Startsida / Inlägg

En debuterande ”huligan”

av Adam Pinthorp

Varken Almerías tredje raka seger, Rodrís fortsatta målproduktion eller det faktum att Osasuna tappade alla poäng hemma på El Sadar bär ansvaret för de största rubrikerna från gårdagens match. Det såg nämligen en 16-årig debutant till.

josegarcia

Det är få juniorspelare som är allmänt kända på El Sadar i Pamplona innan de har debuterat för A-laget. José García tillhör inte den skaran. Han är känd som ”den lille huliganen” efter att redan som sjuåring börjat vistas med de mest hängivna Osasuna-supportrarna på hemmaarenan. Det har visats klipp på ”huliganen” när han flera gånger slitit av sig tröjan och firat framgångar – men också lidit i tuffa motgångar.

I flera år har José García gått till El Sadar och följt sitt lag. Igår var hans plats tom. García var nämligen ute på planen istället för på läktaren. Den unge och otroligt lovande mittfältaren fick hoppa in med 25 minuter kvar, då Osasuna jagade kvitteringen efter att tidigt ha hamnat i underläge.

Att Almería vann matchen och tog tredje raka segern är helt otroligt med tanke på deras säsongsinledning. Att Rodrí fortsätter ösa in mål för klubben är också imponerande. Men det är varken Almería eller klubbens succéanfallare som drar rubrikerna efter matchen.

Även om matchen i sig helst glöms bort genast av supportrarna, har hela Osasuna någonting att glädjas över – José Garcías debut.

– Det är det enda värt att minnas från matchen, konstaterar Osasuna tränare Javi Gracía, som lustigt nog tränade Almería i Segundan förra säsongen.

– José är väldigt exalterad över att få spela fotboll på den här nivån, han lever för det och hans känslor för klubben går inte att ta fel på. Det enda jag sa till honom inför matchen var att man bara får debutera en gång i livet, och att han bara skulle njuta, fortsätter Gracía enligt Marca.

Sagan i sig har precis börjat, och nu har ännu ett kapitel skrivits. För José Garcías del fick inte kapitlet det slut han hade hoppats på – men som en av klubbens mest lovande mittfältare på flera år lär chanserna inte vara sena att dyka upp igen. Han har åtminstone en tränare som tror på hans kvalitéer.

– Han har allt för att lyckas på den här nivån, säger Javi Gracía.

Är det någonting som inte fungerat som det ska i Osasuna den här säsongen är det mittfältet. Därför finns det all anledning att tro att José Garcías plats på El Sadar riskerar att vara upptagen även framöver.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB