Startsida / Inlägg

Mourinhos dilemma

av Adam Pinthorp

Redan inför onsdagens Champions League-match mot Manchester City hade Real Madrid i princip säkrat vidare avancemang. Efter 1-1 (som borde blivit en klar Madrid-seger) på Etihad Stadium säkrade man det också i praktiken. Men det som alltså borde blivit en klar seger, blev till slut ett oavgjort resultat. Detta gör att Real Madrid inte längre har möjlighet att gå om Borussia Dortmund i den sista omgången, utan slutar tvåa i sin grupp.

Nog om det Champions League. Jag kastar mig i stället in på ett ämne som det pratats en del om den här säsongen – vem ska egentligen spela som ”nummer tio” i säsongens Real Madrid? För José Mourinho finns tre alternativ, där samtliga bidrar på olika sätt.

Mesut Özil värvades till Real Madrid sommaren 2010, efter ett lyckat VM-slutspel med Tyskland. Många trodde det skulle bli ett jämnt race mellan Özil och Kaká kring platsen som lagets centrala offensiva mittfältare, men det blev aldrig någon match. Özil tog per omgående en ordinarie tröja, och 25 assist och tio mål på 54 matcher blev facit under debutsäsongen. Han följde upp det med att roffa åt sig tröja nummer tio, och stå för en i det närmaste lika bra säsong när han var en ledande figur i Real Madrids ligatitel förra säsongen. Ändå har Mourinho haft haft sina tvivel kring tysken. Det har hänt flera gånger, i de allra viktigaste matcherna, att Özil lämnats utanför startelvan. Det senaste exemplet var i går, mot Borussia Dortmund, då han satt på bänken hela matchen.

I Özils ställe spelade Luka Modric. Kroaten som blev Real Madrids stora värvning i somras kom närmast från Tottenham, där han skördat fina framgångar under flera säsonger. Däremot har han i första hand gjort det som en mer djupt spelfördelande mittfältare. Det är också i den rollen som de allra flesta, även jag, ser hans framtid i Real Madrid. Just nu innehar Xabi Alonso den rollen, men med tanke på att han ännu inte förlängt sitt kontrakt med klubben kan han mycket väl vara inne på sista versen. Just i rollen som en sittande spelfördelare är Luka Modric som allra bäst, med sin spelskicklighet och oerhörda blick för spelet.

Det har däremot hänt att Mourinho använt Modric som nummer tio flertalet gånger under säsongsupptakten. Förmodligen för att Mourinho inte vill peta Alonso – och samtidigt vill behålla en städgumma på mittfältet, oftast Sami Khedira. Kroaten är ingen lika bra poängspelare som Özil, och besitter inte riktigt samma kreativa spelsinne. Däremot är han en bättre spelare när det gäller att behålla bollen inom laget, och slår väldigt sällan bort passningar.

Den tredje och sista alternativet, som just nu känns som klar trea i hierarkin, är Kaká. Brassen som vann Ballon d’Or 2007 värvades för sinnessjuka summor till Real Madrid sommaren 2009. Därefter har karriären pekat spikrakt nedåt för Kaká – som aldrig lyckats ta en fast plats i startelvan. Sejouren i den spanska huvudstaden har dessutom kantats av idel skadebekymmer, vilket knappast underlättat för brassen.

Den här säsongen har Kaká gjort sju framträdanden. Det kom som en liten överraskning när han fick spela från start i den viktiga bortamatchen i Champions League mot Ajax. En match där brassen var en av planens giganter – medan Mesut Özil och Luka Modric båda inledde matchen på bänken. Därefter har Kaká fått inrikta sig på mestadels inhopp – men han har gjort det bra. Att han kommer nå till samma nivå som han höll under sina bästa år i Milan är nog de flesta överens om, men att han är helt slut som fotbollsspelare kan vi direkt avslå. Fast med konkurrenter som Özil och Modric kommer brassen naturligtvis inte få mycket speltid, så det gäller att han tar vara på de chanser som dyker upp. Å andra sidan är Kaká en giftig inhoppare, då han med sin fart och energi ofta kan kan ändra matchbilden.

Något som Mesut Özil, Luka Modric och Kaká har gemensamt är att samtliga är riktigt duktiga passningsspelare.

Vem bör spela?
I min värld är Mesut Özil det självskrivna valet som Real Madrids nummer tio. Han besitter ett fantastiskt spelsinne och har en otrolig förmåga att hitta fram till sina medspelare. Luka Modric kommer säkerligen få en hel del speltid i den positionen även fortsättningsvis, men ur ett långsiktigt perspektiv är jag övertygad om att han är värvad för att spela längre ner i planen. Kaká är just nu trea i rangordningen, och ska han högre upp måste han leverera varje gång han får chansen.

Det finns naturligtvis också flera sätt att få in kreatörerna i samma elva. Özil och Kaká huserade flera gånger förra säsongen tillsammans på planen, men då fick någon ta en utgångsposition på kanten. Att det kan ske i enstaka matcher är ingen omöjlighet, men att någon av dem skulle ta en ordinarie startplats som ytter känns tvivelaktigt när konkurrenterna heter Cristiano Ronaldo och Ángel Di María. Även Modric och Özil har spelat tillsammans en rad gånger under säsongen, då kroaten fått en utgångsposition längre ner i plan. Men som tidigare nämnt blir det svårt för Modric att peta ner Xabi Alonso från tronen som lagets spelmotor redan den här säsongen.

Spelare för spelare säsongen 2012/13
Spelare, antal matcher – mål/assist
Özil: 18 matcher – 2/8
Kaká: 7 matcher – 1/2
Modric: 14 matcher 1/2

Vad anser ni? Vem är egentligen bäst lämpad att ha rollen som nummer tio i Real Madrid?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB