Startsida / Inlägg

Omgångens awards

av Adam Pinthorp

Ett gäng ordentligt sömniga matcher, ett par derbyn, ett el Clásico och en match som innehöll allt och lite till. Det hände mycket den gångna omgången.

Omgångens sömnpiller:
Hela tre matcher den gångna omgången slutade mållöst. Toppmötet mellan Málaga och Atlético personifierar på ett sätt samtliga tre mötena (även DeportivoRayo & EspanyolValladolid). Det var chansfattigt, viljelöst och i allmänhet väldigt sömnigt. Vilket lag som lider mest av resultatet? Utan tvekan Deportivo, som nu har en allt längre väg att vandra för att fixa nytt kontrakt.

Omgångens derby #1:
I höstas vann Levante mot ”storebror” Valencia i stadsderbyt. Fladdermössen som historiskt alltid varit nummer ett i staden hade därför revansch att utkräva när lagen drabbades samman på Mestalla i lördags. Det såg också länge ut att bli Valencia-seger, men veteranen José Barkero ville annat och skickade in kvitteringen med bara en minut kvar av ordinarie speltid. Matchen slutade 2-2, och Levante vann överraskande över två möten mot sin derbykonkurrent den här säsongen.

Omgångens derby #2:
Det spelades derby även norr i Spanien, närmare bestämt i Pamplona. Om Valencia-derbyt är betydligt mer snällare är det mellan Osasuna och Athletic knappast särskilt vänligt. Och det small också en del när lagen drabbades samma på El Sadar i Pamplona. Osasuna var det klart bättre laget, som både skapade mest och var spelmässigt bäst. Ändå vann gästerna från Bilbao, efter ett mål i mitten av andra inprickat av Markel Susaeta. Ibland tryter logiken sett till spelet på planen. Segern betyder oerhört mycket för Athletic – medan Osasuna inte tagit sig ur bottenträsket.

Omgångens målskytt:
Sevilla repade sig snabbt efter utslagningen ur Copa del Rey förra veckan. I måndags tog man sig an Celta Vigo hemma på Ramón Sánchez Pizjuán och visade sig verkligen från sin bästa sida. Álvaro Negredo var mannen för dagen då spanjoren gjorde hela tre mål i 4-1-segern. Lossnar det på riktigt nu för andalusierna?

Omgångens match:
Två av säsongens uppstickare – Real Sociedad och Real Betis – ställdes öga mot öga på Anoeta Stadion i San Sebastian i söndags, och det bjöds på fantastiskt underhållande fotboll. Hög intensitet, många vackra mål, flera individuella tekniska nummer och bäst av allt: otrolig spänning. Det slutade 3-3 sedan Betis först tagit ledningen med 2-0, tappat till underläge 3-2, för att på slutet – genom januarivärvningen Dorlan Pabón – sätta kvitteringsbollen. Spansk fotboll när den är som bäst.

Omgångens tragiska:
Ni känner redan till vad som hände i slutet mellan Real Madrid och Barcelona. Katalanerna blev blåsta på en straff efter att Adriano fälts av Sergio Ramos i straffområdet. När domaren valde att fria situationen blev Barcelona-spelarna irriterade å det grövsta, vilket de inte var sena med att påpeka för Pérez Laza som dömde matchen. Till och med Andrés Iniesta blev varnad för snack, vilket jag knappt tror har hänt förut.

Det bekymrar något enormt att en ny el Clásico-match skall få ett sådant tragiskt slut. Matcher av den kalibern förtjänar bättre. Vad ska de yngre supportrarna hemma i soffan egentligen tro när det blir kalabalik efter varje match?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB