Startsida / Inlägg

Hur skulle Spanien se ut utan Katalonien och Baskien?

av Adam Pinthorp

I morgon söndag är en väldigt speciellt dag. Katalanerna ska nämligen rösta om sin självständighet – ett val som kan få tydliga konsekvenser även för fotbollen. Men även om jag har svårt att se det framför mig att Katalonien, men även Baskien som också slåss för sin självständighet, ska få spela landslagsfotboll på ”riktigt” (de är inte fullvärdiga medlemmar i varken UEFA eller FIFA), kan vi inte utesluta någonting.

Ni kan läsa mer om bakgrunden inför valet i morgon här. För nu tänkte jag lämna just den biten, och helt och hållet ägna mig åt fotbollen och spekulationer. För om vi, rent hypotetiskt, säger att både Katalonien och även Baskien framöver blir självständiga nationer, då hade det också påverkat fotbollen.

Spelare som Carles Puyol och Xavi Hernández hade förmodligen valt att spela för Katalonien. Xabi Alonso och Iker Muniain hade förmodligen gjort detsamma för Baskien.

Jag har skissat på möjliga startelvor för såväl Katalonien som Baskien, som läget ser ut i dag.

Katalonien:

Valdés
Montoya, Piqué, Puyol, Alba
Xavi, Busquets, Fàbregas
Cuenca, Álvaro Vázquez, Tello

Ytterligare namn som hade utgjort en del av truppen: Víctor Ruiz, Joan Verdú, Javi Márquez, Fernando Navarro och Bojan Krkic.

Baskien:

Iraizoz
Iraola, Javi Martínez, Iñigo Martínez, Monreal
Beñat, Alonso, Ander
Susaeta, Llorente, Muniain

Ytterligare namn som hade utgjort en del av truppen: Mikel Arteta, Xabi Prieto, Aritz Aduriz, Óscar De Marcos och David Zurutuza.

Som ni ser handlar det om oerhört tunga namn. Spanien skulle tappa sina absolut mest passningsskickliga spelare i form av Xavi, Busquets, Alonso och Fàbregas. Dessutom hade man förlorat båda sina nuvarande vänsterbackar Alba och Monreal.

Som den spanska landslagstruppen sett ut under hösten (EM-kvalet) skulle man tappa följande spelare till Katalonien/Baskien: Víctor Valdés, Gerard Piqué, Jordi Alba, Nacho Monreal, Sergio Busquets, Xavi Hernández, Beñat Extebarria, Xabi Alonso och Cesc Fàbregas. Dessutom är Carles Puyol given när han är skadefri, och även Martín Montoya, Markel Susaeta, Iker Muniain och inte minst Fernando Llorente har också florerat i den spanska landslagstruppen det senaste året.

Som läget ser ut just i dag kanske dock inte Fernando Llorente, eller Javi Martínez för den delen, valt att representera det baskiska landslaget. Båda är födda utanför regionen och är inte de mest omtyckta personerna i Baskien efter den kaosartade sommaren, där båda deklarerade att de ville lämna Athletic.

Många av er undrar säkert; hur hade Spanien sett ut under dessa omständigheter?

Det är betydligt svårare att lista ut hur en eventuell spansk startelva skulle kunna se ut utan de katalanska och baskiska spelarna, men här kommer min gissning.

Casillas
Ramos, Botía, Albiol, Arbeloa
Javi García, Cazorla
Pedro, Silva, Iniesta
Villa

Ytterligare namn som hade utgjort en del av truppen: Juan Mata, Thiago Alcántara, Isco, Jesus Navas, Roberto Soldado och Fernando Torres.

Spanien skulle som ni ser inte ha ett så dåligt lag trots allt. Men de hade saknat sina främsta passningsspelare centralt i banan, och lider framför allt i backlinjen. Offensivt ser det väldigt giftigt ut.

Om jag kollar över dessa tre startelvor, så tänker jag i första hand på ett par saker.

1) Den spanska konkurrensen – framför allt på mittfältet – är helt galet stor. När en spelare som Mikel Arteta inte ens skulle vara tokgiven i ett baskiskt landslag förstå man hur konkurrenskraftigt mittfältet faktiskt är. Nu kanske Arteta hade tagit plats i ett baskiskt landslag, men oavsett vilket tvivlar jag på att han skulle vara hundra procentigt solklar. Det är ganska tuffa namn han skulle konkurrera med.

2) Hade Spanien splittras och blivit Katalonien, Baskien och Spanien så hade man i stället för ett bra lag haft tre riktigt bra lag. Samtliga hade tveklöst kunnat utmana om medalj i de stora mästerskapen.

Som tidigare nämnt har jag svårt att se detta bli verklighet, av många olika skäl. Dessutom skulle det heller inte ske med ett fingerknäpp, utan skulle ta väldigt lång tid. Men visst är det intressant att spekulera, då både det katalanska och baskiska landslaget hade haft riktigt konkurrenskraftiga lag?

Vilket landslag av de tre ovannämnda tror du hade blivit det främsta?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB