Startsida / Inlägg

Obafemi Martins – säsongens Caicedo/Koné i Levante

av Adam Pinthorp

Säsongen 2010/11 gjorde Felipe Caicedo 13 mål på 27 ligamatcher i Levante-tröjan. Den efterföljande sommaren blev klubben tvungna att sälja av stjärnorna på grund av den usla ekonomin, varpå Caicedo gick till Lokomotiv Moskva.

Som ersättare lånades Arouna Koné in från Sevilla. Den otroligt skadedrabbade ivorianen som kom med jätteförväntningar till Sevilla – men misslyckades brutalt – hittade i stället helt rätt i Levante. Med sina 15 ligamål på 34 matcher blev han inte bara Levantes bästa målskytt, utan hela klubbens främste målskytt under en och samma säsong – någonsin. Levante köpte sedan loss Koné från Sevilla – för att direkt sälja honom vidare till Wigan, och gjorde på så sätt en ekonomisk vinst.

Den här säsongen har den lilla klubben från Valencia-trakten värvat in Obafemi Martins som ersättare för Koné. Ja, spelaren som ett tag gjorde succé i Inter, men även representerat klubbar som Newcastle, Wolfsburg och Rubin Kazan. Många av er tänker säkert; ”håller han fortfarande på?”. Svaret är alltså ja. Trots att han gjorde sina första Serie A-matcher redan säsongen 2002/03, har nigerianen bara hunnit fulla 28 år. Och som han hittills har presterat i Levante tyder det mesta på att han nu kan vara i sin livs form.

Martins har med sina sex baljor på hittills elva ligamatcher verkligen hittat sin plats. Kan mirakelklubben från förra säsongen ha gjort ännu ett anfallskap, och trots att man sålt sin stora anfallsstjärna för andra året i följd klara sig mer än väl?

Bara framtiden har svaret på den frågan, men Martins inledning i Levante bådar väldigt gott. När man krossade Mallorca under söndagsförmiddagen stod Martins för ett nytt mål i den blåröda tröjan, och var ett ständigt orosmoment för ö-lagets försvar. Segern innebar utöver tre poäng några hopp uppåt i tabellen – och Levante återfinns nu på en sjätteplats. Exakt samma placering som man slutade på förra säsongen.

Fast Martins får passa sig och inte göra alltför många mål, då lär han vara tvungen att lämna klubben till sommaren. Å andra sidan plockar de väl in någon ännu bättre till nästa säsong om det skulle hända. Levante börjar ju få rutin på det nu.

Säsong, spelare, ligamål/matcher
2010/11 – Felipe Caicedo 13/27
2011/12 – Arouna Koné, 15/34
2012/13 – Obafemi Martins 6/11 (efter 15 omgångar)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB