Startsida / Inlägg

Det blir aldrig som man tänkt sig

av Adam Pinthorp

8 december 2010: Två flugor i en smäll för hemmasupportrarna på Santiago Bernabéu. Fjärdedomaren håller upp skylten där en sjua visas. Det är inte sju tilläggsminuter – det är nummer sju som skall ut. Publiken ställer sig upp, och det med all rätt. Cristiano Ronaldo har gjort en bra match Champions League-match mot Auxerre och är värd hyllningarna. Det mest intressanta är ändå vem som är på väg in i spel. ”Det är han, nu är det äntligen dags”, viskas det på Bernabéu.

Grabben med 33:an på ryggen var Pablo Sarabia. 18-åringen som hade tillhört Real Madrid sedan 2004 spåddes en alldeles bländande framtid. Det visste förstås supportrarna på Santiago Bernabéu om den där kyliga decemberdagen. Så även huvudpersonen själv, liksom Cristiano som kramade om ynglingen.

Men utvecklingskurvan pekar ju inte ständigt spikrakt uppåt för alla talanger, och vissa stagnerar av en eller annan orsak. Pablo Sarabia är en spelare som hittills inte lämnat talangträsket och tagit det där stora klivet.

Det blev bara en A-lagsmatch i Real Madrids tröja för mittfältaren. Trots att han gjorde en kanonavslutning på säsongen 2010/11 i Castilla, klubbens reservlag, såldes han den efterföljande sommaren. Sarabia hade fått stort ansvar och blev en allt större nyckelfigur under Alberto Torils ledning i Castilla. Det var självklart att han var redo för större uppgifter – men klubben ansåg inte att han var redo för Real Madrids A-lag.

Han såldes till grannklubben Getafe, och en återköpsklausul som kunde utnyttjas efter två säsonger bakades in. Inga konstigheter. Det är ofta så Real Madrid jobbar, och de har lyckats på det viset tidigare (Dani Carvajal, från samma årskull som Sarabia, är ett lyckat exempel*). Däremot är det någonstans en indikation på var det barkar när man säljer en spelare, och inte lånar ut.

Pablo Sarabia har hittills inte blivit den stjärnan han en gång spåddes att bli. Med sin spelvision, passningsskicklighet och förmåga att tillföra det där lilla extra gjorde att han målades ut som ”the next big thing” i Real Madrid. I dag är han en i mängden i Getafe.

Faktum är att det har tagit tid för Sarabia att slå sig i Getafe. Nu är han inne på sin tredje säsong i klubben (Real Madrid har alltså inte utnyttjat sin återköpsklausul) men även om han fortfarande blandar inhopp med starter har han en mer tydlig roll och får mer speltid än tidigare.

– Jag har lärt mig mycket i Getafe. Nu uppskattar jag alla chanser jag får och försöker göra det bästa av alla situationer. Mitt mål är att bli ännu viktigare för laget och kunna bidra till ännu mer, säger Sarabia.

I kväll möter Getafe-mittfältaren sin gamla klubb på Coliseum Alfonso Pérez i Madrid. Det är långt ifrån säkert att han startar, det mesta talar för att han inte gör det. Oavsett vilket kommer det bli en speciell match för Sarabia.

– Med min bakgrund och alla år i klubben, det är ingenting jag glömmer utan något jag är stolt och evigt tacksam för, säger han.

Och det klart att man hyser starka känslor till en klubb där man spenderat sju år av sin karriär. Lika klart är det förstås att Sarabia inte vill annat än att möta Real Madrid.

– Jag vill alltid spela, ännu mer mot Real Madrid. Det blir alltid som en extra chans att bevisa någonting för mig själv. Jag hoppas att jag får spela och att jag, liksom hela laget, gör en bra match.

– Men det kommer bli tufft. Även om vi har hemmastödet i ryggen kommer det krävas både en perfekt match och lite tur för att vinna.

Pablo Sarabia är fortfarande en knopp som väntar på att blomma ut. Mittfältaren fyller 22 i vår, och har fortfarande potentialen inom sig att bli den där stjärnan han en gång spåddes till.

Han blir det förmodligen aldrig i Real Madrid, men kanske i Getafe.

* Dani Carvajal, precis som Sarabia född 1992, såldes sommaren 2012 till Bayer Leverkusen. Real Madrid bakade in en återköpsklausul i affären (som var högre än försäljningssumman), och utnyttjade den efter bara ett år. Nu får Carvajal regelbundet med speltid och håller sannerligen på att spela sig in i startelvan. 

Källor: Marca, LFP & UEFA.

Apropå talanger och just Real Madrid. En längre text om en talang i årskullen under Sarabia, som har slagit sig in i klubbens A-lag på riktigt, är på väg. Många kan säkert lista ut vem det handlar om.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB