormatch i stället. Bayern München tar emot Juventus inför ett fullsatt Allianz Arena. Matchen börjar klockan 20:45 och ni kan se den på Viasat Fotboll eller Viaplay.

De italienska rekordmästarna Juventus är tillbaka där de hör hemma. Champions League är klubbfotbollens största scen och kvällens match är mellan två giganter. Det är sådana här matcher som förgyller en tisdag i april.

FC Bayern går som tåget i Bundesliga och har hela 20 poäng mer än tvåan Borussia Dortmund. Och de har väntat länge och väl på att få lyfta den där CL-pokalen. Klart de är hungriga i kväll. Men Juventus hunger är så klart minst lika stor, lite som när man äntligen tar sig Tyskland och väntar på den där Currywursten, eller när man stirrar på stenugnen inne på en italiensk pizzeria.

Vi kan alltså räkna med två toppmotiverade lag, och vi kan räkna med underhållning som kittlar fotbollssjälen lite retfullt. Bara att slå sig ner i soffan och njuta.

Men vad kan Bayern München räkna med när Juvenus står för motståndet i kväll? Även om Hamburger SV har spelat samtliga Bundesliga-säsonger så ska de inte jämföras med den gamla damen. Om jag hade varit Jupp Heynckes, en man som drömmer om att få tacka för sig med tre titlar, då hade jag pratat om Andrea Pirlo och inlägg. Tyskarna kan få stora problem med det där.

Joachim Löw insåg att Pirlo var ett stort hot när Tyskland mötte Italien i EM. Han gav Bayern-spelaren Toni Kroos en plats i startelvan och bad honom att punktmarkera Pirlo. Vi vet hur det gick, de flesta av oss hade kunnat räkna ut det redan innan matchen. Förhoppningsvis gör inte Jupp Heynckes samma misstag, det hade varit förödande.

Juventus är framför allt ett smart och samspelt lag med ett stort mått av rutin. Om matchen hade avgjorts sett enbart till de individuella spelarnas kvalitet hade FC Bayern vunnit den här striden. Nu är inte fallet så.

Om det är någonting som Bayern München har haft lite problem med så är det hörnor, inlägg och svepande frisparkar. Manuel Neuer har inte varit säkerheten själv alla gånger och en del markeringsmissar har blottats. Och nu kommer Juventus med Pirlos passningsfot.

Ungefär 25 procent av de italienska inläggen når en medspelare, det är en bra siffra, att jämföra med FC Bayern som får fram 17,6 procent av inläggen. Fördel Juventus – och därmed stor nackdel FC Bayern.

Passningsmässigt är dock tyskarna piggare – de slår fler passningar och dessutom är de mer precisa än Juventus (86,6% – 82,5%). Bayern München måste alltså lyckas lika bra med passningsspelet i den här kvartsfinalen, om de kan styra matchen och äga mer av bollen är mycket vunnit. Mittfältet blir en nyckelkamp i den här matchen, det erkänner även jag, men om vi tittar på statistiken så upptäcker vi en annan nyckelfajt – nämligen den mellan Juventus försvar och FC Bayerns offensiva stjärnor.

I Bundesliga har de tyska rekordmästarnas försvarsspelet varit överlägset, i Champions League har det stundtals sett mindre övertygande ut. Dante är lagets bäste försvarsspelare, han har 30 ”räddande aktioner” i Champions League.

Antonio Conte förlitar sig på sina tre försvarare: Giorgio Chiellini, Andreas Barzagli och Leonardo Bonucci. Och det med all rätt. De tre spelarna har stått för extremt många ”räddande aktioner” jämfört med andra försvarare i turneringen. Chiellini har stått för 70, Barzagli för 57 och Bonucci för 51. Det är galet bra – därför gäller det för spelare som Franck Ribéry och Thomas Müller att vara på toppen av sin finurlighet. Det är inte enkelt att ta sig förbi den svar-vita väggen.

Efter åtta spelade matcher i Champions League har Juventus släppt in fyra mål, FC Bayern tio. Italienarna har hållit nollan vid fem tillfällen, tyskarna blott en gång.

Till sist tänkte jag även låta statistiken slå håll på den offensiva myten: Juventus och Bayern München är lika bra. Än en gång vill jag poängtera att jag håller Jupp Heynckes spelarmaterial högre, men som lag tycks de lyckas lika bra, därför måste den individuella klassen få lysa igenom.

Bayern München:
18 mål
50 skott på mål
54 skott utanför mål

Juventus:
17 mål
48 skott på mål
58 skott utanför mål

Jag känner att jag har rapat upp tillräckligt med statistik nu. Ärligt talat kunde jag har struntat i det och fattat mig kort: kvällens match blir en jämn historia mellan två mycket skickliga lag som hör hemma på den här scenen.

Trolig startelva:
Neuer
Lahm, Boateng, Dante, Alaba
Luiz Gustavo, Schweinsteiger
Müller, Kroos, Ribéry
Mandzukic

(Notera att Javi Martinez missar matchen på grund av avstängning).

Mums, fotbollsgodis.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB