Startsida / Inlägg

Van Marwijk till HSV – och dags för cup

av Pierre Wingren, reporter

Helgens Bundesliga-omgång bjöd oss på en hel del smått och gott. Först och främst slog hela ligan ett nytt rekord då ingen match slutade 0-0. På hela sex omgångar har alltså inte någon match slutat mållöst. Helt otroligt.

Vi fick även se ett roterande Borussia Dortmund ha problem med 1. FC Nürnberg. Jürgen Klopps lag saknade en, eller två, spelare som kunde ta hand om det kreativa uppdraget. Som vanligt saknade de säkerhet på defensiva fasta situationer och de saknade farlighet på offensiva fasta situationer. Nürnberg gjorde en taktiskt bra match och spelade smart. Efter 92 minuter stod det 1-1 – vilket också var helt rättvist. Det var Dortmunds första poängtapp för säsongen.

En timme senare vandrade Schalke– och Bayern-spelarna ut på gräset i Gelsenkirchen. Det var dags för toppmöte – och Pep Guardiolas FC Bayern hade chansen att hamna på samma poäng som serieledande Dortmund. Och nog tusan tog de chansen.

Matchen var jämn och spännande i en kvart – sen handlade allt om mäktiga FC Bayern. Schalke 04 gjorde knappast en särskilt bra match de där sista 75 minuterna, men Bayern München var också förkrossande bra. Och retfullt kontrollerande. Schweinsteiger, Mandzukic, Ribéry och Pizarro gjorde målen i de tyska rekordmästarnas storseger. Matchen kändes som ett definitivt besked på att Pep är på helt rätt väg med sitt ohyggligt bra lag, medan Jens Keller har fortsatta problem med ett tryggt och fungerande grundspel i Schalke.

Och i förlängningen innebär att det att Bundesliga bjuder på tre riktigt topplag för tillfället: Borussia Dortmund, Bayern München och Bayer Leverkusen. Borussia Mönchengladbach är helt klart med på ett hörn, precis som Schalke trots allt är.

Av dessa topplag är det dock ett som särskiljer sig: Bayern München. De är på en annan nivå. Det blir tufft för utmanarna att hänga på en hel säsong. Men Bundesliga är Bundesliga – här kan vi inte ta någonting för givet.

Vi fick också se två svenskmål: Oscar Wendt nätade för sitt Gladbach och Pelle Nilsson för sitt Nürnberg.

En bra helg.

Bundesliga omgång 6

VfB Stuttgart – Eintracht Frankfurt 1-1
Hemmalaget firade 120 år som klubb, matchen inleddes lite avvaktande innan Frankfurt ökade tempot och trycket. Bortalaget tog också en välförtjänt ledning genom mittbacken Russ. Stuttgart svarade med att öka tempot och trycket – och de blev också belönade. 17-årige stortalangen Werner nickade in 1-1. I andra halvlek hade Frankfurt fler chanser och spelade bra, mot slutet tog dock Stuttgart över men kvällens syndabock hette Ibisevic: anfallaren stod offside vid 2-1 och brände sedan en straff på tilläggstid. Rättvist resultat.

SC Freiburg – Hertha Berlin 1-1
Väntan tycks bli lång för SC Freiburg – Christian Streich och hans spelare väntar fortfarande på säsongens första vinst i Bundesliga. Än en gång hette Freiburgs målskytt Mehmedi, men Hertha tog över allt mer av matchen och innan första halvlek var slut hade Skjelbred gjort 1-1. Båda lagen gjorde överlag bra andra halvlekar, men några fler mål blev det inte.

Schalke 04 – Bayern München 0-4
Det var en trevlig match att titta på – om inte om man höll på Schalke förstås. Hemmalaget inledde bra och spelade jämnt med Peps drömbygge, de skapade även en del chanser. Men när Schweinsteiger fick nicka in 1-0 efter en kvart, och Mandzukic utökade minuten senare, gick luften ur Schalke-spelarna. Det såg strukturlöst ut, det var klasskillnad. Bayern München trivdes som fisken i vattnet och kontrollerade matchen. Ribéry gjorde 3-0 i andra halvlek och Pizarro utökade. Nu ligger FC Bayern på samma antal poäng som BVB. Schalke och Jens Keller har en hel del att jobba på.

1. FC Nürnberg – Borussia Dortmund 1-1
En ganska tråkig match med ett smart spelande Nürnberg mot ett fantasilöst Dortmund. Jürgen Klopp valde att rotera ordentligt efter 1-2-förlusten mot Napoli och bland annat Durm och Ducksch fick göra sina startdebuter i Bundesliga. Dortmund tog också ledningen i första halvlek när Schmelzer vackert knorrade in en frispark. Nürnberg gillade inte det och kvitterade rättvist genom svenske Per Nilsson. Dortmund tog över matchen, men det var hemmalagets Esswein som borde ha avgjort när han kom fri med Weidenfeller på tilläggstid. Rättvist resultat, första poängtappet för BVB och en fjäder i hatten för Nürnberg.

Hamburger SV – Werder Bremen 0-2
Nordderbyts stora hjälte hette Nils Petersen. Anfallaren gjorde två mål för Robin Dutts Werder Bremen. De båda nordtyska klubbarna hade mycket att spela för inför matchen, men det var bortalaget som var det bättre laget och de vann helt välförtjänt. HSV hade en ny, tillfällig, tränarduo på bänken men de lyckades inte ge laget några positiva impulser. Det såg nervöst och svårt ut, även om det blev mycket bättre i andra halvlek. Efter tre raka förluster kunde Bremen lämna derbyt med positiva känslor, krisen fortsätter för HSV.

Hannover 96 – FC Augsburg 2-1
Hannover fortsätter med sin succé på hemmaplan – Mirko Slomkas gäng har redan spelat in fyra hemmavinster den här säsongen. Det var dock formstarka Augsburg som tog ledningen efter en omdiskuterad handboll som slutade med straff. Känslorna blev heta när Hannover inte fick en straff för hands, men till sist svarade hemmalaget med fotbollens språk. Sobiech kvitterade efter Manningers slarv. Det skulle dock krävas ytterligare en straff: den här gången dömde domaren straff till Hannover efter handspel. Huszti, vem annars, satte den till 2-1.

VfL Wolfsburg – TSG Hoffenheim 2-1
Wolfsburg har haft en skakig start på säsongen, de siktar högt och måste börja spela mer konstant (och bättre). Detsamma går egentligen att säga om Hoffenheim också – men det är en klubb med en helt annan målsättning. Till sist tog dock Wolfsburg en rättvis seger, men det var Hoffenheims nyförvärv Modeste som öppnade målskyttet efter slarv från Koo. Rutinerade Olic gjorde dock mål innan halvtid, och ytterligare ett i andra halvlek.

FSV Mainz 05 – Bayer Leverkusen 1-4
Thomas Tuchel och Mainz fortsätter att falla. Efter tre vinster på de första tre matcherna har de nu förlorat tre matcher i rad. Och de hade aldrig så mycket att säga till om mot ett urstarkt Leverkusen. Sami Hyypiä ville se en trotsreaktion från sina spelare efter den svaga insatsen mot United – och det fick han verkligen. Redan efter första halvlek hade Kruse gjort två mål och Bender ett. Även i andra halvlek var Leverkusen det bättre laget och Kießling gjorde sitt femte mål för säsongen, Malli putsade till siffrorna. Leverkusen har därmed tagit fem vinster på de första sex matcherna. Starkt.

Borussia Mönchengladbach – Eintracht Braunschweig 4-1
Vi bjöds på omgångens första svenskmål när Gladbach tog emot Braunschweig på hemmaplan. Wendt placerade vackert in bollen i mål, även nyförvärvet Raffael nätade innan halvtid. Hemmalaget gjorde en bra första halvlek mot ett Braunschweig som har fortsatta problem. Boland gjorde dock ett chockerande reduceringsmål efter drygt en timme och matchen blev spännande ett tag igen. Kruse satte dock en straff och än en gång höll sig Raffael framme och gjorde 4-1. En välförtjänt seger för Gladbach som ser bra ut i år.

***

I dag står det klart att Hamburger SV anställer holländaren Bert van Marwijk, 61, som ny tränare. Thorsten Finks ersättare har alltså hittats. Den tillfälliga tränarduon, Cardoso och Addo, kommer dock att leda laget under onsdagens cupmatch. För HSV och van Marwijk hade det varit en mardröm om äventyret tar slut redan då – snacka om tung start.

Men Bert alltså. Det är han som ska leda HSV ur krisen. Det är han som ska se till att de inte behöver spela matcher för sin blotta överlevnad, det är han som ska se till att det äntligen kan bli lite lugn och ro runt föreningen och det är han som ska se till att Hamburger SV sakteliga klättrar mot toppen. Ett tufft uppdrag. Modigt av Bert van Marwijk att tacka ja till uppdraget.

Tränaren har ett förflutet i Bundesliga. Mellan 2004 och 2006 tränade han ett ganska så gott krisande Borussia Dortmund. Han gjorde det utan någon större framgång och fick till sist sparken. Men det hade egentligen mer att göra med orealistiska förväntningar än ett dåligt ledarskap. Bert gjorde det, trots allt bra under sin tid i Dortmund.

Oavsett är det givetvis en fördel att han redan känner till Bundesliga. Och han har en hel del annan rutin med sig. Bert van Marwijk förde Nederländerna till en imponerande, och förvånande, andraplats i VM 2010. Hans holländska landslag karakteriserades av organisation, stabilitet och laganda.

Detsamma går förstås inte att säga om hans landslag i EM 2012. Då åkte de ut ur gruppspelet. Med 0 inspelade poäng. I samma mästerskap hann han även bråka med Hamburgs nuvarande lagkapten Rafael van der Vaart. Det kan bli ett oerhört intressant tränarval med andra ord.

Min känsla är trots allt att HSV har gjort ett bra val. Bert van Marwijk har visat sin klass vid flertalet tillfällen. Och han är stark nog att hantera allting runtomkring.

Bert van Marwijk ser samma sak i HSV som vi flesta gör: en stor och traditionsrik klubb med en våldsam potential. När, och om, HSV hittar rätt så har de alla förutsättningar att lyckas.

En sak är säker: det blir förbannat spännande att följa Bert van Marwijk i HSV.

Bert van Marwijks tid i Bundesliga:

2004/05
34 matcher
55 poäng
Tabellplacering: 7

2005/06
34 matcher
46 poäng
Tabellplacering: 7

2006/07
17 matcher
22 poäng
Tabellplacering: 9

Bert van Marwijks tävlingsfacit med det holländska landslaget:

2008/09
8 matcher
24 poäng

2009/10
7 matcher
18 poäng
Nederlag i VM-finalen 2010

2010/11
10 matcher
27 poäng

2011/12
3 matcher
0 poäng
Utslaget i EM-gruppspelet 2012

Bert van Marwijks största framgångar:

2001/02: Feyenoord vinner Uefa-cupen med BvM på tränarbänken.

2007/08: Feyenoord vinner KNVB Beker med BvM på tränarbänken.

2010: Årets tränare i Holland, VM-final med landslaget.

***

På tisdag och onsdag bjuds vi på härlig cup-magi den här veckan. Det är åter dags för DFB-Pokal. Som om inte det vore nog går det att se två av matcherna på svensk tv. Bara en sån sak – då vet man att det är en bra vecka.

Det är dags för cupens andra omgång. Historia kan skrivas – bra fotboll ska spelas. Hjältar kan födas – cup-magin ska flöda. Det är något alldeles speciellt med DFB-Pokal.

Tisdag 19:00

Preußen Münster – FC Augsburg
SC Wiedenbrück – SV Sandhausen
1860 München – Borussia Dortmund (Viasat Sport)
En stor afton för 1860 München som verkligen saknar rampljuset. För första gången sedan 2007 kommer Allianz Arena att vara fullsatt när 1860 spelar. 15 000 BVB-supportrar kommer att vara på plats. Jürgen Klopp vilade spelare i helgen för att kunna matcha pigga spelare i cupmatchen. Givetvis hoppas 1860 München på en skräll.
– Dortmund är ett topplag. Alla vill se den matchen, utan tvekan. För klubben och även för oss spelare är det väldigt bra att stadion är fullsatt i en sån här cupmatch. Vi ser väldigt mycket fram emot, det gör även fansen, säger målvakten Gabor Kiraly.

VfL Wolfsburg – VfR Aalen

Tisdag 20:30

Arminia Bielefeld – Bayer Leverkusen
Hamburger SV – Greuther Fürth
TSG Hoffenheim – Energie Cottbus
FSV Mainz 05 – 1. FC Köln

Onsdag 19:00

1. FC Saarbrücken – SC Paderborn
Eintracht Frankfurt – VfL Bochum
FSV Frankfurt – FC Ingolstadt 04
1. FC Kaiserslautern – Hertha Berlin

Onsdag 20:30

VfL Osnabrück – 1. FC Union Berlin
SV Darmstadt 98 – Schalke 04
Bayern München – Hannover 96 (Viasat fotboll)
FC Bayern ångar på i Bundesliga och spelar bättre för varje match. Men även Hannover har gjort det riktigt bra och ligger fyra i ligan inför cupmatchen på onsdag (som för övrigt är den andra matchen på två dagar på Allianz Arena). Som om det inte vore nog med fotbollsfest så pågår det även en viss Oktoberfest i München. Hektiska dagar. Bayern München vann mötet mot Hannover i ligan med 2-0, men en tuff match är trots allt att vänta. Det är dock ingen tvekan om vilket lag som bör favoritskapet: FC Bayern München.
– Jag tror att det blir svårt, även eftersom det är andra gången på kort tid som vi möter Hannover. Nu vet de mer om oss. Men: vi spelar på hemmaplan, med våra fans i ryggen. Då får segraren bara heta Bayern, säger Mario Mandzukic.

SC Freiburg – VfB Stuttgart

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB