Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Sevilla-Atlético

av Adam Pinthorp

Atlético Madrid är klara för final i Copa del Rey. Detta efter 2-2 borta mot Sevilla, i en match som avgjordes redan under den första halvtimmen. Nu väntar huvudstadsderby mot Real Madrid i finalen.

Atléticos höga press lade grunden till finalplatsen
På förhand var det en helt öppen match. Ett mål och inget insläppt hade räckt för att Sevilla skulle spela Copa del Rey-final i maj. Men Atlético hade ändå lite fördel med tanke på 2-1-segern från första mötet.

Men den ovissheten och den öppna historien på förhand byttes snabbt ut till en relativt tråkig match, för när Radamel Falcao tryckte in 2-0 för Atlético efter bara en halvtimmes spel kändes avancemanget klart. Sevilla behövde då göra fyra mål och samtidigt inte släppa in något för att nå finalen. Det var kört.

Jesus Navas gav visserligen en gnutta hopp med sin fina reduceringsmål strax innan paus, men det blev aldrig riktigt spännande. Ivan Rakitic 2-2-mål som punkterade tillställningen på Ramón Sánchez Pizjuán var betydelselöst, och skapade ingen extra nerv då det kom så pass sent.

Atlético avgjorde matchen under den första halvtimmen. Man gjorde det via enormt hög press, som resulterade i såväl felpass som bolltapp från Sevillas sida. Man gjorde det också via stor effektivitet. Diego Costa pricksköt in 1-0 redan efter sex minuter, Radamel Falcao tryckte in 2-0 efter en snabb omställning när knappa halvtimmen var spelad.

Falcaos mål = världsklass
Radamel Falcaos 2-0-mål var det som tog luften ur Sevilla, och som på något sätt punkterade dubbelmötet. Och även om det såg väldigt enkelt ut att bara stöta till bollen i mål efter Diego Costas passning så skall man ha väldigt klart för sig att Falcaos rörelsemönster innan målet är alldeles utomordentligt. Det är ingen tillfällighet att han har gjort 27 mål på 28 matcher den här säsongen. Det var heller ingen tillfällighet att han gjorde mål igår.

När Falcao själv fick bollen strax innan han stegade in på offensiv planhalva slog han den snabbt ut på vänsterflanken till Diego Costa. Därefter tog colombianen genast sikte på straffområdet, och det är här genialiteten kommer in i bilden.

falcao1Här ser vi när Diego Costa har bollen ute på kanten medan Falcao tar sig in i straffområdet. Han tar några snabba kliv i riktning mot bortre stolpen, bakom den ende Sevilla-spelaren som finns i närheten – Alberto Botía.

falcao2Botía kommer på mellanhand och tänker förmodligen på att täcka av ytan om bollen skulle komma mot bortre stolpen, dit Falcao först hintade om att gå. Men precis när passningen kommer från Costa byter colombianen riktning och kliver istället in framför Botía, och trycker därefter in bollen i mål med vänsterfoten.

Det ser väldigt enkelt ut, men ack så svårt det är att utföra. Små detaljer, små marginaler, men det är ingen tillfällighet att just Falcao gjorde målet på det sättet. För colombianen sitter det i ryggraden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB