Startsida / Inlägg

Rubén Cani är i sitt livs form

av Adam Pinthorp

Villarreal har inlett säsongen fullkomligt lysande. Sett till spelarmaterialet är facit fem segrar, två oavgjorda och en förlust på de åtta inledande omgångarna ingenting överraskande. Men då Villarreal trots allt är en nykomling höjer det ändå prestationen ytterligare ett snäpp. Faktum är att ingen nykomling har inlett en säsong så bra någonsin som Villarreal gjort.

Den femte trepoängaren för säsongen kom på fredagskvällen hemma mot Granada. Ett Granada som kom till matchen fyllda av självförtroende efter 2-0-segern hemma mot Athletic i måndags, medan Villarreals dessförinnan hade åkt på säsongens första plumt i protokollet efter en 0-1-förlust borta mot Real Betis. Skulle vi få se någon negativ reaktion från Villarreal? Var smekmånaden över nu för nykomlingen?

Nej, blev svaret på båda frågorna. Villarreal är ingen vanlig nykomling. De är inte bara i La Liga för att stanna – de är redan nu redo att ta sig tillbaka till toppen och utmana högt upp i tabellen.

Giovani dos Santos var en stor värvning för ”de gula ubåtarna” i somras, och mexikanen har inlett sin sejour i klubben fantastiskt bra. Men det är ändå en annan spelare som har utklassat alla andra i Villarreal med sina prestationer under säsonginledningen – Rubén Cani.

32-åringen var bra även förra säsongen, framför allt under våren. Men den formen han har visat upp nu är något helt annat. Bra har bytts ut mot briljant och Cani har i många matcher varit tungan på vågen för Villarreal.

Under Juan Carlos Garridos tid som tränare i klubben, när man bland annat nådde semifinal i Europa League, var det Santi Cazorla, Guiseppe Rossi och Borja Valero som ofta stod i centrum. Cani har varit i Villarreal sedan 2006, men fortfarande inte riktigt fått det där erkännandet han förtjänar. Nu är det dags att spanjoren hylls till skyarna för jag kan inte dra mig till minnes att jag sett honom så här bra någonsin.

Han var riktigt bra i Zaragoza, och har hållit en jämn och hög nivå även i Villarreal. Men nu har allting tagits ett steg längre. I dagens moderna fotboll snackas det mycket om ”latebloomer”. Jag skulle inte kalla Rubén Cani en sådan, då han varit bra väldigt länge, men kanske är han av den sorten som bara blir bättre när han tagit sig över 30-strecket.

Flytet i steget, den briljanta tekniken och inte minst spelförståelsen är bättre än någonsin hos Cani. Han har varit inblandad i det mesta offensivt för Villarreal under säsongsinledningen, och är i särklass den individuellt största anledningen till klubbens fantastiska start.

Av de 15 mål som Villarreal producerat yttermittfältaren varit direkt inblandad i sex mål. Han har själv gjort två – och spelat fram till fyra. Därtill har han också ett gäng ”hockeyassist” på kontot.

Mot Granada spelade ubåtarna från den lilla staden Vila-Real sprudlande fotboll. Det gick snabbt, det var fantasifullt och man gjorde tre mål. Gästerna från andalusien stod mest och tittade på när Villarreal gav en rejäl lektion i hur anfallsfotboll spelas – även om man hade kunnat vinna med 6-0 ifall någon av anfallarna varit mer effektiv.

Rubén Cani stod återigen i centrum och noterades för två målgivande passningar och en hockeyassist. 32-åringen är i sitt livs form och fortsätter han så här kan Villarreal-supportrarna redan nu börja se fram emot spel även utanför Spaniens gränser nästa säsong.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB