Startsida / Inlägg

Ratades som ung – nu kan Griezmann bli en VM-joker

av Adam Pinthorp

Det är dagen efter det baskiska derbyt. Real Sociedad vann hemma på Anoeta mot Athletic Club, och närmade sig markant sina antagonister från Bilbao då man nu skuggar en ynka poäng bakom i tabellen.

18 av 22 spelare som klev in på gräsmattan i går var basker. Men han det pratades mest om inför, under och efteråt kommer från en liten stad i östra Frankrike. Antoine Griezmann har stått för en sensationell säsong så här långt. 2013 var året då den 22-årige ytteranfallaren tog det stora klivet från talang till stjärna. Tillsammans med sin radarpartner på andra flanken, Carlos Vela, är han den som lyser klarast i La Real.

Inför el derbi Vasco, som det baskiska rivalmötet mellan Sociedad och Athletic kallas, hade Griezmann stått för elva fullträffar i ligan på 15 matcher. Hans bästa notering någonsin är från förra säsongen. Då gjorde han tio mål – på 34 matcher.

Nu kan vi räkna in ytterligare ett mål på Griezmanns konto. Hans fullträff på volley som innebar 1-0 i första halvlek blev nämligen högst avgörande för hur såväl matchbilden som det slutliga resultatet (2-0) skulle bli.

griezmann.pjg

Men karriären har inte alltid gått som på räls för fransmannen. Faktum är att ingen klubb i hemlandet ville ha honom när han var yngre. ”Du är för vek, för lätt”, fick han som svar från alla klubbar han var och provspelade för. Och det var en hel del.

Det var aldrig några tvivel om att Griezmann var en bolltalang. Han kunde göra saker som många andra bara drömde om, och hade redan som väldigt ung en fantastisk bolltouch. Men vad hjälpte det när de franska klubbarna var ute efter mer fysiska spelare.

2005 skulle dock karriären få en vändning. När Antoine provspelade för Montpellier i en träningsmatch mot Paris Saint-Germain imponerade han nämligen på scouter från Real Sociedad. Den unge yttern fick komma på provspel i San Sebastián en vecka, något som snabbt blev två veckor, innan klubben erbjöd Griezmann ett ungdomskontrakt. Hans föräldrar var till en början väldigt tveksamma, men efter en tids funderingar, samt att de blev lovade boende, lät de Antoine ta chansen.

Det är ingenting varken föräldrarna eller huvudpersonen ångrar i dag. I Real Sociedad hittade Antoine Griezmann hem. Hann fann ro och glädje till sin fotboll, men framför allt uppskattades han av klubben.

Efter fyra år i ungdomssektionen lyftes Griezmann upp till A-laget under Martín Lasarte som tränare, då La Real var belägna i andradivisionen. Fransmannen hjälpte ett lag i mångt och mycket bestående av basker tillbaka till La Liga igen, och därefter har såväl Sociedad som Griezmann skjutit i höjden.

Ända sedan sin första säsong i A-laget, 2009/10, har Antoine haft en fast plats i startelvan. Men sedan La Liga-genombrottet säsongen därpå, där han stod för sju mål på 37 matcher, har många väntat på det där steget. Steget från talangfull spelare till storstjärna. Potentialen har ju alltid funnits där.

Nu är det ingen i San Sebastián som väntar längre. Nu går tankarna åt helt andra håll. ”Vi hoppas få behålla vår stjärna så länge som möjligt”, låter det bland fansen. För det är just vad han nu har utvecklats till, Antoine Griezmann – en alldeles lysande stjärna.

Hela kalenderåret 2013 har varit fransmannens år. Och det är framför allt den här hösten som Griezmann tagit både ett och två steg ytterligare i sin utveckling mot att bli en av de riktigt stora.

– Antoine har alla kvalitéer som krävs för att individuellt sett bli en av de bästa i Europa. Han har speeden, touchen, känslan för mål och mentaliteten, har La Reals nuvarande tränare Jagoba Arrasate berömt tidigare under säsongen.

Både Real Sociedad och Griezmann själv vet att det inte stannar i Baskien. Han vill och kommer gå vidare i karriären, men det behöver inte bli redan till sommaren. Till skillnad från många andra spanska klubbar är inte Sociedad i nödvändigt behov av att sälja stjärnspelare för att gå runt ekonomiskt. Om storstjärnan lämnar San Sebastián till sommaren kommer den köpande klubben få ta i med de finansiella musklerna rejält.

– Om en spelare vill lämna och ett bra bud kommer in skulle vi givetvis överlägga det. Men sanningen är den att vi inte har några intentioner eller behov att sälja våra stjärnspelare, berättar presidenten Jokin Aperribay.

En VM-joker i Brasilien
Antoine Griezmann borde i dagens läge, och i sin nuvarande form, vara helt given den franska landslagstruppen. Vi får vänta och se om Didier Deschamps tar ut 22-åringen till nästa samling, men faktum är att förklaringen är enkel till varför A-landslagsdebuten hittills fått vänta. Sedan november 2012 har Griezmann nämligen varit avstängd från såväl U21- som A-landslag. Anledningen? Tillsammans med ett par andra dåvarande U21-lagkamrater roade han sig i Paris nattliv inför det avgörande kvalmötet mot Norge till U21-EM för ett par år sedan. Att Frankrike förlorade och missade mästerskapet höjde knappast varken Griezmanns eller hans lagkamraters status.

Men nu, sedan årsskiftet, är han helt fri och kan nu bara fortsätta spela fotboll och invänta samtalet. För som bäste franske målskytt i de europeiska toppligorna under hösten vore det tjänstefel av Deschamps att inte åtminstone ge Griezmann chansen att spela in sig i VM-truppen.

Han har vandrat och vandrat i flera år, men nu har Antoine Griezmann äntligen lämnat talangstämpeln bakom sig och är redo att löpa vidare mot nya höjder. Och så länge han lägger partyhumöret åt sidan och enbart fokuserar på fotbollen kommer Frankrike ha en ordentlig VM-joker i Brasilien.

Antoine Griezmann, säsong för säsong
2009/10 – 39 ligamatcher, sex mål (Segunda División)
2010/11 – 37 ligamatcher, sju mål
2011/12 – 35 ligamatcher, sju mål
2012/13 – 34 ligamatcher, tio mål
2013/14 – 16 ligamatcher, tolv mål

Källor: L’Equipe, LFP.es, Marca, El País, The Mirror & RealSociedad.com.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB