Startsida / Inlägg

Ovisshet väntar för Sevilla – del Nido avgår

av Adam Pinthorp

I går kom domen – José María del Nido döms till sju års fängelse. Det rör sig om förhindrande av rättssak och förskingring av offentliga medel då han arbetade som advokat åt den tidigare Marbella-borgmästaren Julián Muñoz.

Redan för ett par år sedan var det fick José María del Nido ett fängelsestraff emot sig, men då av den näst högsta instansen i Spanien. Det gällde förhindrande av rättssak, förskingring samt bedrägeri. Den gången överklagades målet och del Nido har sedan dess fortsatt som president för Sevilla FC.

För några månader sedan återgick fallet upp i förhandling och i dag kom den slutliga domen. Trots att del Nido hela tiden var optimistisk om att vinna målet har han nu dömts till sju års fängelse (han har friats från bedrägerianklagelserna, vilket minskar strafftiden).

Senare under gårdagen gick klubben ut officiellt och bekräftade att del Nido avgår som president – något han lovade redan för två år sedan om det skulle bli så att han fälls för anklagelserna. På måndag har Sevilla kallat till sammanträde där man definitivt offentliggör del Nidos avgång.

Allt eftersom anklagelserna om korruption duggat tätare och tätare mot José María del Nido har Sevilla-supportrarna delats in i två olika läger. Den ena sidan har hela tiden velat att han stannar (även om det nu inte längre är möjligt), medan den andra delen känt att han varit ett alldeles för dåligt ansikte utåt för klubben.

Trots allt fiffel i bakgrunden, där mycket länkar samman med Marbella, går det inte blunda för José María del Nidos framgångsår i Sevilla. Han tog över som president redan 2002, och har därefter lett klubben in i sin främsta period någonsin. Vi minns framför allt tillbaka till mitten av 2000-talet, då Sevilla tog två UEFA Cup-titlar i följd och även tog hem Copa del Rey under en säsong.

Med ett av Europas då giftigaste anfallspar i Luis Fabiano och Frederic Kanouté, en livsfarlig högerkant med Dani Alves och Jesús Navas, och inte minst Juande Ramos på tränarbänken var Sevilla ett lag som charmade många fotbollsälskare.

Nu väntar en obehaglig tid för klubben och dess supportrar i ovisshetens tecken. Det är ingen självklarhet vem som kommer ta över presidentarvet, utan många namn florerar just nu i media.

Sista ordet lär inte vara sagt, men nu kan vi snart avsluta kapitlet om José María del Nido och Sevilla FC.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB