Startsida / Inlägg

Valencias plan: satsa ungt och lokalt

av Adam Pinthorp

Valencias säsong har varit minst sagt turbulent så här långt. Men sedan Ernesto Valverde tillträdde som tränare har en negativ trend bytts ut mot något positivt. Och planen från klubbens sida för att nå framgång i fortsättningen är redan glasklar.

Till skillnad från många andra spanska klubbar har Valencia de senaste åren haft svårt att få fram egna produkter som slagit sig in och stannar kvar i A-laget. Men igår gick Valenciansk media ut med att klubben har tänkt att satsa mer lokalt i framtiden. Av de spelarna som redan finns i truppen som uppfyller de kraven är keepern Vicente Guaita en av de som sticker ut. Och mycket riktigt har nu också tränaren Ernesto Valverde bestämt sig för att låta den 25-årige Valencia-produkten vara förstavalet framöver. Igår bekräftade han på en presskonferens att Guaita nämligen kommer stå såväl i dagens ligamatch mot Celta Vigo, som i stormötet med PSG i Champions League på tisdag.

Guaita skall också vara den första, och kanske viktigaste, pusselbiten i att få ett mer lokalinspirerat lag framöver. Klubben sägs vilja skapa en centrallinje med Vicente Guaita i mål, Raúl Albiol i försvaret, Vicente Iborra på mittfältet och Roberto Soldado längst fram i banan.

Valencia-produkten Raúl Albiol har spenderat den mesta av sin tid på Real Madrids bänk sedan han lämnade för huvudstadsklubben 2009. Trots det har han behållit sin landslagsplats, och värderas fortfarande väldigt högt i Valencia. Trots att 27-åringen förnyade sitt kontrakt med Madrid i somras finns stora chanser att han återvänder till ”Los Ché”, så länge klubbarna sinsemellan kommer överens. Valencia har som bekant inte den största plånboken och kan inte lägga ut jättesummor på värvningar.

Vicente Iborra har aldrig representerat Valencia CF, men har sagt sitt sympatisera med klubben sedan barnsben. 25-åringen är född och uppvuxen i staden Valencia, och har spelat hela sin karriär i Levante. Först de senaste åren har han tagit jättekliv i utvecklingen och etablerat sig på allvar i startelvan hos de blåröda. Levante har lagt fram ett kontraktsförslag till Iborra, som själv är osäker. Han tar med största sannolikhet chansen att gå till Valencia om han får den.

Roberto Soldado, en av klubbens nuvarande storstjärnor, är född i Valencia. Han en av vicekaptenerna, och har många gånger erkänt sin kärlek till klubben. I somras tackade han nej till ett anbud från Tottenham, och sådana aktioner värderas skyhögt i Valencia.

Enligt rykten är det alltså en sådan här centrallinje Valencia vill skapa till nästa säsong. Men den lokala inspirationen tar inte slut där. Klubben har en väldigt bra ung generation på gång, med spelare som Paco Alcácer (19 år, anfallare, utlånad till Getafe), Juan Bernat (19 år, yttermittfältare), Portu (20 år, innermittfältare) & Carles Gil (20 år, yttermittfältare, utlånad till Elche).

Jag tänkte stanna upp vid en speciell detalj. Nämligen klubbens samarbete med Elche, dit Carles Gil är utlånad och gjort succé. Klubben, som tillhör Valencia-regionen, leder Segunda División stort och kan mycket väl spela i La Liga nästa säsong. Det har redan ryktats om att spelare som Gil och Portu redan är ”klara” för Elche inför den kommande säsongen, och det klart att värdet på sådana utlåningar höjs till det dubbla om klubben håller till i den högsta divisionen.

Vad jag vill komma fram till är att detta känns som en fenomenal plan från Valencias sida. Man har fortfarande enorma skulder att betala av, därför kommer man, oavsett hur bra man presterar, inte ha samma ekonomiska muskler som övriga topplag. Att då satsa ungt och lokalt, med spelare som brinner för klubben, känns som en genuin och smart plan.

Den närmaste tiden har dock Valencia annat att tänka på. Om bara några timmar möter man Celta Vigo på bortaplan, fast de allra största fokuset ligger så klart på tisdagens Champions League möte med PSG.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB