Startsida / Inlägg

Pepe Mel sparkad – ett beslut som var påtvingat

av Adam Pinthorp

Real Betis och Pepe Mel har gått skilda vägar. Sevilla-klubben gick ut med nyheten att man sparkar sin tränare på måndagskvällen. Det var ett beslut som helt enkelt var tvunget att tas.

Flera supportergrupper har demonstrerat emot beslutet, något som bara vittnar om hur älskad Mel är och alltid kommer vara i klubben. Han gjorde över 100 matcher som spelare i den grönvita tröjan och har nu tränat Betis i tre års tid. Han förde klubben tillbaks till La Liga, och i fjol tog han dem till en historisk Europa League-placering.

Men det är historia nu, precis som kombinationen Pepe Mel och Real Betis. Och det är som vanligt när någonting inte fungerar att det ät tränaren som ryker i första hand. Det är betydligt svårare att rensa ut en hel spelartrupp, där det för övrigt redan finns väldigt mycket individuell kvalité.

En fråga jag däremot ställer mig är om inte Vlada Stosic precis som Mel borde fått sparken. Sportchefen har definitivt inte lyckats på sin post och har minst lika mycket ansvar som Pepe Mel vad gäller säsongens debacle.

Medan nyckelfigurer som Beñat Extebarria och José Cañas såldes plockade man inte in i närheten av lika bra ersättare, där en del dessutom har högra löner. Både Xavi Torres och Joan Verdú sitter på högre löner än de flesta av stjärnorna från förra säsongen (där en del har nu lämnat för bättre erbjudanden), men har på planen inte visat upp alls samma kvalité.

Efter en stark säsong som genererar i Europa-spel brukar det vara ett gångbart recept att satsa på kontinuitet. Det var omöjligt för Betis att behålla hela sitt lag. Beñat ville lämna och Dorlán Pabón skulle kosta för mycket att köpa loss permanent. Resten då? Var de tvungna att lämna? Inte alls. Allt låg i händerna på klubben, men i stället för att erbjuda vissa spelare med utgående kontrakt förlängningar så satsade man i stället mer pengar på nya spelare.

Det är givetvis inte hela historien bakom höstens misslyckande, men väl en del. Inget av nyförvärven har lyckats till hundra procent, och när skadelistan dessutom varit väldigt lång har Pepe Mel haft tuffa arbetsuppgifter.

Sagt och gjort, nu är allt som det är. Situationen var ohållbar och någon eller några var tvungna att lyfta på sig och lämna. Jag köper att Mel fick foten – men Stosic borde gjort honom sällskap.

Nu tar i stället La Liga-bekantingen Juan Carlos Garrido över det grönvita skeppet. Garrido som vi framför allt kommer ihåg sedan tiden i Villarreal där han ledde laget till Europa League-semifinal och en fjärdeplats i ligan 2010/11. Den efterföljande säsongen gick det sämre och Garrido sparkades efter en miserabel höst där man inte tog en enda poäng i CL-gruppspelet. Efter en ettårig sejour i belgiska Club Brügge är 44-åringen nu tillbaka i Spanien och ska försöka vända Betis usla trend.

Med Rubén Castro tillbaka från sin långa skadefrånvaro och en ny tränare vid rodret känns det som upplagt för en positiv effekt för Betis. Även om Garrido ska ratta ett lag som är ligajumbo kan han glädjas åt att det nästan vill till en unik prestation för att lyckas sämre än vad det hittills gått för Betis.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB