Startsida / Inlägg

Man går inte vidare på ett mål framåt

av Adam Pinthorp

Medan tre lag har vandrat stabilt igenom Champions League-hösten hade det fjärde och minst erfarna spanska laget rejäla problem. I en grupp med Manchester United, Shakhtar Donetsk och Bayer Leverkusen kändes det på förhand inte alls omöjligt för Real Sociedad att överraska och med lite tur knipa en andraplats, eller åtminstone greja tredjeplatsen och få fortsätta äventyret i Europa League efter nyår.

Men när vi nu, sex gruppspelsmatcher senare, summerar La Reals CL-höst landar vi i en djup besvikelse. Kanske var man inte redo, kanske var man inte tillräckligt bra, kanske saknade man den där rutinen som krävs i sådana här sammanhang.

När jag ser tillbaka och ska analysera Real Sociedads miserabla gruppspel – som slutade med bara en poäng (0-0 hemma mot gruppsegraren Manchester United) – är det en match jag vill peka på som fällde hela avgörandet.

För ett lag som slår underifrån och vill utmana jättarna är det viktigt att man får igång ett flyt. Det är framför allt viktigt att få en bra start, så man har någonting att bygga vidare på. Det fick inte Real Sociedad.

Men även om det blev förlust med 2-0 hemma mot Shakhtar i premiäromgången är det viktigt att understryka att man var långt ifrån dåliga. 15-6 i målchanser och 8-2 i hörnsparkar talar sitt tydliga språk. Sociedad var och är inget sämre fotbollslag är Shakhtar – man är bara betydligt mer ineffektiva.

Ukrainarna hade blott fyra skott på mål – två gick in. La Real hade nio, men lyckades aldrig peta in lädret i nätmaskorna. Redan från första minuten av gruppspelet hade Sociedad stolpe ut – bokstavligen – och sedan dess har man inte kunnat repa sig.

Man går inte vidare från en Champions League-grupp med ett gjort mål, varav noll på hemmaplan, och tio insläppta. Enkel matematik.

Och finns det något man kan peka på som den främsta anledningen till att Sociedad inte ens varit i närheten att blanda sig i kampen om slutspelsplatser så landar vi på ineffektiviteten. Detta är något som givetvis tränaren Jagoba Arrasate håller med om.

– Jag tycker inte vi har spelat så dåligt som resultaten visar. Vi borde ha vunnit vissa matcher, och tagit poäng i fler matcher. Men gör man inte det fotboll går ut på – mål – så gör man inte det. Vi har varit alldeles för klena framför mål, summerade han enligt Marca.

Det tog nio år mellan de senaste gångerna La Real medverkade i Champions League. Vi får se hur lång tid det tar till nästa gång, och hur väl förberedda laget är då.

Mer om de spanska CL-lagen som faktiskt tagit sig vidare till slutspelsfasen blir det senare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB