Startsida / Inlägg

Omgångens awards + ett stundande Champions League-möte

av Adam Pinthorp

Den mållösa tillställningen mellan Real Betis och Getafe – två lag som kämpar om Europa-platser – avslutade den gångna omgången. Här kommer några reflektioner i form av utmärkelsen från densamma.

Omgångens viktigaste:
Celta Vigos och Real Zaragozas poäng mot Barcelona respektive Real Madrid och Osasunas starka bortaseger mot ett tämligen svagt Valladolid i all ära, men ingenting kan mäta sig i samma viktklass som Deportivo La Coruñas trepoängare på Mallorca. A Coruña-klubben hade vid förlust i stort sett kunnat börja planera inför en säsong i Segundan – nu lever hoppet i allra högsta grad, och det är bara fyra poäng upp till säker mark.

Omgångens självmål:
Smörpassning, en perfekt nertagning, och sedan sprang Javi López in bollen i eget mål. Real Sociedad stod för ett riktigt fint anfall, där alla trodde att Antoine Griezmann skulle komma till avslut när han i princip kom helt fri mot Kiko Casilla i Espanyol-målet. Då trampade Javi López på och slog bollen i egen kasse. Knappast meningen, men som alltid väldigt läckert.

Omgångens debutant:
Jag skrev om honom redan för ett par dagar sedan, Málagas Pedro Morales. Chilenaren fick något överraskande chansen från start borta mot Rayo Vallecano – trots att han inte hade spelat en enda minut i Málaga-tröjan sedan han hämtades in i januarifönstret. Så här i efterhand kan man trots allt förstå att landsmannen Manuel Pellegrini spelade Morales från start. Yttermittfältaren stod för två assist och ett mål i 3-1-segern och visade stora kvalitéer. Känns som en lurig spelare som kan avgöra mycket på egen hand.

Omgångens comeback #1:
I över två månader gick Aritz Aduriz mållös. Men på måndagskvällen var det dags igen, när basken blev stor matchhjälte för sitt Athletic som slog Granada med uddamålet 1-0. Kan Aduriz, som gjorde tio mål under hösten, hitta tillbaka till formen igen?

Omgångens comeback #2:
Apropå målskytte, Júlio Baptista var i helgen tillbaka i målprotokollet efter drygt ett och ett halvt års frånvaro. Det beror förstås på de stora skadebekymren som brassen dragits med och att han precis är tillbaka på allvar. Ändå kändes det som det var väldigt nyss som Baptista cykelsparkade in segermålet mot Getafe tidigt förra säsongen. Mot Rayo blev det visserligen ingen cykelspark, men väl en fin nick som betydde 2-1 för Málaga.

I kväll tänker och fokuserar vi dock på något helt annat än ligaspelet och den gångna omgången. I afton drar Champions League-äventyret vidare med kvartsfinaler. Av de tre kvarvarande spanska lagen går ett in i sitt kvartsfinalmöte redan i kväll – Barcelona.

Jag råder er alla att läsa Kalle Karlssons eminenta analys av Barcelonas spel och varför de kan vara så överlägsna som de trots allt ändå är i merparten av sina matcher. De har kallats för ett självspelande piano, men det krävs enormt mycket mer än bara en Leo Messi och tio andra spelare för att få pianot att fungera på bästa möjliga sätt.

Lyckas Barça med sin plan fullt ut och om allt klaffar till hundra procent, då kommer man få med sig ett angenämt resultat från Paris i kväll. Ja, då kommer man gå vidare från kvartsfinalmötet med PSG och frågan är om ens något lag har kapacitet att stå emot Barcelona när de är som allra bäst. Returmatchen mot Milan i åttondelsfinalen är egentligen enda tillfället vi har sett Barça riktigt pressade den här säsongen. Det är också det tillfället då katalanerna presterat sin absolut bästa fotboll. De är vana att leverera under press, och känslan är att de bara växer när pressen faller på.

Nu är det dock upp till bevis. Hur bra är säsongens Barcelona? Har man blivit avslöjade, eller kommer man fortsätta vara en av regenterna i fotbollsvärlden? I kväll får vi inte hela svaret, men väl en liten del.

Det enda som är säkert inför kvällen är att Barça inte kommer göra om samma misstag som man gjorde i Milano. Nu kommer man tveklöst pressa högre, spela med högre intensitet, och gå rakare mot mål. Det är därför jag skulle bli väldigt förvånad om inte Cristian Tello är en av elva Barcelona-spelare som startar matchen, just för hans snabbhet och vilja att alltid hitta målet. För det är något som katalanerna kommer sträva efter – mål på bortaplan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB