Startsida / Inlägg

Klubblag kontra landslag – dag och natt för Pedro

av Adam Pinthorp

De allra flesta av er sitter förmodligen klarvakna med uppspärrade ögon och stirrar in i väggen. Ni tänker förmodligen också ”vad är det precis som har hänt”? Ja, jag syftar naturligtvis på Zlatan Ibrahimovic smått sagolika (nej, sagor har bara lyckliga slut, inte så här euforiska) show som fick inviga Friends Arena.

Men här kommer i alla fall lite läsning för er som fortfarande är vid medvetande, eller rentav kanske inte såg matchen. För det var ju inte bara Sverige och England som var igång under onsdagskvällen – även Spanien, bland många andra, spelade träningsmatch. Detta gjorde man med ett relativt reservbetonat gäng, där Athletics Markel Susaeta (Athletic) fick chansen att debutera, tog sin an Panama. Dessutom lät Vicente Del Bosque spelare som Xavi Hernández, David Silva, Xabi Alonso och Gerard Piqué vila från hemmaplan.

För motståndet stod alltså Panama. En skrattmatch för spanjorerna, om än ytterst speciell för i alla fall en spelare, men kanske det största som hänt på Panama – åtminstone på väldigt länge. Och det blev naturligtvis aldrig spännande. Spanien, med en för dagen alldeles briljant Andrés Iniesta, skojade hem matchen ganska snabbt. Spelare som Juanfran, Javi Martínez & Beñat fick starta matchen, samtidigt som Susaeta landslagsdebuterade i andra halvlek.

Något annat anmärkningsvärt från matchen, eller rättare sagt från de senaste landskamperna, är Pedro Rodríguez hysteriska målform. På de fem senaste matcherna har 25-åringen mäktat med sju mål i landslagströjan. Samtidigt gjorde han bara två mål på sina 18 första matcher för Spanien. Nu verkar det lossnat rejält för honom.

I klubblaget är det dock en helt annan Pedro vi under säsongsinledningen sett. Bara två mål på 16 matcher vittnar om det.

Vad är då skillnaden, Barcelona kontra Spanien för Pedro?
Är det bara tillfälligheter som gjort att Pedro lyckats så bra i landslaget under hösten – men inte alls haft samma flyt med målskyttet i klubblaget? Nej, naturligtvis inte. Jag tror inte heller det handlar om självförtroende – utan helt enkelt hans olika roller. I Spanien har Pedro i mångt och mycket varit den enda spelaren som på sistone gått i djupet och på något sätt brutit hela tiki-taka-mönstret.

Han har kunnat lägga mer vikt åt de offensiva löpningarna i landslaget och en betydligt mer fri roll när det gäller sitt rörelsemönster på planen. I Barcelona är det betydligt annorlunda. Där håller han sin kant, och lägger ner ett hästjobb i defensiven. Offensivt tar han inte lika många löpningar i djupled – av flera olika anledningar. Det finns fler som kan ta dessa löpningar, samtidigt som han sällan lämnar sin ytterposition.

Tito Vilanova har under säsongsinledningen mestadels dragit nytta av Pedros arbetskapacitet och defensiva egenskaper – som ständigt behövt med tanke på Dani Alves ständiga offensiva utflykter – medan 25-åringens kompetens när det gäller att göra mål kommit fram på ett betydligt mer klarare sätt under Del Bosque i landslaget.

Nästa steg för herr Vilanova – för att kunna utnyttja Pedro ännu mer – är att försöka använda honom mer i djupled så han kommer till fler avslutningslägen. För det är ingen tillfällighet att han gjort så många mål, och det är något Barcelonas bör dra större nytta av. Sedan spelar naturligtvis det faktum att en viss Leo Messi håller till i Barcelona också stor del i att andra spelare ofta får komma i andra hand och snällt ställa sig i skuggan. Någon liknande spelare finns inte i det spanska landslaget – därför kan en spelare som Pedro betydligt mer tid, yta och frihet att kunna briljera.

För Del Bosques del så känns det inte som han behöver några råd just nu. I alla fall inte som rör Pedro Rodríguez.

Panama – Spanien 1-5 (0-3)
Målskyttar Spanien: Pedro x2, David Villa, Sergio Ramos och Markel Susaeta.

Spaniens startelva; Víctor Valdés – Juanfran, Javi Martínez, Raúl Albiol, Jordi Alba – Beñat, Sergio Busquets, Andrés Iniesta – Juan Mata, David Villa, Pedro Rodríguez.

Kom in i andra halvlek: Cesc Fábregas, Jesús Navas, Roberto Soldado, Sergio Ramos, Iker Casillas och Markel Susaeta.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB