Startsida / Inlägg

Den spanska dominansen är fullständig!

av Adam Pinthorp

Cristiano Ronaldo vann ligan med Real Madrid, Andrés Iniesta ledde Spaniens till ett andra EM-guld i följd. Det fanns argument för alla tre. Men jag tror de allra flesta är överens om att Lionel Messi ändå är världens just nu bästa fotbollsspelare – något som de 41,6% av rösterna han fick åtminstone vittnar om.

Messi vann ingen stor titel under 2012 – för Copa del Rey får ändå anses vara snäppet under EM, Champions League och en ligatitel. Däremot går det inte bortse från att han gjort sitt bästa år i karriären – inte bara målmässigt, utan även spelmässigt. Nu är han historisk som den förste att vinna fyra raka guldbollar – i rad dessutom.

Det togs ju även ut en världselva för 2012, och för att uttrycka det milt så kan vi konstatera att den La Liga-dominansen är total. Varenda spelare i FIFA:s världslag kommer från den spanska ligan – något som är fullständigt ofattbart. Det ger oss ännu ett kvitto på hur stor den spanska dominansen faktiskt är inom världsfotbollen i nuläget.

Men det går ju ha invändningar på allt. Och till och med jag, som stor La Liga-älskare är inte helt nöjd med världselvan. Jag tycker det är fantastiskt det faktum att samtliga elva spelar i Spanien – men vissa förtjänar platsen i laget mindre än andra. Inför Ballon d’Or-galan målades Zlatan Ibrahimovic upp som en tänkbar kandidat till att ta en plats i världselvan. Det blev i stället Radamel Falcao bredvid Lionel Messi och Cristiano Ronaldo i anfallet. Och ser man till colombianens galna år så finns det ingen som kan påstå något annat än att han har förtjänat den här platsen.

Kikar vi i stället på backlinjen så tycker jag bara ett av namnen är riktigt självklart i elvan – Sergio Ramos. Både Dani Alves, Gerard Piqué och Marcelos platser i världslaget kom mer som överraskningar. Börjat vi med Dani Alves så har han gjort kanske sitt sämsta år sedan han kom till Barcelona. Även Piqué har svajat, åtminstone förra säsongen, men gjorde ett urstarkt EM och har spelat upp sig under hösten. Marcelo är väl kanske mest häpnadsväckande då han konkurrerar med Jordi Alba. Den unge katalanen har gjort ett sensationellt år där de fantastiska insatserna har avlöst varandra. Det började i Valencia, följdes upp med ett EM-guld där han hade en nyckelroll, innan året avslutades med en kanonhöst i Barcelona. Marcelo gjorde bra ifrån sig i våras, men tog inte alls för sig som man kunde förvänta sig i OS-turneringen, och har under hösten mestadels varit skadad.

Rätt eller fel val av spelare – ingenting tar ifrån prestationerna som de elva som blivit uttagna i världslaget faktiskt stått för. Och ingenting kan bli mer tydligt än den just nu spanska dominansen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB