Startsida / Inlägg

Llorente avgår som president – ett steg i rätt riktning för Valencia

av Adam Pinthorp

Supportrarna på Mestalla har märkbart visat sitt missnöje under säsongen och krävt president Manuel Llorentes avgång. Idag blir förhoppningen och kravet från supportrarna verklighet. Llorente har avgått som president för klubben.

Det har legat i luften ett bra tag. Idag slutar ett kapitel i Valencia CF:s historia – medan ett nytt kapitel kan påbörjas. Manuel Llorente, som fått utstå mycket kritik från supportrarna den här säsongen, har avgått som president. Även vicepresident García Moreno, som för många fans hade varit en mardrömsersättare på presidentposten, följer Llorentes fotspår och lämnar klubben.

För det första bör det understrykas att Llorente gjort ett fantastiskt jobb i Valencia under sina drygt fyra år som president. Valencia har spelat frekvent Champions League-fotboll, och dessutom inte gått back någonting ekonomiskt. Det än någonting som bör kommas ihåg.

Då kan man förstås fråga sig varför supportrarna varit så missnöjda. Det senaste året av utebliven framgång, där man dels åkte ur redan i gruppspelet i förra årets Champions League, och den här säsongen inte alls levt upp till förväntningarna i ligaspelet, är en av orsakerna. Dessutom svider fortfarande försäljningarna av Isco till Málaga, och det faktum att man släppte Jordi Alba för en billig peng till Barcelona, för supportrarna.

Llorente var rätt man att få tillbaka Valencia på rätt köl igen. Försäljningarna av storstjärnor som David Villa, David Silva och Juan Mata var nödvändiga. Nu vill dock supportrarna se ett långsiktigt projekt som i slutändan skall föra klubben tillbaka till den Europeiska toppen. Att satsningen med Mauricio Pellegrino inte lyckades höjde förstås inte oddsen hos president Llorente. Supportrarna har därför sjungit ramsor där man krävt Llorentes avgång i princip hela säsongen – något som nu alltså blivit verklighet.

Som ersättare spekuleras det i Valenciaikonen och den före detta sportchefen Fernando Gomez – som flera gånger uttryckt sitt intresse av att få styra klubben med gruppen ”Sempre Valencia”, som i sin tur sägs vara beredda att gå in med 300 miljoner euro för att få ordning på klubben. En anledning att Gomez redan gått hem hos många supportrar är det faktum att han sagt att hans största vilja inte är att kunna köpa dyra spelare igen, utan snarare få klubben på rätt spår ekonomiskt och lösa sig fria från alla skulder, för att därifrån ta det steg för steg.

Valencia har för tillfället en skuld på drygt 80 miljoner euro. Att man hittills inte lyckats betala av skulden gör att klubben i princip ägs av Bankia. Det är dock Fundación Valencia som äger mest aktier i klubben, drygt 70 procent. Fernando Gomez och ”Sempre Valencias” mål är alltså att gå in med pengar som gör klubben helt skuldfri.

Oavsett om det blir Fernando Gomez eller någon annan som tar över som president är jag helt övertygad om att det här är ett steg i rätt riktning för Valencia. Man behöver starta och rusta upp på nytt, och göra en långsiktig satsning för att kunna ta sig tillbaka till toppen. Manuel Llorente har gjort ett strålande jobb, men var uppenbarligen inte rätt man att föra klubben vidare.

Jag tror vi kommer få se ett väldigt annorlunda Valencia nästa säsong jämfört med dagens. För det första med en ny president, troligtvis med en ny tränare, och garanterat med många nya inslag i spelartruppen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB