Startsida / Inlägg

Fotbollen i Madrid regerar – grattis Real!

av Adam Pinthorp

Iker Casillas var en minut ifrån att bli Real Madrids syndabock. En futtig minut var det som skiljde himmel och helvete. Casillas räddades av sin Sergio Ramos-livlina. Och i förlängningen orkade inte Atlético stå emot varken fysiskt eller mentalt.

Cristiano Ronaldo fick slita av sig tröjan och spänna musklerna ännu en gång. Gareth Bale gjorde ytterligare ett titelmål. Men bäst på plan med en mils avstånd? Ángel di María. När vi pratar om världens absolut främsta fotbollsspelare är det läge att vi börjar kategorisera di María i den högsta klassen. Han är så pass bra, det har han visat över lång tid nu. Och framför allt är det han som kliver fram när det som mest gäller.

Ronaldo gjorde en blek finalinsats. Några överstegsfinter här, några frisparksförsök där. Gareth Bale var mest osynlig och missade chanser. Karim Benzema inte helt hundra. Det var di María som vred upp tempot, gjorde sina gubbar och rev isär det annars så kompakta och starka Atlético-försvaret. Jag har blivit imponerad av argentinarens insatser under hela säsongen, men finalmatchen fick mig nära på att ramla av stolen. Välförtjänt tilldelades också di María priset som finalens bäste spelare.

Det ska bli intressant att se hur Alejandro Sabella väljer att resonera när det gäller di María i VM. Han om någon måste vara överbevisad om att det är i en mer central roll som di María är bäst. Frågan är om det finns plats där. Oavsett vilket åker Argentina till grannlandet med världens just nu kanske formstarkaste spelare.

Ancelotti lyckades med sina byten
Carlo Ancelotti såg lugn ut hela matchen. Som han alltid gör, som han alltid kommer göra. Men även om han inte är den matchcoach som Diego Simeone är, går det inte snacka bort hans fingertoppskänsliga byten. Marcelo erbjöd en bättre offensiv än Fàbio Coentrão, Isco vågade hålla boll, tog rätt beslut och drog upp passningstempot, medan Álvaro Morata kom in med spring i benen och en vilja som Benzema inte hade. Alla bytena var lyckade på sina sätt. Alla hade betydelse för matchutvecklingen.

Atlético? Det är omöjligt att inte lida med Atleti. Vilken säsong de har gjort. Med tiden kommer alla minnas tillbaka på detta med stolthet, förmodligen redan i dag. Atlético var bara en futtig minut ifrån att ta en fullkomligt osannolik dubbel. Och jag är nog inte ensam om att ha tänkt tanken att Simeone skulle haft ett byte kvar i slutminuten om han inte hade chansat med Diego Costa. Anfallsstjärnan ville spela mer än något annat. Det lyckades inte. Och kanske blev det mer dyrbart än bara ett byte i den åttonde minuten.

Efter slutsignalen fanns det inget annat än besvikelse i det rödvita lägret. Men när allting har sjunkit in kommer de bara känna stolthet över vad de har presterat. Hade det inte blivit någon titel alls hade bedrövelsen inte gått att trösta. Nu är det annorlunda.

Atleti vann sin tionde ligatitel.
Real vann sin tionde Europatitel.

Fotbollen i Madrid fullkomligt regerar.

Grattis Real Madrid till ”La Décima”. Frågan nu är vad som händer med Carlo Ancelotti. Även om han inlett en resa han säkerligen vill fortsätta kommer han ha mer att förlora än att vinna. I Madrid är den tionde titeln det enda man har suktat efter i tolv år. Nu har man den.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB