Startsida / Inlägg

Tjuriga Löw, CL och inför Bundesliga

av Pierre Wingren, reporter

Joachim Löw har nominerat truppen som ska säkra VM-biljetten. Första matchen spelas mot Irland i Köln innan det tyska landslaget åker till Stockholm för att möta Sverige.
Joachim Löws anfallare, Miroslav Klose och Mario Gomez, är skadade. Men tro inte att en av Tysklands bästa anfallare är med för det.

Bayer Leverkusens 29-årige anfallare Stefan Kießling har länge burit klubbens anfallsspel på sina axlar. Han vann skytteligan förra säsongen och han har börjat årets upplaga av Bundesliga lika bra. Han har varit riktigt stark, nyttig och farlig i flera år nu. Och han jobbar alltid för laget.

Joachim Löw väljer dock att än en gång låta Kießling stanna hemma när landslaget spelar. Anfallarens sista match för landslaget var under VM i Sydafrika när Tyskland besegrade Uruguay med 3-2 i bronsmatchen.

Löw har bestämt sig för att plocka med sig en anfallare till VM-kvalmatcherna: Borussia Mönchengladbachs Max Kruse. Det är inget fel med det, Kruse är en jättespännande spelare. Men det är rent ut sagt löjligt att lämna Kießling utanför.

”Det hade inte varit rättvist mot honom att ta med honom en gång, och sedan lämna honom utanför igen. Han har gjort många mål och är nästan 30 år gammal. Därför har vi kommit överens om att han är tillgänglig för mig och landslaget, om vi behöver honom”, säger Löw.

Vad är det för snack? Joachim Löw säger explicit att en spelares insatser inte spelar någon roll. Ta med Kießling i stället och titta på honom, känn av hur han fungerar i truppen. Det måste vara det avgörande.

Än en gång kan man bara skaka på huvudet när Löw är i farten. Inte helt oväntat blev det heller ingen uttagning för Kevin Volland, Kevin Großkreutz eller Roman Weidenfeller.

Här är hela truppen:

Målvakter
René Adler, Hamburger SV
Manuel Neuer, Bayern München
Ron-Robert Zieler, Hannover 96

Försvarare
Jerome Boateng, Bayern München
Benedikt Höwedes, Schalke 04
Mats Hummels, Borussia Dortmund
Marcel Jansen, Hamburger SV
Philipp Lahm, Bayern München
Per Mertesacker, Arsenal

Mittfältare
Lars Bender, Bayer Leverkusen
Sven Bender, Borussia Dortmund
Julian Draxler, Schalke 04
Mario Götze, Bayern München
Sami Khedira, Real Madrid
Toni Kroos, Bayern München
Thomas Müller, Bayern München
Mesut Özil, Arsenal
Marco Reus, Borussia Dortmund
Sidney Sam, Bayer Leverkusen
André Schürrle, Chelsea
Bastian Schweinsteiger, Bayern München

Anfallare
Max Kruse, Borussia Mönchengladbach

***

Champions League-veckan blev en stor succé för de tyska lagen. Aldrig förr har fyra tyska lag håvat in fyra vinster i samma omgång. Det är naturligtvis otroligt roligt och ett fint kvitto på att den tyska modellen fungerar.

Schalke 04 kopplade ett härligt grepp om sin grupp tack vare 1-0-segern borta mot FC Basel. Tyskarna spelade ett säkert försvarsspel och Julian Draxlers långskott i början av andra halvlek såg till att de tre poängen följde med hem till Gelsenkirchen. Det är lustigt att se hur smart och bra Schalke kan spela i Champions League, samtidigt som de ofta säljer sig billigt i Bundesliga.

Slutet av andra halvlek var dock tuff för Schalke. Men de lyckades freda sitt mål när FC Basel tryckte på.

Borussia Dortmund reste sig efter besvikelsen i Neapel. Olympique Marseille hade inte chans på Westfalenstadion när hemmalaget vann med 3-0. Siffrorna som kunde ha varit högre. Robert Lewandowski var tillbaka i toppform och försvarsspelet såg säkert ut igen. Presspelet fungerade riktigt bra och spelet påminde om förra säsongens CL-äventyr. Lewandowski, Reus och Lewandowski nätade för Dortmund.

Dödens grupp ser ut att bli just dödens grupp – ett riktigt getingbo. Arsenal visade fortsatt bra form och besegrade Napoli i London.

Även Bayern München stod för en galaföreställning – mot ett bättre motstånd än Marseille dessutom. Manchester City hade inte en chans på hemmaplan när FC Bayern dominerade spelet. Ett rappt passningsspel, stor rörelse, fin press och ett stort bollinnehav förde Bayern München till en säker 3-1-seger. Även FC Bayern hade kunnat, eller borde ha gjort, fler mål. Det var först i slutet av matchen som Manchester City hittade rätt och började hota de regerande mästarna.

Jerome Boateng drog på sig ett nödvändigt rött kort, City kom aldrig närmre än 1-3. Ribéry, Müller och Robben stänkte in bollarna för Pep Guardiolas lag. En ytterst imponerande insats.

Bayer Leverkusen tog emot Real Sociedad på hemmaplan. Efter den svidande 2-4-förlusten i Manchester ville Sami Hyypiäs lag visa upp en annan sida. Det lyckades de med. Matchens första halvlek tillhörde Leverkusen på alla sätt, men precis som Dortmund och Bayern brände hemmalaget alldeles för många chanser. Det borde ha stått mer än 1-0 efter första 45. Simon Rolfes gjorde målet precis före halvtid.

I andra halvlek hade något hänt med Leverkusen. Kanske hade något hänt med Sociedad också. Plötsligt tog spanjorerna över matchen och tvingade Leverkusen att växla upp för att hänga med. Gästerna fick en straff som de gjorde mål på. En härligt jämn halvlek spelades och avslutades på ett perfekt sätt för tyskarna: inbytte Jens Hegeler drog in en helt fantastisk frispark i krysset. Därmed slutade matchen 2-1 till Bayer Leverkusen. Helt välförtjänt. Välkomna in i Champions League.

***

Tråkigt nog har vi bara två tyska lag i Europa League. SC Freiburg spelade borta mot Sevilla och kämpade fantastiskt. Men än en gång, precis som i ligamatchen mot Dortmund, drog mittbacken Fallou Diagne på sig ett rött kort. Minuten senare gjorde Perotti 1-0. Ett par minuter innan slutsignalen gjorde Bacca 2-0. Det går fortsatt oförtjänt tungt för Christian Streich och SC Frreiburg.

Bättre går det för Eintracht Frankfurt och Armin Veh. De toppar nu grupp F efter 3-0-segern borta mot APOEL Nikosia. Det krävdes dock ett självmål signerat Alexandrou i första halvlek för att Frankfurt skulle vakna till liv. I andra halvlek spelade tyskarna mycket bättre och utökade ledningen genom Lakic och Jung.

***

Bundesliga omgång 8

Fredag 20:30

Hannover 96 – Hertha Berlin
Kvällens hemmalag har vunnit sina fyra hemmamatcher den här säsongen – men de har inte tagit en enda poäng på bortaplan. Huszti är en av hemmakreatörerna med sina tre viktiga mål. Nu kommer Hertha Berlin på besök – men även huvudstadslaget trivs allra bäst på hemmaplan, detsamma går att säga om lagets bäste målskytt, Adrian Ramos, som har gjort samtliga tre mål på Olympiastadion. Berlin har dock tagit poäng på bortaplan den här säsongen, och då Hannover än en gång får klara sig utan Diouf har Jos Luhukays lag ganska goda chanser.

Lördag 15:30

Schalke 04 – FC Augsburg
Nu vann Schalke förvisso mot Basel i Champions League, men i Bundesliga behöver de kungsblå hitta formen igen och visa en reaktion mot Augsburg. 0-4-förlusten mot FC Bayern svider fortfarande, den matchen följdes upp med en tappad 2-0-ledning, två gånger om, mot TSG Hoffenheim. Matchen slutade till sist 3-3. Nu kommer ett stabilt och svårspelat Augsburg på besök till Gelsenkirchen. Augsburg har imponerat så här långt, och samlat in fyra poäng i matcher där de hamnat i underläge.

Borussia Mönchengladbach – Borussia Dortmund
Borussia-lagen i en het duell när ett utvilat Gladbach välkomnar Dortmund. Matchen i matchen blir förstås mellan två ligans bästa anfallare: Max Kruse mot Robert Lewandowski. Hemmalagets anfallare har gjort fyra mål på sju matcher, bortalagets anfallare har stått för sex fullträffar. De är viktiga för sina lag. Dortmund kommer från en 3-0-seger mot Marseille i Champions League och vill förstås göra allt för att besegra ett hemmastarkt Mönchengladbach. En härlig duell väntar.

VfB Stuttgart – Werder Bremen
Stuttgart är en klubb i eufori. Nye tränaren Thomas Schneider har fått laget att plocka tio av tolv poäng, plötsligt ligger Stuttgart på en Europa League-plats. Spelarna fick dessutom tanka härligt med självförtroende när de krossade Braunschweig förra helgen.
Werder Bremen mår också bättre efter derbysegern mot HSV och krysset mot Nürnberg. Det ser lite bättre ut igen och Robin Dutt är nöjd. Det gäller dock att försvarsspelet ser bättre ut borta mot Stuttgart. En underhållande match tycks vänta på oss i södra Tyskland.

VfL Wolfsburg – Eintracht Braunschweig
Niedersachsen-derby när Wolfsburg tar emot tabelljumbon Eintracht Braunschweig. Vilket lag som är favorit till segern behöver jag väl knappast skriva om. Eintracht har haft det fruktansvärt tungt, trots små ljusglimtar i spelet, men de räcker helt enkelt inte till. Största utmaningen för Wolfsburg blir att inte slappna av och ta segern för givet. Räkna med ett offensivt inställt hemmalag.

FSV Mainz 05 – TSG Hoffenheim
Fritt fall för Thomas Tuchels Mainz. Kan de stoppa blödningen mot oberäkneliga Hoffenheim? ”Vi måste vakna nu!”, säger mittfältaren Zimling. Mainz har förlorat de senaste fyra matcherna och släppt in tolv mål. Laget ser inte riktigt ut att tro på sig själva för tillfället – det gör dock Hoffenheim. Markus Gisdols lag spelar en spektakulär fotboll, inte helt olik den fotboll som Bremen spelade för några säsonger sedan. Dessutom har de hittat en målskytt i nyförvärvet Modeste. Poängmässigt måste Hoffenheim bättra sig.

Lördag 18:30

Bayer Leverkusen – Bayern München
Två av de tre topplagen drabbar samman när Leverkusen välkomnar ett formstarkt FC Bayern. Men även Sami Hyypiäs lag har visat fin form. En viktig 2-1-seger mot Real Sociedad i Champions League och dessutom njuter Leverkusen av klubbens bästa ligastart någonsin (sex segrar på sju matcher). Frågan är om de kan stå upp mot Pep Guardiolas FC Bayern? Känslan är att de tyska rekordmästarna spelar så bra de behöver göra, mot Wolfsburg räckte det med sparlåga men mot City växlade de upp. Förra säsongen var det dock just Leverkusen som stal tre poäng från FC Bayern. En toppmatch att se fram emot.

Söndag 15:30

1. FC Nürnberg – Hamburger SV
Nürnberg har fortfarande inte vunnit någon ligamatch den här säsongen, även om de har varit nära i vissa matcher. Laget visade fin moral när de vände underläge till kryss borta mot Werder Bremen för en vecka sedan. Det är alltså två krisande lag som ställs mot varandra i en intressant match. Har Bert van Marwijk hunnit förändra Hamburger SV? I första matchen lyckades de åtminstone spela oavgjort mot Frankfurt. ”Vi måste spela modigare”, säger Heiko Westermann. Vilket lag lyckas spela bort ångesten?

Söndag 17:30

SC Freiburg – Eintracht Frankfurt
De två Europa League-lagen drabbar samman och matchen avslutar omgång åtta. Freiburg, likt Nürnberg, väntar också på första ligavinsten för säsongen. Frankfurt har börjat betydligt mycket bättre och kan dessutom rotera spelartruppen – med framgång. Freiburgs senaste 0-5-förlust mot Dortmund svider fortfarande och spelarna vill ta revansch. Det blir dock inte enkelt att bemästra bortalaget Eintracht Frankfurt. Dessutom saknar Freiburg mittbacken Diagne.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB