Startsida / Inlägg

Inga poliser i Gelsenkirchen

av Pierre Wingren, reporter

Så är äntligen en ny Bundesliga-helg här. Det tröttsamma, men nödvändiga, landslagsuppehållet är över. En del spelare har kommit tillbaka med självförtroende, andra med skador. Det viktigaste är att de är tillbaka där de hör hemma.

Tyskland vann kvalmatchen mot Färöarna utan att imponera. En tråkig tillställning, men tyskarna gjorde jobbet. Mertesacker, Müller och Özil nätade. 3-0 och tre friska poäng. VM-biljetten är inte bokad, men jag sticker knappast ut hakan om jag påstår att Tyskland är klart för Brasilien 2014.

Nu när Horst Hrubesch äntligen har tagit över det tyska U 21-laget igen ser det bättre ut på den fronten. En riktigt härlig och pigg match mot Irland slutade med en 4-0-vinst. Tyskland har därmed vunnit de första två kvalmatcherna. Glädjande.

Målen mot Irland gjordes av Kevin Volland (2), Moritz Leitner och Philipp Hofmann.

***

Nu lämnar vi landskamperna bakom oss. Redan i kväll skjuter Bundesliga i gång med en härlig fajt mellan nykomlingarna Hertha Berlin och nystartade VfB Stuttgart. Till veckan väntar sedan tuffa test för några lag ute i Europa.

Bayern München är tillbaka i vardaglig rytm efter Supercup-segern mot Chelsea. De tappade två poäng mot SC Freiburg och Arjen Robben kräver förbättring. Då känns det passande att Hannover 96 kommer på besök – de tyska rekordmästarna trivs oerhört bra på hemmaplan mot just Hannover.

Borussia Dortmund är det enda laget med idel segrar så här långt – fortsätter den trenden när Hamburger SV kommer på besök? Som ni säkert minns vann HSV båda matcherna mot BVB förra säsongen. Det enda vi kan räkna med är ett hett mottagande av van der Vaart och en del mål – klubbarna har aldrig spelat 0-0 mot varandra.

En fin och fantastisk omgång är här. Men ibland måste man även blicka framåt. Mot Schalkes nästa hemmamatch, exempelvis.

I skrivande stund kommer den matchen att spelas på en arena utan poliser. Det känns givetvis helt otänkbart, men ser ut att bli sanning om inte klubben kommer krypandes till korset.

Om ni inte minns vad som hände i augusti så kan ni läsa det här. Och den incidenten är upprinnelsen till det hela. Polisen, och NRW-politikern Ralf Jäger, har tröttnat på klubbens ”obefogade kritik” och väljer därför att överlåta säkerhetsarbetet till klubbens egna ordningsvakter.

Polisen kommer att finnas utanför arenaområdet, redo att ingripa om klubben begär hjälp. En historisk milstolpe och vi kan bara hoppas att allting går bra.

Det är givetvis absurt löjligt av Jäger att hantera kritiken som en barnunge. Oavsett vem som har rätt eller fel.

Schalke har en dialog med polisen och det är givetvis möjligt att situationen har löst sig innan det blir skarpt läge. Diskussionen ska bli intressant att följa – och resultatet likaså.

Bundesliga omgång 5

Fredag 20:30

Hertha Berlin – VfB Stuttgart
Spännande möte  mellan ett Hertha som ännu inte har förlorat på hemmaplan och ett Stuttgart som spelade fantastisk fotboll mot Hoffenheim senast. Stuttgarts nye tränare, Thomas Schneider, tycks ha väckt liv i laget och Kvist är tillbaka som dammsugare på mittfältet. Tränaren vann DFB-Pokal med Stuttgart på Olympiastadion, men  klubben  har bara vunnit en av de senaste 14 matcherna mot Hertha i Berlin.

Lördag 15:30

Bayern München – Hannover 96
Tvåan  mot trean – men FC Bayern är naturligtvis stora favoriter. På 24 hemmamatcher mot Hannover har de tyska rekordmästarna håvat in 2,71 poäng  i snitt. Nu lider FC Bayern visserligen av lite spelmässiga svårigheter under nye tränaren Pep Guardiola och de tappade poäng i förra omgången mot SC Freiburg. Det blir dock tufft för Hannover som dessutom verkar få klara sig utan anfallaren  Diouf.

Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg har haft det extremt svårt borta mot Leverkusen på sistone – de har inte vunnit någon av de senaste 16 matcherna i Leverkusen. Tränare Dieter Hecking har dessutom anfallsproblem då Bas Dost är skadad och Patrick Helmes har sålts till 1. FC Köln. Ansvaret vilar på 34-årige Ivica Olic. Båda klubbarna jagar en CL-plats, men det är Hyypiäs Leverkusen som har fått den bättre starten.

Werder Bremen – Eintracht Frankfurt
Frankfurt älskar att möta Bremen, de har tagit hela 30 segrar mot nordtyskarna. Lagets formkurva pekar dessutom uppåt efter segern mot Braunschweig, det lyckade EL-kvalet och den fina insatsen mot Dortmund. Armin Veh tvingas dock klara sig utan två enormt viktiga spelare: Schwegler och Meier. Werder har spelat ett bra försvarsspel i flera matcher, men saknar genomslagskraft offensivt. Under landslagsuppehållet förlorade Robin Dutts lag med 1-4 mot St. Pauli. Inte okej.

1. FSV Mainz 05 – Schalke 04
Szalai kommer tillbaka till Mainz med sin nya klubb, och Moritz får hälsa på sina gamla klubbkamrater. Mycket talar för att det kan bli en jämn match. Mainz har startat säsongen otroligt bra och Müller strålar av självförtroende, men Thomas Tuchels lag åkte på en svidande förlust mot Hannover 96 med 1-4 i den senaste omgången. Schalke inledde säsongen svagt men har sedan dess fixat en CL-biljett, hämtat in Aogo och Boateng samt vunnit med 2-0 mot Bayer Leverkusen.

FC Augsburg – SC Freiburg
FC Augsburg har fått en bra start på säsongen och redan fixat två segrar. Tränaren Markus Weinzierl har satsat på kontinuitet – och det har verkligen lönat sig. Efter 1-0-segern mot Nürnberg finns det givetvis gott om självförtroende i laget. Läget är något annorlunda i Freiburg. Som väntat har Christian Streich stora problem då hela spelartruppen byggdes om på grund av ändlöst många spelarförsäljningar. En liten smak av framgång fick de dock när de spelade 1-1 mot FC Bayern (i en match där Baumann var lysande i målet). Men Freiburg väntar ännu på säsongens första seger. Positivt för klubben är dock att de har lyckats förlänga Schmids kontrakt. Kan bli en tät affär det här.

Lördag 18:30

Borussia Dortmund – Hamburger SV
Dortmund har en revansch att utkräva efter två förluster mot HSV förra säsongen. Jürgen Klopp får antagligen klara sig utan Blaszczykowski, Lewandowski är tveksam till spel, men kan säkert lira om inte Klopp vill spara honom inför CL-matchen mot Napoli. HSV och Fink fick äntligen spela ut och tanka självförtroende när de hemmavann mot Braunschweig med 4-0. Anfallaren Lasogga har hämtats in och blir ett nytt alternativ. Glädjande för Hamburg är också att van der Vaart ser ut att bli spelklar. Två lag som aldrig har spelat 0-0 mot varandra i Bundesliga.

Söndag 15:30

TSG Hoffenheim – Borussia Mönchengladbach
Kan bli en målrik match när Hoffenheim tar emot Gladbach. På fyra matcher har Hoffenheim varit involverade i 24 mål, Gladbach i 18 – toppnoteringar så här långt i Bundesliga. Hoffenheim åkte på en svidande 2-6-förlust mot Stuttgart och måste dessutom klara sig utan skadade Firmino. Lucien Favres Gladbach har alltid otroligt svårt borta mot Hoffenheim och behöver plocka fram sina bästa egenskaper på söndag.

Söndag 17:30

Eintracht Braunschweig – 1. FC Nürnberg
Aston Villa ville köpa Kiyotake. Nürnberg sa nej och hämtade i stället in Makoto Hasebe från VfL Wolfsburg. Den japanska mittfältsduon ska nu sörja för lugn och stabilitet samt kreativitet. Braunschweig och Nürnberg väntar ännu på säsongens första seger, problemet för båda klubbarna är den svaga genomslagskraften i anfallsspelet. En intressant, och viktig, match i matchen blir den mellan Braunschweigs Kumbela (19 mål i 2. Bundesliga) och Nürnbergs Ginczek (18 mål i 2. Bundesliga).

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB