Startsida / Inlägg

Almería kunde ha legat sexa

av Adam Pinthorp

Har man inte sett en match med Almería den här säsongen och tar en koll på tabellen är det nog få som höjer på ögonbrynen och undrar varför de ligger sist. Men ni som sett laget spela fotboll under de åtta inledande omgångarna ställer förmodligen samma fråga som jag gör – hur är det möjligt?

Almería var det sista laget att avancera från Segundan förra säsongen efter att ha knallat hem kvalspelet på ett oerhört övertygande sätt. Därefter gjorde man sig något överraskande av med tränaren Javi Gracía (som nu tagit över Osasuna) och satsade allt på B-lagstränaren Francisco Rodríguez. Fran var helt oprövad och har noll rutin från den här nivån.

Dessutom tappade man storstjärnan Charles, som gjorde 27 mål i Segundan ifjol, till Celta Vigo utan att värva in någon ersättare som kändes värdig. Det såg inte bra ut för Almería inför säsongen, och jag var inte ensam om att nederlagstippa dem.

Men nu, åtta omgångar in, tycker jag det är väldigt häpnadsväckande att de faktiskt är tabelljumbo. Almería har spelat fartfylld fotboll och gjort minst två mål i sex av åtta matcher. Anfallaren Rodrí (med ett förflutet i såväl Sevilla som Barcelona) har ersatt Charles på ett förträffligt sätt och hittills stänkt in fem mål. Dessutom har man fått in ytterligare en dimension på mittfältet i och med Susos intåg. Jag har sett Liverpool-lånet flera gånger tidigare, framför allt i de spanska ungdomslandslagen. Potentialen finns där, och har alltid gjort, men jag trodde inte att det skulle gå så snabbt för 19-åringen. Han har kommit in och tagit en startplats från första sekund och varit Almerías kanske bäste spelare.

Men trots att målskyttet inte varit något problem, och att kreativiteten på mittfältet varit större än förra säsongen, har Almería fortfarande inte vunnit en match. Framför allt har man haft problem med två saker: Försvarsspelet och att avgöra matcher.

Faktum är att Almería hade legat sexa i tabellen om matcherna bara hade varit 80 minuter långa. Vi tar en titt på hur det har sett ut i hälften av matcherna.

Almería-Villarreal 2-3 (2-1 efter 80 minuter)
Getafe-Almería 2-2 (1-2 efter 80 minuter)
Almería-Elche 2-2 (2-1 efter 80 minuter)
Sevilla-Almería 2-1 (1-1 efter 80 minuter)

Hade resultaten stått sig efter 80 minuter hade Almería inkasserat åtta poäng mer än vad man har i nuläget.

Sett till hur Almería har spelat hade en sjätteplats varit en betydligt mer rättvis bild än jumboplatsen man just nu erhåller, och de har definitivt varit en positiv överraskning så här långt. Men ska klubbens visit i högstadivisionen inte vara ettårig måste Francisco Rodríguez pränta in en vinnarmentalitet i laget. Under förra säsongen fanns den där gnistan och den där mentaliteten att vinna. När Almería förlorade den sista ligamatchen mot Villarreal, där man vid vinst hade sluppit kvala upp till La Liga, föll man inte ihop utan tog sig istället i kragen och spelade därefter ett klockrent kval och vann högst övertygande.

Fran Rodríguez måste få in det i laget, han måste få alla att dra åt samma håll, att tro på samma sak. Målen gör man, det gäller bara att behålla kylan och inte tappa fattningen i slutskedet av matcherna. Kan Rodríguez ordna det på egen hand kan Almería mycket väl lyfta från sin jumboplats uppåt i tabellen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB