Startsida / Inlägg

Barcelona hängde inte med unga Ajax

av Adam Pinthorp

Det var två Cruyff-inspirerade lag som drabbade samman på Amsterdam Arena igår. Ett ungt lag med fart och fläkt under benen – ett segt lag med ålderdomsmän som snarare såg ut att längta till bubbelpoolen efter matchen.

Det Ajax visade upp mot Barcelona var fotbollskonst. Det var poesi och ett bevis på att allt går om man bara går in med rätt inställning och framför allt rätt mod. Barcelona var stundtals utspelade av detta unga, spännande Ajax, och kunde bara se på när de kombinerade sig framåt.

Att katalanerna skulle få en gratisbiljett i form av straff och spel med en man mindre i en hel halvlek kändes nästan frustrerande oförtjänt. Men uppenbarligen kunde inte ens ett numerärt överläge hjälpa Barcelona den här kvällen.
– Man vinner inga matcher ute i Europa om man gör en riktigt dålig halvlek. Vi förtjänade att förlora och kan bara gratulera Ajax. Vi har mycket att ta lärdom av och jobba på framöver, sa Carles Puyol efter matchen enligt Mundo Deportivo.

Barcleona-kaptenen var en av många som hade det riktigt tufft. För Puyols del var det däremot kanske inte så konstigt. 35-åringen fick spela högerback i ett skadedrabbat Barcelona-försvar, en position han inte spelat i på över 500 dagar.
– Första 20 var jobbiga för hela laget, men i ärlighetens namn kände jag mig ganska obekväm hela matchen. Det var jobbigt och ovant, sa Puyol.

Ett defensivt väldigt sårbart men framför allt slarvigt försvar måste korrigeras av Gerardo Martino. Det är ingen vild gissning att Marc Bartra – som satt på bänken mot Ajax – går in i startelvan mot Athletic till helgen. Vi kan nog i alla fall understryka att ingen är given i startelvan.

Guilavogui imponerade med sitt lugn
Atlético de Madrid är redan klara gruppetta, och åkte till Ryssland med ett ytterst reservbetonat lag. Diego Godín, Filipe Luís, Tiago, Arda Turan, Diego Costa och David Villa fick samtliga sitta hemma och följa matchen mot Zenit.

Och som vi numera är vana att se Atlético var det ingen större skillnad – trots att halva startelvan var utbytt. Ett kollektivt starkt försvarsspel, hög press och snabba kontringar ledde fram till ett ledningsmål genom Adrián López – som verkligen börjar hitta formen igen.

En rejäl missbedömning från Thibaut Courtois senare så var det utjämnat, och 1-1 blev också slutresultatet. Ett styrkebesked från Atlético som trots många saknade stjärnor visade upp en moral och karaktär som normalt sett kan vara svårt att få ur redan slutspelsklara lag.

Den kanske största positiva överraskningen var Joshua Guilavogui. Den franske mittfältare som värvades in ifrån Saint-Étienne för tio miljoner euro inför säsongen har fått väldigt sparsamt med speltid hittills. Kanske är det dags för en ändring nu. Guilavogui var lugnet själv på mittfältet. Han bröt bollar och fördelade enkelt vidare till sina mer offensiva medspelare. Han uppfyller typprofilen som Diego Simeone eftersökt under sin tid i Atlético och nu, i sin första start för klubben, bevisade att han uppfyller dessa kriterier.

Simeone har nu fyra riktigt starka namn att välja på för de två centrala mittfältspositionerna. Ett lyxproblem som Atlético inte haft på väldigt många år.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB