Startsida / Inlägg

Punktmarkering inför stormötet: Messi vs. Falcao

av Adam Pinthorp

I afton drabbar toppduon i La Liga samman på Camp Nou. Atlético Madrid gästar Barcelona i en match som betyder mer än bara tre poäng. Dessutom finns en självklar match i matchen – den mellan ligans just nu två vassaste målskyttar.

Jag tänkte att vi tar en lite närmare titt på de notoriska målskyttarna Lionel Messi och Radamel Falcao. Egentligen finns det bara en sak som de båda fotbollsspelarna delar – ett bra målsinne. Ja, även vinnarmentalitet och den psykologiska biten, vilket också är en viktig pusselbit i spelet. Men om man helt och hållet tänker på det syns på planen, så skiljer sig argentinaren och colombianen väldigt mycket.

Så här ser det ut i statistikform:

Lionel Messi – Radamel Falcao

Ligamatcher: 15 – 14
Spelade minuter: 1350 – 1217
Mål (straffmål): 23 (1) – 16 (6)
Assist: 5 – 1
Skott: 79 – 52
Regelbrott: 6 – 24
Vunna frisparkar: 35 – 26
Gula kort: 1 – 4
Lyckade passningar: 756 – 221
Lyckade dribblingar: 129 – 58
Bollförluster: 166 – 107
Bollvinster: 13 – 21
Offsides: 8 – 12

I det här fallet talar faktiskt statistiken sitt tydliga språk. Man kan enkelt läsa ut både Barcelona och Atléticos olika spelsätt samt de båda målkungarnas skillnader. Leo Messi både har mer boll, slår mer passningar, skjuter mer och även förlorar fler bollen än Falcao. Han är med andra ord betydligt mer delaktig i spelet än sin skytteligakonkurrent. Argentinaren har fått en skräddarsydd roll som gör att han både kan vara med och styra passningstempo – men också ligger i den ytan där lägena allt som oftast uppstår.

Kollar vi i stället på Atléticos nummer nio så har han en helt annan roll. Han är inte alls lika delaktig i spelet på marken för sitt lag – men ändå en vital del i Simeones lagbygge. Han slår inte i närheten av lika många passningar eller har lika mycket boll som Messi – men han används på ett helt annat sätt. Falcao är mer av en centertank, som Atlético ofta väljer att slå långt på. Han är expert på att plocka ner bollen, bita fast den på offensiv planhalva, och på så sätt låta lagkamraterna inta nya positioner. Om Messi gärna droppar ner och möter boll, spelar fram och tillbaka med en lagkamrat, för att sedan försöka ta sig framåt, gör Falcao det motsatta. Om han möter, gör han det för att bita fast bollen, spela den vidare, och sedan direkt söka sig in i straffområdet. Det är där han är som allra farligast – och det är där han gör de allra flesta målen.

I kväll ställs två av Europas bästa fotbollslag under hösten mot varandra. Man gör det med varsin målkung i laget, men som har helt olika kvalitéer och betydelse spelmässigt för sina lag. Vem/vilka som drar det längsta strået, ja det avgörs på Camp Nous gräsmatta om några timmar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB