Startsida / Inlägg

En målspruta och en trivsam målvakt räddade Spanien

av Adam Pinthorp

Säsongen 1998/99 gjorde Raúl González tio baljor för Spanien. Lika många gjorde Fernando Torres – tro det eller ej – 2005/06. Men det finns en spelare som under en säsong faktiskt gjort ännu fler, hela 13 stycken. Det mäktade nämligen David Villa med 2008/09, i något som kanske var hans bästa säsong i karriären. Han gjorde även 30 mål för Valencia den säsongen.

Nåja, slutsnackat om både Villa och Valencia, åtminstone för den här gången. Anledningen att jag tar upp det här är att Spaniens numera specielle målskytt – Pedro Rodríguez – gjort just tio mål, lika många som Raúl och Torres, under en säsong i landslaget. Det som är mest intressant i sammanhanget är förstås att säsongen fortfarande inte är slut, och att den avrundas med Confederations Cup i sommar. Med den målform Pedro verkar ha i landslaget finns alla möjligheter för den lille kanariern att spräcka Villas gamla målnotering från 2008/09.

Den där krisen som Spanien verkade vara inne i är nu som bortblåst. Man åkte till Paris, gjorde det man kan allra bäst, och åkte därifrån som ny gruppetta i sin VM-kvalgrupp. Var det någon som egentligen trodde något annat från början?

Att Spanien tappat poäng mot Finland, eller spelar dåligt mot Georgien är en sak. Mot Frankrike var läget helt annorlunda. Så fort minsta lilla press sätts på ”La Roja” går man in i sin lilla bubbla, och presterar precis den fotbollen vi blivit bortskämda med de senaste åren.

Pedro blev tungan på vågen med sitt avgörande 1-0-mål i början av andra halvlek. Arsenal-försvararen Nacho Monreal bör också ha en stor eloge för målet då förarbetet höll världsklass.

Annars var det en annan som klev in i hjälterollen för Spanien – nämligen Víctor Valdés. I kapten Iker Casillas frånvaro fick katalanen chansen mellan stolparna, och som han tog den. Med tre-fyra kanonräddningar blev han verkligen Spaniens räddande ängel och kan mycket väl vara anledningen att de rödklädda nu får en behaglig resa till Brasilien nästa år.

En annan intressant anekdot är att Valdés 2006, på samma arena i Paris, gjorde en av sina bästa matcher i karriären. Då handlade det om Barcelona och Champions League-final mot Arsenal, men det var likväl samma arena. Valdés blev tillfrågad inför matchen vad hans bästa fotbollsminne var, och då svarade han just den där kvällen i Paris, då Barcelona vann med 2-1. Det sägs även att den matchen ändrade Valdés från att inte tycka om att stå i mål till att faktiskt njuta av sitt jobb.

Det var väl tur det blev ett kärt återseende för Valdés trots allt, nu när han lärt sig att uppskatta vad han gör.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB