Startsida / Inlägg

Jordi Alba – Cesc Fàbregas stora hjälte

av Adam Pinthorp

Trots att Cesc Fàbregas inte petar varken Xavi Hernández eller Andrés Iniesta på mittfältet har Tito Vilanova hittat en lösning på problemet, och lyckats få in Fàbregas i startelvan. Nyckeln till lösningen? Jordi Alba.

När Cesc Fàbregas återvände till Barcelona från Arsenal förra sommaren var det många som undrade samma sak. Vart på mittfältet skulle han få plats? För alla var överens om att han inte skulle peta varken Xavi eller Iniesta.

De första månaderna i klubbens A-lag gick som på räls för Fàbregas. Han serverade smörpassningar, han gjorde mål. Hela Cesc glänste. Sedan tog smekmånaderna slut, och Fàbregas presterade inte på samma höga nivå längre – vilket också gjorde att speltiden successivt blev mindre.

Den stora faktorn att Fàbregas dels fick så pass mycket speltid under sin första höst i Barcelonas A-lag var Pep Guardiolas val av spelsystem. Vid flertalet gånger valde han att experimentera och köra med en trebackslinje, vilket gjorde att såväl Xavi, Iniesta och Fàbregas fick plats på mittfältet. Den sistnämnde i en väldigt offensiv roll, nästan i jämförelse med den vi annars ser Messi ensam i. Ganska snarlikt den rollen Cesc har i Arsenal med andra ord, med den skillnaden att det inte fanns någon tydlig spjutspets längst fram i banan. I stället fanns lekkamraten Messi att hela tiden spela bollen till, eller två ständigt löpande ytteranfallare.

Trebackslinjen var ett experiment av Guardiola. Den gick vid ett tillfälle hem på Santiago Bernabéu – men misslyckades på såväl Mestalla som San Mamés. Pep har tvungen att återgå till det mer traditionella 4-3-3-systemet – något som gjorde det svårare för Fàbregas att ta en ordinarie plats. Samtidigt presterade han under våren inte heller lika bra – och alla mål och assist från de första månaderna var som bortblåsta.

Vi flyttar fram bandet tills i dag. Som läget är nu är Cesc Fàbregas given i Tito Vilanovas startelva. För stunden är han visserligen skadad, men sett till hela hösten. Men Tito spelar inte med någon trebackslinje, han fortsätter på den numera väldigt klassiska 4-3-3-uppställningen när vi pratar FC Barcelona. Andrés Iniesta har flyttat ut på kanten – och varit magisk. Cesc Fàbregas har funnit sin roll på mittfältet – och presterat en fotboll jag knappt tror Arsenal-supportrarna upplevde honom göra.

Det är inget ovanligt att Iniesta blivit utflyttad på kanten. Han har pendlat från mittfältet och en ytterroll i flera säsonger. Däremot har det alltid varit tydligt att den bleke spanjoren är som allra bäst när han från en mittfältsroll kan komma med fart och glida fram i planen, i stället från att utgå från kanten. Den här säsongen har det varit annorlunda. Nyckeln till alltihop är Jordi Alba.

23-årige Alba värvades inför den här säsongen från Valencia. Han har, liksom Fàbregas, representerat Barça på ungdomsnivå – men valde sedan att flytta för att pröva lyckan någon annanstans. Efter en tvåårig sejour i Cornellà fiskade Valencia upp Alba – och gav honom förtroende. Dessutom skolades han om till vänsterback, och det är där han skördat sina största framgångar. Succén från EM i somras har bara fortsatt sedan återkomsten till Barcelona.

Till skillnad från Eric Abidal, som varit den ordinarie vänsterbacken hos katalanerna de senaste säsongerna, är Alba betydligt mer offensiv. Med sin enorma energi och vindsnabbhet är han ett ständigt orosmoment på vänsterkanten, och hans löpvillighet och offensiva lust gör också att Iniesta kan flytta in i banan desto mer. Allt går hand i hand. Värvningen av Jordi Alba har gjort att Iniesta fungerar exceptionellt bra ute på en kant – eftersom han får en väldigt fri roll och dessutom kan tänka mer offensivt. Det har också gjort att Cesc Fàbregas tagit en plats på mittfältet – utan att försöka efterlikna varken Xavi eller Iniesta. Tito har hittat precis rätt roll åt Cesc, en roll som han stortrivs i.

Barcelona har gjort sanslösa 50 ligamål så här långt. Duon Fàbregas och Iniesta har assisterat till 17 av dessa – samt svarat för en del mål också. Det må vara Tito som i första hand hyllas för att ha fått in Cesc i startelvan på allvar – men det är värvningen av Jordi Alba som har gett Tito nycklarna till att lyckas med det.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB