Startsida / Inlägg

Säsongens lag i La Liga

av Adam Pinthorp

Det här med att ta ut säsongens bästa lag är alltid vanskligt. Samtidigt är det en väldigt rolig del att göra, och något som åtminstone jag ser som väldigt utmanande då det gäller att försöka sitta sig in i många saker och utvärdera spelarnas prestationer från olika vinklar. Här kommer mitt val av säsongens lag.

Laget har jag ställt upp i ett numera ganska klassiskt 4-2-3-1-system, men likväl ett väldigt offensivt sådant. Så här ser laget ut följt av lite längre motiveringar nedanför.

Målvakt: Thibaut Courtois

Högerback: Carlos Martínez
Mittback #1: João Miranda
Mittback #2: Iñigo Martínez
Vänsterback: Jordi Alba

Innermittfältare #1: Beñat Extebarria
Innermittfältare #2: Andrés Iniesta

Högerytter: Carlos Vela
Släpande anfallare: Lionel Messi
Vänsterytter: Cristiano Ronaldo

Anfallare: Radamel Falcao

———

Målvakt: Thibaut Courtois (Atlético de Madrid)
Belgaren tog stora kliv framåt i utveckling redan under fjolåret, men har den här säsongen tagit enorma steg mot världstoppen. Den unge målvakten är reflexsnabb som få, en gigant i luftrummet och agerar alltid med stor pondus. Med sina 20 hållna nollor är han överlägset bäst sett till de europeiska toppligorna, och i Spanien var han ohotad etta vad gäller bästa snitt på insläppta mål kontra spelade matcher. Den Chelsea-ägda spelaren blir med stor sannolikhet även Atlético-spelare nästa säsong, även om ingenting är bekräftat ännu. Världens just nu största målvaktstalang har lämnat talangstadiet och tillhör redan nu en av världens främsta på sin position.

Högerback: Carlos Martínez (Real Sociedad)
I början av säsongen var det Daniel Estrada som var Philippe Montaniers förstaval som högerback, men efter några halvdana insatser fick Carlos Martínez chansen tio omgångar in. Därefter har den 27-årige spanjoren inte släppt greppet om sin startplats och liksom hela Real Sociedad successivt bara blivit bättre och bättre. På ett sätt personifierar Martínez La Reals säsong som först började lite knackigt, innan det mot senhösten vände för att under våren gå som en dans på rosor.
Med ett stabilt spel både defensivt och offensivt har Carlos Martínez växt med ansvaret i Real Sociedad – som numera har en av ligans bästa högerbackar.

Mittback #1: João Miranda (Atlético de Madrid)
Ligans främsta mittback den här säsongen. Har gått om försvarskollegan Diego Godín som nummer ett i Atlético Madrids backlinje. Miranda är precis som han ser ut att vara ganska snäll på planen, men är samtidigt otroligt resolut i det han gör. Med sin snabbhet och följsamhet är han svårpasserad, och i luftrummet är han lika svår att rubba, vilket också gör honom till ett ständigt hot i offensivt straffområde.

Mittback #2: Iñigo Martínez (Real Sociedad)
La Reals supertalang har tagit ytterligare ett kliv framåt i utvecklingen efter genombrottet förra säsongen. Med sin enorma pondus styr han och ställer som om han vore 30 i Real Sociedads försvarslinje. Iñigo är fortfarande ung, och har fortfarande mycket att lära, men för sin åldern besitter han otroligt mycket kvalité och är Spaniens just nu klart största försvarstalang. Utöver pondusen kännetecknar man Iñigo mest för styrkan i luftrummet samt sin känsliga vänsterfot. Han är inte riktigt uppe och nosar på världenivå än, men fortsätter han prestera som han gjort den nyss avslutade säsongen kommer Sergio Ramos och Gerard Piqué få lite konkurrens på allvar i landslaget.

Vänsterback: Jordi Alba (Barcelona)
Med sin snabbhet är han svår att ta sig förbi, och med sin otroliga lungkapacitet är han svår att stoppa offensivt. Jordi Alba har erbjudit precis det Barcelona ville ha när man värvade honom från Valencia förra sommaren. Den unge vänsterbacken har bara gjort några år som ytterback, men är redan en av världens främsta på sin position. Att tala utefter form- och utvecklingskurvan finns inga skäl att tro att det kommer bli sämre heller.

Innermittfältare #1: Beñat Extebarria (Real Betis)
Real Betis har gjort en alldeles strålande säsong. Tillsammans med stjärnanfallaren Rubén Castro finns det ytterligare en spelare som sticker ut från mängden: Beñat. Utan mittfältsmotorn är jag helt övertygad om att Betis inte hade spelat till sig den fina sjundeplats man till slut parkerade på. Beñat betyder A och O för Betis med sitt lugn, sitt spelsinne och framför allt sina otroligt känsliga fötter. Ryktas nu vara på väg till modersklubben Athletic.

Innermittfältare #2: Andrés Iniesta (Barcelona)
Den bleke mittfältaren har levt vidare på EM-formen från förra sommaren och kanske gjort sin bästa säsong någonsin. Utöver Leo Messi har Andrés Iniesta varit den som stuckit ut allra mest i säsongens upplaga av Barcelona. Hans 16 assist i ligaspelet, vilket är hans klart bästa notering i karriären, är ett kvitto på att han utvecklat sitt passningsspel ytterligare. Samtidigt som Xavi gått ner en nivå, har Iniesta höjt sig.

Högerytter: Carlos Vela (Real Sociedad)
Som ytter i Philippe Montaniers 4-2-3-1-system gjorde Carlos Vela närmare 25 poäng i ligaspelet. Med det var han överlägset bäst i årets överraskning Real Sociedad, vilket också gör att platsen i säsongens lag känns ganska given. Att valet till slut föll på Vela och inte Isco, som också gjort en fantastisk säsong, var det faktum att mexikanen är mer av en ytter än den unge spanjoren. Nu får Vela och La Real ladda om batterierna och ta nya tag i augusti då ett Champions League-kval väntar. En Carlos Vela i form, eller bara på rätt plats vid rätt tillfälle, kan bli helt avgörande.

Släpande anfallare: Lionel Messi (Barcelona)
Det finns inte så mycket att säga som tidigare aldrig sagts. Leo Messi slutar inte längre överraska med sina nya målrekord. Fjolårets notering på 50 ligamål spräcktes aldrig, utan argentinaren fick nöja sig med 46 mål. Han kan däremot trösta sig med att ingen spelare någonsin gjort över 45 mål två säsonger i rad.

Vänsterytter: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Likt Messi finns inte heller så mycket att tillägga kring den här spelaren. Han fortsätter trycka in boll efter boll i nätmaskorna och har i Real Madrid ett snitt på över ett mål per match – vilket är ett ruggigt facit. Med sina 34 ligamål hade han sprungit hem skytteligan i alla andra stora ligor i Europa.

Anfallare: Radamel Falcao (Atlético Madrid)
Det stannade till slut på 28 ligamål för Radamel Falcao. Men, det räckte för en tredjeplats i skytteligan, och samma placering för Atlético Madrid i tabellen.
Falcao är kanske världens främsta spelare inne i boxen. Han är allra bäst på huvudet, men har också fördelen gentemot sina motståndare att han kan avsluta lika bra med båda fötterna. Tekniken är det inget fel på, och spelsinnet finns där. Falcao är en komplett anfallare, som på nytt gjort en alldeles magisk säsong i Atlético Madrid.

Spelare som hamnade precis utanför listan: Willy Caballero, Sergio Ramos, Filipe Luis, Asier Illarramendi, Isco, Piti & Roberto Soldado.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB