Startsida / Inlägg

Omgångens awards

av Adam Pinthorp

Getafe-Real Sociedad avslutade i går den 34:e omgången i La Liga. Här kommer några reflektioner från omgången.

Omgångens målrikaste:
Det svängde rejält på Santiago Bernabéu i söndags när Valladolid kom på besök. Lagets poängkung Óscar ordnade tidigt ledningsmålet, innan Marc Valiente hann sätta bollen i egen bur och Cristiano Ronaldo kort därefter kunde skicka Real Madrid upp i förarsätet. Sedan dröjde det bara ytterligare ett par minuter innan Javi Guerra såg till att det återigen var utjämnat på resultattavlan. Det slutade till slut 4-3 till Madrid i en väldigt underhållande match, där Lluis Sastres mål för Valladolid i slutskedet tål att spanas in lite extra.

Omgångens förlängda svit:
När vi ändå är inne på Real Madrid-Valladolid. Kaká, som inte fått överdrivet mycket speltid i den vita tröjan, gjorde en stark insats och hann även med att pricka in sig i målprotokollet. Och faktum är att Kaká har ett ruggigt facit i Real Madrid sett till de matcher han antingen har gjort mål eller spelat fram till mål i. I de 41 matcher detta hänt för Kaká har han vunnit… samtliga. Det är imponerande.

Omgångens kross:
Valencia har inte gett upp CL-hoppet. Även om förlusten mot Real Sociedad i förra omgången var blytung finns fortfarande rimliga chanser att nå spel i Champions League. Och i lördags gjorde man processen kort mot ett väldigt tafatt Osasuna. Fladdermössen hade inga större problem att besegra Navarra-laget och slutresultatet skrevs till 4-0. Bäst på plan var Éver Banega, som verkligen hittat tillbaka till toppformen han hade innan den ödesdigra fotskadan han ådrog sig förra säsongen. Att Real Sociedad förlorade måndagens sena match mot Getafe gör att det bara skiljer två poäng just nu.

Omgångens ”que pasa?”
Ja, vad var det egentligen som hände när Fernando Teixeira Vitienes satte pipan i munnen och pekade på straffpunkten i mötet mellan Zaragoza och Rayo Vallecano? Domaren stod i en bra position, och bollen som sköts på Jordi Figueras tog tydligt på låret – långt ifrån armen. Straff blev det likväl, och Apoño tryckte in 1-0 för Zaragoza, som slutligen vann välförtjänt med 3-0. Straffen däremot, den fick dem till skänks.

Omgångens citat:
Real Betis-ikonen Rafa Gordillas sa följande efter Barcelonas hemmaseger mot de grönvita: ”Messi vilades mot Bayern för att vara spelklar till Betis – och han var den som gjorde skillnaden, även om han hade en hel del tur”. Hur vida det ligger någon sanning i om Messis uteblivna speltid mot Bayern hade någonting med Betis att göra får ni spekulera kring själva. Att argentinaren däremot kom in i andra halvlek, smällde dit en frispark på sin första bolltouch och sedan rullade in slutresultatet 4-2 är dock faktum. Messi var återigen skillnaden för sitt Barcelona.

Omgångens sömnpiller:
Det tenderar ofta att bli tråkiga och chansfattiga tillställningar de gånger Atlético Madrid spelar på bortaplan. Men det är förstås så tränaren Diego Simeone vill ha det. Mot Deportivo La Coruña på Riazor var det inget undantag, även om det kanske borde gjorts något mål på de chanser som båda lagen trots allt ändå skapade. Matchens höjdpunkt var sista 20 då dels Arda Turan gjorde comeback efter sin skadefrånvaro för Atlético och gav laget en extra dimension i spelet, och dels att se Madrid-lagets 18-årige juvel Óliver Torres i aktion. Räkna med att den offensiva kreatören kommer få betydligt mer speltid nästa säsong, och vem vet, kanske ser han till att Atlético inte spelar lika tråkigt i bortamatcherna.

Omgångens stegring:
I tabellen blev det bara ett hack uppåt, men sett till spelet i 3-0-segern mot Espanyol var det så mycket mer i positiv bemärkelse för Sevilla. Det var fartfyllt, man höll bollen på marken, försvaret såg inte lika virriga ut som de brukar, och Álvaro Negredo nätade på nytt. Nu har Sevilla på högsta allvar blandat sig i Europa-striden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB