Omgångens awards

av Adam Pinthorp

Som vanligt var det mycket som hände i den spanska ligafotbollen den gångna omgången. Här tar jag upp några av omgångens vändningar, mål, kalldusch, inhopp, revansch och naturligtvis skrattfest.

Omgångens vändning #1:
Iago Aspas x2 i första halvleken gav Celta Vigo ett utmärkt läge att få med sig poäng ifrån Vallecas. Sedan drog Gustavo Cabral på sig sitt andra gula – och Rayo tog över helt. Léo Baptistão, Tito och Piti fullbordade vändningar och Rayo fortsätter att gå mycket starkt.

Omgångens vändning #2:
Om Cabrals utvisning blev förödande för Celta, blev Pizzis otroligt skumma utvisning för Deportivo minst likaså. Portugisen fick sin andra varning för en filmning, som kan tyckas vara väldigt hårt dömd. Någonstans måste väl domaren ha lite känsla i sina bedömningar. Vid det läget hade Real Zaragoza visserligen redan hunnit reducera till 2-1 på straff – men därefter rann det i väg ordentligt. På 20 minuter i andra halvlek gjorde man fyra mål, och mycket har man Víctor Rodríguez för, som på nytt stod för en fenomenal insats. Slutresultatet skrevs senare till 5-3.

Omgångens kalldusch:
Málaga-spelarna tycktes dröja sig kvar i Champions League-drömmen, för på tårna mot Real Sociedad var man åtminstone inte. Det tog bara 45 sekunder innan Carlos Vela kunde styra in ledningsmålet på La Rosaleda – och då hade inte ens Real Sociedad tagit avsparken.

Omgångens mål:
Som vanligt var det många väldigt vackra mål som vi kunde njuta av den gångna omgången, men jag måste erkänna att jag redan är svag för Leo Messis 4-2-mål mot Mallorca. Hela anfallet, från Dani Alves inlägg, vidare till Alexis Sánchez som bröstade ner bollen till Messi, var oerhört vackert. Att argentinaren sedan väljer att ta emot bollen, och i momentet senare dunka upp den i Dudu Aouates första kryss är ett mästerverk i sig.

Omgångens revansch:
Budskapet var tydligt – ta poäng, helst tre, eller försvinn direkt. José Luis Mendilibar tog åt sig, och fick sitt Osasuna att rycka upp sig. 3-0-segern borta mot Espanyol var både välbehövlig och imponerande.

Omgångens skrattfest:
Jag kunde lika gärna valt att kalla den här utmärkelsen för omgångens idiot, då den gode Muñiz Fernández på något märkligt vänster valde att fullfölja matchen mellan Levante och Real Madrid. Detta på en plan som mest liknade en vattenåker, och bollen levde sitt egna liv och gjorde lite som den ville. Visst, det blev en ordentlig skrattfest för oss åskådare, men någon ärlig fotbollsmatch blev det inte.

Omgångens inhopp:
Utan Cristiano Ronaldo (eller Gonzalo Higuaín & Karim Benzema för den delen, som var skadade) var det märkbart tydligt att Real Madrid hade svårt att få dit bollen mot Levante. Sedan kom canteranon Álvaro Morata, 20, in och styrde in 2-1-målet med sin första touch i hela matchen. Målet gav Los Blancos tre poäng. Hyfsat inhopp, inte sant?