Startsida / Inlägg

Hrgotas stora dag

av Pierre Wingren, reporter

Det har hänt förr. Martin Fenin (2008), Adhemar (2001), Olaf Marschall (1993), Jürgen Degen (1991), Hermann Ohlicher (1973) och Engelbert Kraus (1963) är redan inskrivna i de allt tjockare Bundesliga-historieböckerna. I lördags såg Branimir Hrgota till att skriva in sitt namn. Vad har de gemensamt? De har alla gjort hat-trick i sin första ligamatch från start.

Borussia Mönchengladbachs svenske talang fick äntligen chansen i Lucien Favres startelva – och som han tog den. Tre mål och omgångens spelare. En iskall straff, ett vaket agerande och ett otroligt vackert chippmål. Klart att 20-åringen var glad efteråt. Kan det här även ha varit genombrottet som vi har hoppats på?

”Jag gratulerar vår scout som upptäckte Branimir Hrgota i Sveriges andradivision”, sa Gladbachs tränar Lucien Favre efter 4-2-vinsten mot FSV Mainz.

Borussia Mönchengladbach har fortfarande tre poäng upp till Eintracht Frankfurt och dessutom en sämre målskillnad. Nästa helg kommer Bayern München på besök. Europa League kommer troligtvis att spelas utan Gladbach nästa säsong. Men Branimir Hrgota kommer vara en del av ett Europa-satsande lag nästa säsong. En hel del supportrar har redan börjat prata om ”den nye Marco Reus”, andra är mer återhållsamma och tycker att 20-åringen har mer att bevisa.

Och visst är det så. Vi ska vara försiktiga med att helt gränslöst hylla Hrgota. Samtidigt kan vi konstatera att en svensk talang har stått för en makalös prestation i en stark liga. Vi kan konstatera att Lucien Favre är bra på att arbeta med unga spelare och vi kan konstatera att Mönchengladbachs anfallsspel mår bra av en kille som Hrgota. Det känns väldigt spännande inför nästa säsong. En ny svensk stjärna kan ha tänts på fotbollshimmelen.

Branimir Hrgota har fått gott om tid på sig att utvecklas i skymundan. Nu har han bevisat att Lucien Favre kan lita på honom. Det tog lite mer än en halvtimme innan svensken och hans lagkamrater hittade in i matchen, ett ribbskott från Juan Arango ruskade liv i laget. När domaren pekade på straffpunkten fick Gladbach plötsligt en möjlighet att göra 1-1 innan halvtid.

Mittbacken Martin Stranzl brukar ta hand om lagets straffsparkar, men en viss 20-åring hann före till bollen. Stranzl gick fram till Hrgota.

”Han sa: ’Om du är säker, så skjut’. Jag var säker, och som anfallare vill man nyttja varje möjlighet att göra mål. Det var svårt för mig att hitta in i matchen innan den här situationen. Jag tankade självförtroende med straffsparken och efteråt rullade det på”, säger Hrgota till klubbens hemsida.

Straffen var en läckerbit. När Hrgota dessutom höll sig framme och stötte in returen på Mike Hankes nick visade han att han kan vara rätt man på rätt plats. Svenskens tredje mål var matchens vackraste. Tre mål i en match. Senast en svensk fixade det var när Markus Rosenberg satte tre bollar mot Hertha Berlin säsongen 2006/2007.

En perfekt dag för Hrgota. Han var lycklig efteråt – men lyckligtvis vet han också att det här bara var ett litet steg på vägen.

”Jag måste fortsätta att jobba hårt för att kunna göra det ännu bättre nästa säsong”, säger han.

Jag vill passa på att gratulera Hrgota till de tre målen, oerhört glädjande. Här en länk till ett sammandrag av matchen.

***

Bundesliga omgång 33

Bayern München – FC Augsburg 3-0
Schalke 04 – VfB Stuttgart 1-2
Bayer Leverkusen – Hannover 96 3-1
VfL Wolfsburg – Borussia Dortmund 3-3
Werder Bremen – Eintracht Frankfurt 1-1
TSG Hoffenheim – Hamburger SV 1-4
FSV Mainz 05 – Borussia Mönchengladbach 2-4
Greuther Fürth – SC Freiburg 1-2
Fortuna Düsseldorf – 1. FC Nürnberg 1-2

Noterbart att Jens Keller förlängde med Schalke 04, torskade mot Stuttgart och på lördag väntar en helt avgörande match mot SC Freiburg. Den CL-kampen blir något att se fram emot. Fotbollsgodis. Men det blir också spännande i botten av tabellen. Thomas Schaaf har lyckats styra Werder Bremen-skutan till säkert farvatten, men FC Augsburg, Fortuna Düsseldorf och TSG Hoffenheim kämpar fortfarande om den där kvalplatsen alternativt säker mark.

Greuther Fürth försökte verkligen mot SC Freiburg – men Max Kruse ville annorlunda. Därmed blev Fürth historiskt dåligt, laget har inte vunnit en enda hemmamatch i Bundesliga.

Så nog tusan brinner det fortfarande i Bundesliga-knutnarna även om Bayern München har varit klara mästare i evigheter. En helt ljuvlig och avgörande helg väntar nästa vecka.

Det står också klart att 1. FC Kaiserslautern väntar i kvalet efter segern mot Jahn Regensburg (1. FC Köln förlorade mot Hertha Berlin i samma omgång). Erzgebirge Aue och Dynamo Dresden kommer att slåss om säker mark i sista omgången av 2. Bundesliga. Båda klubbarna har spelat in 34 poäng den här säsongen, men Aue ligger just nu ovanför kvalstrecket tack vare en bättre målskillnad. På söndag tar Dresden emot Regensburg samtidigt som Aue åker till Sandhausen.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB