Startsida / Inlägg

Förbundet utreder eventuell uppgjord match

av Adam Pinthorp

13/4 2013:
Ett desperat Deportivo La Coruña, som är i stort poängbehov, kör fullständigt över Levante borta på Ciutát de Valencia. Redan i paus är ställningen 3-0 till gästande Depor, och det kunde lika rasslat till ännu fler gånger bakom Gustavo Munúa i Levante-målet.

Motivation slår klass brukar man ju säga. Inte för att Levante på pappret har ett nämnvärt bättre lag än Deportivo, men sett till tabellen är det ändå Valencia-klubben som ligger på relativt trygg mark medan den Galiciska klubben från A Coruña kämpar febrilt för att fixa nytt kontrakt. Det här var dock något helt annat. Levante, som under Juan Ignacio Martínez två säsonger i klubben gjort sig kända för att vara benhårda defensivt och sällan släppa till onödiga målchanser. Mot Deportivo gick man inte alls att känna igen. Ingenting gjordes hundra procent, och hade en ovetande åskådare blivit tillsagd om tabelläget hade han förmodligen hånskrattat och gjort en min uttryckande ”jag går inte på sådana dåliga skämt”.

José Barkero är en av Levante-spelarna som tycker att någonting är märkbart konstigt. Han ryter till i omklädningsrummet, får mothugg av målvakten Munúa, som han ska ha anklagat för att inte göra sitt yttersta på något av de tre insläppta målen i första halvlek. Tränare Martínez får lugna ner sina spelare och begär att de går ut och spelar med stolthet i andra halvlek för att försöka komma ifrån matchen med hedern i behåll.

När domare Javier Estrada Fernández sätter pipan i munnen 45 minuter senare står det 0-4 på resultattavlan. Deportivo La Coruña har fullständigt krossat Levante, som var märkbart mediokra matchen igenom.

Enligt uppgifter i efterhand ska José Barkero utöver målvakten Munúa även ha haft misstankar om att tre andra spelare inte gett hundra procent som de annars brukar, mot Deportivo. Dessa ska vara Sergio Ballesteros, Juanfran García och Juanlu – tre ledare och i allra högsta grad nyckelspelare för Levante. Dessutom ska Barkero nu ha begärt att riva sitt kontrakt med klubben till sommaren och få flytta någon annanstans.

På det efterföljande träningspasset efter matchen fick Juan Ignacio Martínez reda upp saker och ting, något som har lett till att såväl Munúa, Ballesteros och Juanlu inte spelat en minut sedan Deportivo-matchen. Vänsterspringaren Juanfran har däremot fått 90 minuter mot såväl Barcelona som Celta Vigo.

I efterhand har Barkero dock uttryckt sin ånger över sitt utbrott och anklagande mot sina lagkamrater. Det har däremot inte stoppat LFP, det spanska fotbollsförbundet, från att ta upp ärendet och undersöka om allt verkligen stått rätt till i matchen mellan Levante och Deportivo. Om någonting var uppgjort på förhand är omöjligt att svara på, och det finns absolut logik som säger att Deportivo, med kniven mot strupen och i stort poängbehov, skulle kunna genomföra en perfekt match mot ett mer bekvämt Levante, som inte hade lika mycket att spela för. Att tre spelare däremot inte fått en minut på planen sedan den matchen kan naturligtvis ge sken om något helt annat.

Fortsättning lär följa.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB