Startsida / Inlägg

Så, Madrid-lag, ge oss en final vi aldrig glömmer

av Adam Pinthorp

Europa League-vinnare. Två lag i Champions League-final. Jo tack, fotbollen i Spanien mår fantastiskt bra, och La Liga fortsätter att rycka ifrån konkurrenterna i UEFA:s ranking över de främsta ligorna i Europa.

Något som slog mig i veckan var att La Liga-klubbarna från Madrid har på ett eller annat sätt lyckats väldigt bra den här säsongen. Alla har redan fått fira någonting. Atlético vann ligan, Real Madrid vann Copa del Rey, Rayo höll sig kvar efter en sanslös vår och Getafe fixade kontraktet i sista omgången. Alla har firat – en klubb kommer få fira en gång till.

I morgon målas Lissabon i Reals och Atléticos färger. Det är en unik final som ligger framför oss. Så sent som i fjol möttes två lag från samma land – men aldrig tidigare har två lag från samma stad gjort upp i finalen.

Lillebror Atlético, som ungefär vid den här tidpunkten förra året inte hade slagit Real Madrid på 14 år, har revolutionerats under Diego Simeone och transformerats till en segermaskin som maler sönder motstånd efter motstånd.

Real Madrid är och kommer alltid vara en av världens mäktigaste klubbar. Det som skiljer den här säsongen från de senaste åren är kollektivet. Cristiano Ronaldo, Gareth Bale och Ángel di María gör förstås skillnad, men Carlo Ancelotti har byggt ett lag där alla arbetar, inte ett lag där alla förlitar sig på individen.

”La Décima” är det enda man pratar om i Real-lägret. Man vill åt den där tionde Europa-titeln. En titel som Atlético inte har någon av hemma i triumfskåpet. De får stoltsera med ett par Europa League-titlar i stället, och minnas tillbaka när man var snubblande nära att vinna finalen som motsvarar Champions League säsongen 1973/74.

Två klubbar som olika men med rötter från samma stad. Öga mot öga. Allt eller inget.

Rent historiskt och rent ekonomiskt borde Real Madrid vinna med 3-0. Men Atlético är inget stryklag längre. Faktum är att Atleti är det enda obesegrade laget i säsongens upplaga av Champions League – och man lär göra allt för att hålla den trenden.

– Vi kommer spela som om det vore vår sista match i livet, lovar Koke supportrarna. Vi får väl se hur pigg Atléticos yngling är under matchen. Han missade nämligen det stora ligafirandet på grund av ett par glas för mycket.

Jag tror egentligen inte särskilt mycket inför matchen. Hur jag än vrider och vänder på det är det ruskigt jämnt. Även matchbilden är svårare än vanligt att förutspå.

Däremot hoppas jag på mycket. Först och främst att alla världsstjärnor spelar. Karim Benzema är osäker och har inte kunnat träna för fullt hela veckan. Fransmannen har varit fenomenal genom CL-slutspelet och förtjänar att spela den här finalen. Cristiano Ronaldo har också haft skadekänningar, men han kommer definitivt spela.

Diego Costa – som gick av efter 13 minuter i ligafinalen mot Barcelona – har behandlats med moderkaka från hästar för att mirakulöst nog hinna bli friskförklarad och kunna spela. Mycket riktigt tränade han också för fullt med Atlético under torsdagen och i nuläget talar det för att anfallsstjärnan faktiskt kommer spela. Och han förtjänar det verkligen.

Det är en unik Champions League-final som väntar. De bästa ska spela. Jag hoppas vi slipper se storstjärna efter storstjärna lämna planen med skada efter en halvtimme. Det är tillräckligt illa att Xabi Alonso är avstängd och inte får delta.

Så stjärnor och Madrid-lag, ge oss nu en final vi aldrig glömmer.

Summeringar var det. Men på grund av jobb inför VM och en stundande Champions League-final fortsätter diverse summeringar nästa vecka. Det är ju faktiskt först då som säsongen verkligen är över.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB