Startsida / Inlägg

Från succé till petad – vad har hänt, Isco?

av Adam Pinthorp

Först var han sliten, sedan var det ett nytt spelsystem som satte käppar i hjulen för Isco. Det enda som är säkert är att han sjunkit som en sten från himlen i hierarkin och nu inte är närheten av en startplats i Real Madrid.
Vad har hänt egentligen?

Skärmavbild 2014-02-09 kl. 13.19.09Isco och Álvaro Arbeloa på Real Madrid-bänken. Bild: Marca.com.

Han fick Mesut Özil att lämna Real Madrid. Han höll Ángel di María utanför startelvan. Han såg ut att ha fått det där sista lilla lyftet för att ta steget till de absolut största.

Sedan kom petningen på Camp Nou, och därefter har Iscos framträdanden i Real Madrids startelva varit ytterst få.
– Han har knappt haft någon försäsong och har spelat mycket i början av säsongen. Han behöver också vila, förklarade sig Carlo Ancelotti efter el Clásico den 26 oktober.

Och även om han hade helt rätt i sak kändes det ändå som en enkel ursäkt. Det var föga överraskande att Ancelotti skulle ställa ut en ganska defensiv uppställning på Camp Nou, och som den formellt väldigt korrekta gentleman han är valde han givetvis att offra Isco för sommarens stora värvning Gareth Bale.   Mer rubriker än onödigt ville han ju inte framkalla.

Men även om det var svårt att se logiken var det bara en match. Det var nog i alla fall var de allra flesta trodde.

Real Madrid har nu spelat 23 ligamatcher, och efter att ha startat de nio inledande har det därefter bara blivit sex starter för Isco. I nuläget är han långt ner i hierarkin. I cupderbyt mot Atlético de Madrid tidigare i veckan fick han fem minuter, i en match som då redan var avgjort. I går, mot Villarreal, fick han snällt sitta på bänken hela matchen.

Att Ancelotti menar att Isco inte haft en full försäsong som resterande spelare i truppen går att köpa till en viss gräns. Inte nu längre. Han är, helt enkelt, petad. Och det som framstår som konstigt i sammanhanget är ju förstås att han var långt ifrån dålig när han spelade som mest i början av säsongen – tvärtom.

De spanska journalisterna har givetvis inte undgått vad som hänt och ställt Don Carlo mot väggen flera gånger. Han menar att systembytet från 4-2-3-1 med en klar nummer tio-roll (Isco) förändrats mot ett mer flexibelt 4-3-3, där Isco på samma sätt inte passar in.
– Mina taktiska förändringar har försvårat det för Isco, det vet jag om. Men det betyder inte för den sakens skull att jag inte tror på honom i framtiden, säger Ancelotti.

Carlo är en taktiker, en smart fotbollstränare. I stället för att anpassa systemet till Isco har han anpassat systemet till laget. Men det är inte bara det faktum att Isco inte är en startman som är förundrande, utan att han numera knappt för spela överhuvudtaget.

Ángel di María är den som i huvudsak tagit 21-åringens plats i startelvan, och argentinaren har används såväl i en mer djupare central roll på mittfältet, som i sin mer naturliga kantroll.

Isco är fortfarande ung och har många år kvar att utvecklas på, men jag kan ändå tycka att han är jämnare än di María. Skillnaden är att när argentinaren är som bäst är han helt makalöst bra. Då gör han ett defensivt exemplariskt arbete. Då slår han passningar som till och med får Guti att förtrollas.

– Med 4-3-3 får vi mer balans i vårt spel då det defensiva jobbet av mittfältarna måste vara bra. Vi kommer fortsätta använda detta systemet framöver, menar Ancelotti.

Det är lätt att förstå honom. Real Madrid har spelat helt makalöst bra efter nyår – med Isco fastklistrad på bänken. Ángel di María har kommit in i en sådan där period när han är alldeles för bra för att ha på bänken. Jesé Rodríguez spelar sin livs fotboll och är på väg att få sitt stora genombrott. Karim Benzema gör mål. Gareth Bale är en poängmaskin. Cristiano Ronaldo är Cristiano Ronaldo.

Det är fem spelare som går före Isco i nuläget, och såvida inte resultaten börjar gå emot huvudstadsklubben lär det fortsätta så framöver.
– Jag utesluter inte att spela Isco djupare i planen eller på högerkanten, men just nu är konkurrensen på alla offensiva positioner väldigt tuff, säger Ancelotti.

– Jag väntar på min chans och är redo när coachen behöver mig. Det är hård träning som gäller, säger Isco själv om läget.

Och mycket mer kan han förstås inte säga – även om det går att räkna ut att han inte sitter helt nöjd när han stelnar på bänken. Vi har sett unga spanjorer värvas till Real Madrid tidigare genom åren och som inte blivit det som klubben förutspått. José Callejón, Sergio Canales och Pedro León är samtliga praktexempel på det.

Ändå går ingen av de tre nyss nämnda att jämföra med Isco. Han kom inte som en talang på väg att blomma ut. Isco hade burit till Málaga, levererat i både ligaspel och Champions League under tillräckligt lång tid för att det inte bara skulle vara nybörjartur.

Det är omöjligt att inte förstå att Carlo Ancelotti håller kvar Isco på bänken med tanke på de senaste resultaten, men om ynglingen fortsätter få så snålt med speltid är det ingen omöjlighet att han börjar tänka över sin situation.

Samma spelare som var huvudanledningen till att Mesut Özil lämnade Real Madrid. Nu står marängerna med Carlo Ancelotti i spetsen utan någon nummer tio-spelare i startelvan – och man spelar sin bästa fotboll under italienarens tid som tränare.

Citatkälla: Marca.com

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB