Startsida / Inlägg

En Champions League-plats står på spel

av Adam Pinthorp

Madrid-derbyt i all ära, omgångens klart hetaste match är den som spelas på Anoeta senare i kväll. Tabellfemman Valencia gästar fyran Real Sociedad i en match som kan bli direkt avgörande om vilket lag som snor åt sig fjärdeplatsen och får kvala till Champions League nästa säsong.

Utöver den enorma portion prestige som står på spel finns också en ekonomisk aspekt inblandad. Kanske inte i kvällens match specifikt, men för det laget som får kvala, och förhoppningsvis lyckas, till Champions League får en genast större kassa att röra sig med. För Valencia hade det ökat chanserna för att samtliga storstjärnor stannar i klubben, och precis detsamma gäller för Real Sociedad. Dessutom är det naturligtvis alltid mer attraktivt för spelare att gå till en klubb som spelar i Champions League än en som spelar i Europa League.

Vid vinst för La Real i kväll rycker man kring fjärdeplatsen och skulle då ha ett försprång på fem poäng gentemot Valencia. Dessutom har Sociedad i detta nu +18 i målskillnad jämfört med Valencias +6, samtidigt som San Sebastián-klubben vann matchen på Mestalla med hela 5-2 och har mycket troligt fördel när det kommer till inbördes möten.

Med andra ord hade det behövts att Valencia tar igen sex poäng om Real Sociedad skulle stå som segrar i afton. Och med tanke på att det efter den här omgången bara återstår fem matcher, hade La Real kunnat göra ett mycket troligt segerryck om man tog tre pinnar.

Så här ser båda lagens kvarvarande spelschema ut;

Real Sociedad: Valencia (h), Getafe (b), Granada (h), Sevilla (b), R.Madrid (h) och Deportivo La Coruña (b).
Valencia: R.Sociedad (b), Osasuna (h), Rayo Vallecano (b), Getafe (b), Granada (h) och Sevilla (b).

Den spontana känslan när jag ser spelschemat är att Valencia inte får förlora kvällens match om man ska nå fjärdeplatsen. Båda lagen har tuffa matcher kvar och lär inte ta full pott, därför tror jag sex poäng hade blivit aningen för tufft för Los Ché att ta i kapp. Och med vetskapen att Real Sociedad är ruggigt starka hemma på Anoeta och inte förlorat på sin hemmaborg i ligaspelet sedan den fjärde november ifjol höjer inte Valencias vinstchanser.

I kväll tror jag dock inte statistiken spelar någon större roll. I kväll kommer den mentala styrkan och de som går in med bäst inställning bli avgörande.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB