Startsida / Inlägg

Speciell match – speciell debut

av Adam Pinthorp

Det tidiga landslagsuppehållet är över och nu får ligorna vind i seglen igen. På lördagskvällen fortsätter den spanska ligafotbollen och det är en minst sagt intressant och spektakulär omgång vi står inför.

Bland många förmodade godbitar finns det en match som sticker ut från mängden – Villarreal mot Real Madrid. Och detta i många aspekter. Först och främst kommer Gareth Bale högst troligt göra debut i den vita Madrid-tröjan – även om det är oklart var han kommer få spela. Det självklara vore förstås att han tar en plats till höger på det offensiva mittfältet, men då det råder vissa problem i försvaret spekulerar många i att walesaren kan få chansen som vänsterback. Och visst vattnas det i munnen att tänka på vilken fruktansvärd offensiv vänsterkant Real Madrid skulle ha i form av Gareth Bale och Cristiano Ronaldo. På förhand kan det bli en tuff kväll för Villarreals ibland hårt kritiserade högerback Mario Gaspar. Speciellt då en av hans tydligaste brister är positionsspelet.

Men utöver Bale-aspekten finns det mycket annat intressant att följa. Ur den förhandstippade topptrion innehållande Barcelona, Atlético Madrid och just Real Madrid är det bara de sistnämnda som ännu inte ställts mot något topplag. Barcelona mötte Valencia på Mestalla förra omgången, och vann, medan Atlético redan besegrat såväl Sevilla och Real Sociedad på bortagräs.

Även om Villarreal är en nykomling är det inte vilket lag som helst. Man hade ett kanonlag redan förra säsongen när man spelade i Segundan, och har under sommaren kryddat truppen med ett par högintressanta spelare, där Giovani dos Santos och Tomás Pina förstås sticker ut allra mest. På pappret har ”de gula ubåtarna” ett lag som skulle kunna ta en topp sex-placering utan att det vore särskilt överraskande. Och ligastarten har knappast ingett något annat än förtroende. Tre raka segrar och stundtals bländande anfallsfotboll med snabba kombinationer och teknisk briljans.

Lördagens sena match blir säsongens hittills tuffaste utmaning för såväl Villarreal och Real Madrid – som båda står på full pott hittills. Ubåtarna från Vila-Real har både spelat bra och visat upp en otrolig moral och vinnarmentalitet då man i två av tre matcher vänt underläge till seger i slutskedet. I Madrid finns redan vinnarmentaliteten inpräntat bakom pannbenen på varenda spelare, och även om man inte övertygar spelmässigt, som fallet var mot Granada, lyckas man ändå vinna. Båda l

Nu ställs två spelande lag mot varandra och jämfört med många andra lag som möter Real Madrid lär det inte bli någon defensiv inställning hos Villarreal. För de gula finns bara en taktik, och det är full fart framåt. Det är med andra ord upplagt för en högdramatisk tillställning på El Madrigal innehållande allt det där spansk fotboll står för: anfallsglad fotboll, hög intensitet, målrikt och spännande. Vi får se om en och annan domartabbe lär undvikas, annars brukar ju det också vara ett kriterie för en normal spansk fotbollsmatch.

Utöver nyss nämnda match finns förstås en hel del annat att se fram emot. Barcelona-Sevilla brukar alltid bjuda på underhållning, medan Real Betis-Valencia blir ett möte mellan två lag som är tippade högt upp men som hittills tagit snålt med poäng.

Det blir också första testet för Javi Gracia som ny Osasuna-coach när man gästar Getafe i hopp om säsongens första poäng.

Atlético-Almería sparkar igång den fjärde omgången som har allt, och lite till, att se fram emot.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB