Startsida / Inlägg

Real Sociedad gjorde det de är bäst på

av Adam Pinthorp

Barcelona har inte vunnit på Anoeta i ligaspelet sedan Real Sociedad tog klivet tillbaka till La Liga 2010. Och det skulle inte bli någon ändring heller på lördagskvällen. Faktum är att det kunde blivit mer än en 3-1-förlust i bagaget hem för Barça. La Real var nämligen ruskigt, ruskigt bra.

Framför allt utnyttjade de Barcelonas osynkroniserade mittfält och gjorde det de är ett av ligans bästa lag på: ställa om. Efter en ganska jämn och tät första halvlek, där Barça ska vara mest glada över 1-1-resultatet (de hade bara ett skott på mål), kontrade Real Sociedad sönder gästerna i den andra akten.

Spelare för spelare var det ingen som gjorde en dålig match i La Real. Det var imponerande att se 21-årige Joseba Zaldúa hålla Neymar osynlig i sin blott tredje ligastart. Offensivt var det mest tre vänsterfötter som talade för hemmalaget. Sergio Canales, Carlos Vela och inte minst Antoine Griezmann gjorde strålande insatser. Inte minst försvarsmässigt, där de skar av stora passningsytor för Barcelona, men det var också de som var hoten framåt. Canales frispark ledde fram till 1-0, Vela och Griezmann fixade 2-1 och den sistnämnde smörpassning till David Zurutuzas 3-1 punkterade matchen.

Vi kan räkna med La Real kring kampen om den sista Champions League-platsen, var så säkra.

Ansvaret vilar på Gerardo Martinos axlar
Barcas försvar har varit ett problem hela säsongen. Matchen mot Real Sociedad var inget undantag. Passiviteten nådde en ny nivå, offsidefällorna misslyckades och det kollektiva samarbetet över hela planen fungerade inte alls.

Grundproblemet på Anoeta vilar på Gerardo Martinos axlar och hans laguttagning. Argentinaren ställde upp med en väldigt märklig startelva där Sergio Busquets tog över Xavi-rollen, medan Alex Song huserade i den defensiva mittfältspositionen. Lyckat? Inte det minsta.

Song gjorde en av sina sämre insatser sedan flytten från Arsenal. Med kameruanen på planen blir passningstempot och rörelsen avsevärt mycket sämre – och slarvar därtill Song själv mer än vanligt, då får man inte igång något strukturerat anfallsspel överhuvudtaget.

Att Martino valde att chansa med Song (för inte kan han ha underskattat Real Sociedad?) var det stora misstaget. Det andra var att testa Sergio Busquets i en mer offensiv roll. Det är något jag är övertygad kommer göras mer framöver, men i en av säsongens tuffaste bortamatcher? Nja, det var inget genidrag av ”Tata”, och det märktes att Busquets inte riktigt var hemmastadd i positionering.

Det är aldrig lätt att ta poäng på Anoeta, inte för något lag. Barcelona kanske inte hade vunnit även om man ställde upp med bästa laget – men att inte göra det straffas man hårt för. Det är just sådana poängtapp som kan kosta en ligatitel i slutändan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB