Startsida / Inlägg

Hatten av, Valencia!

av Adam Pinthorp

Jag lyfter på hatten, Valencia!
Med sviktande form och spelare som João Pereira, Jérémy Mathieu, Fernando Gago och Sergio Canales på skadelistan kunde det sett bättre ut för Valencia inför stormötet med Bayern München under tisdagskvällen. Speciellt när man dessutom använde sig av Antonio Barragán som högerback…

Mauricio Pellegrino valde en högst märklig startelva till matchen. Att Barragán, med sina defensiva brister, skulle ställas mot Riberý på sin kant hade kunnat sluta riktigt illa. Som tur var för Valencias del blev bara Barragán på planen i en dryg halvtimme – då han drog på sig sitt andra gula kort för dagen och snällt fick lämna planen.

När flera Valencia-supportrar påpekar att de hellre hade spelat med tio man från start än med Barragán förstår man att han inte är den mest populära spelaren i laget. När Los Ché sedan visar att man faktiskt spelar bättre utan än med högerbacken i laget – ja då är det svårt att hålla sig för skratt.

Den inledande halvtimmen var gästande Bayern München bäst på Mestalla. Efter utvisningen vaknade dock Valencia till, och spelade upp sig rejält. När Sofiane Feghouli satte 1-0 efter att ha glidit förbi flera Bayern-spelare och något turligt fått bollen i mål exploderade arenan. Matchklockan stod på 77 minuter. Vid seger skulle man ha ett gyllene läge att gå vidare som gruppetta.

Dessvärre kom tyskarna tillbaka, och Thomas Müller kvitterade bara några minuter därpå. Det blev delad pott på Mestalla – men Valencia visade kämpaglöd och fantastisk moral. Att som tio man spela så pass bra och till och med ta ledningen, det är imponerande. Om Barragán var kvällens stora minus var Dani Parejo definitivt ett stort plus. Spanjoren som haft det kämpigt sedan flytten till Valencia visade äntligen kvalité. Frågan är om det räcker för att hålla honom kvar i klubben framöver.

I och med att Bate åkte på pumpen mot Lille har man trots allt säkrat avancemanget – något som åtminstone nissarna i kostym kan vara nöjda med, då det bringar in värdefulla pengar till klubben.

Chansen till gruppseger finns fortfarande – men då måste man vinna/spela oavgjort borta mot Lille i sista omgången, samtidigt som Bayern får oavgjort/förlorar hemma mot Bate. Oddsen är inte på Valencias sida, men vidare är man hur som helst.

Får man tillbaka sina nyckelspelare, och inte använder sig mer av Antonio Barragán, då kan det bli en väldigt trevlig Champions-vår för fladdermössen.

Barça säkrade gruppsegern
Inför matchen mot Spartak Moskva snackades det en hel del om planen – som består av konstgräs. Det hör nämligen inte till vanligheten att Barcelona spelar matcher på konstgräs, och därför var det många som var lite kluvna hur de skulle handskas med underlaget. Svaret? En busenkel 3-0-seger där Leo Messi blev stor matchvinnare med två mål.

Men det som skall tilläggas angående konstgräset är att Barça inte är helt obekanta med det. Firman som tillverkat konstgräset som används på Luzhniki Stadion i Moskva är katalansk, och är baserad i Tarragona. Samma tillverkare har även lagt konstgräset på Ciutat Esportiva, Barcelonas träningsanläggning. Flera planer består alltså av konstgräs – och det är ingen vild gissning att de småtränade lite där inför tisdagens match.

Något annat som är noterbart från just själva matchen är att Tito Vilanova valde att byta in jättetalangen Gerard Deulofeu (född 1994) i slutskedet. Säsongsdebut för ytteranfallaren, som annars A-lagsdebuterade förra säsongen. Många hävdar redan nu att Deulofeu bör få alltmer chanser i A-laget, då han redan är en framstående figur i det spanska U21-landslaget, där etablerade spelare som Isco, Iker Muniain och Koke huserar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB