Startsida / Inlägg

Omgångens awards

av Adam Pinthorp

Tänkte nu dra igång en ny inläggsserie som jag kallar ”omgångens awards”. Idén kommer från en grej jag började med på SvenskaFans för några år sedan, och har samma upplägg som förut fast med lite annorlunda vinkling.

För att göra det så tydligt som möjligt. Istället för att sätta upp den bästa elvan efter varje omgång, och göra diverse summeringar, delar jag ut ”awards”, eller utmärkelser översatt till svenska. Det är inga förutbestämda kategorier, utan de bestämmer jag helt utifrån vad som kan tänkas passa in. Sedan är det naturligtvis så att vissa återkommer lite då och då.

Till den gångna omgången tar jag upp omgångens match, vinnare, sämsta, assist & skratt.


Omgångens match
Ett El Clásico har alltid skyhöga förväntningar på sig. Men den här gången var det inget snack om saken. Filmningar, domarskandaler och tränarbråk fanns inget utrymme till. Det var fotbollen som talade på Camp Nou under söndagen, när klubblagsfotbollens kanske två främsta lag drabbade samman. Två distinkta avslut av Cristiano Ronaldo, en mästerlig frispark av Leo Messi, kvicka dragningar av Andrés Iniesta, perfekta långbollar av Xabi Alonso och en alldeles briljant Sergio Busquets. BarcelonaReal Madrid inne höll allt – och lite till. Precis så som ett El Clásico ska vara, med andra ord.

Omgångens vinnare
Bland många vinnare drog nog Atlético de Madrid den största vinstlotten under omgången som gick. Man slog Málaga – kanske på mest förlösande sättet då man avgjorde på tilläggstid – medan samtliga övriga toppkonkurrenter tappade poäng. Man ligger nu i delad serieledning med Barcelona och har redan kopplat ett ordentligt grepp om en placering bland de tre första.

Omgångens sämsta
El Muñiz Fernández-show. Igen. Som så många gånger förr. Domaren stod för en katastrofal insats när han dömde matchen mellan Zaragoza och Getafe. Först visade han ut hemmalagets Romaric redan efter tio minuter, och även om aktionen i sig var ful, kanske det hade räckt med ett gult kort. När han sedan visade ut nästa Zaragoza-spelare i början på andra uppstod enorm förvirring och frustration. Pedro León halkade nämligen i straffområdet. Álvaro González visades ut – Getafe fick straff – och Diego Castro gjorde inget misstag från elva meter. Något som blev matchens enda mål. Efteråt sa Zaragoza-tränaren Manolo Jimenez att flera spelare grät i ren frustration i omklädningsrummet. Det är dags att ta tag i domarproblemen i Spanien nu. Det har redan gått för långt.

Omgångens assist
Det är inte var dag en målvakt står för assist. Men ibland händer det faktiskt. Som i derbyt mellan Levante och Valencia, då Gustavo Munúa i Levante-målet skickade upp bollen långt på en perfekt löpande Obafemi Martins – som i sin tur dunkade upp bollen i nättaket. Som tack sprang nigerianen hela vägen hem till keepern och gav honom en stor kram.

Omgångens skratt
När Real Betis ytter Juan Carlos halkade till precis innan han skulle slå en hörna i matchen mot Real Sociedad, och istället för att träffa bollen sparkade av hörnflaggan. Ibland händer saker man faktiskt inte trodde var möjliga på fotbollsplan. Det här var ett sådant tillfälle. Otroligt lustigt. Och lite skämmigt för Juan Carlos – även om han halkade. Undra hur han kände sig efteråt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB